• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakvog je ukusa bio prvi hljeb na svijetu

Naši preci su pekli hljeb prije 30.000 godina, u doba kada je proizvedeno i prvo brašno, tvrde italijanski arheolozi.

 Kakvog je ukusa bio prvi hljeb na svijetu Izvor: MONDO

"Do sada se vjerovalo da je čovjek počeo da proizvodi brašno prije oko 18.000 godina, ali su rezultati istraživanja italijanskih arheologa pokazali da se to dogodilo mnogo ranije, na prelazu između neandertalaca i modernih ljudi", kaže rukovodilac istraživanja Ana Revedin, sa Italijanskog instituta praistorije i protoistorije.

Postojalo je, takođe, uvjerenje da su se nomadska društva lovaca-sakupljača ranog paleolita hranila isključivo mesom, ali je otkriće italijanskih naučnika pokazalo da su oni jeli i hljeb bogat ugljenohidratima koji im je pomagao da lakše izdrže hladnoću.

Taj hljeb - omanja pogača, pečena na vrelom kamenu, predstavljao je i namirnicu koja se lako čuvala i prenosila.
Otkriće je pokazalo i da je upotrba žitarica bila stara praksa nastala u Evropi, a ne na Bliskom istoku.

Tragovi najstarijeg hljeba na svijetu otkriveni su u Toskani, na mjestu koje je sada potopljeno izgradnjom brane i vještačkog jezera Bilančino. Na sreću, arheolozi su uspjeli da spasu najveći dio materijala iz tog nalazišta.

Analizama je ustanovljeno prisustvo skroba koji potiče od jedne vrste rogoza poznatog kao tifa. Njegov korijen valjkastog i izduženog oblika (rizom) je bogat skrobom, a kada se prosuši može lako da se samelje.

"Nismo upošte sumnjali da se radi o prvom brašnu na svijetu", izjavila je za Ansu Laura Longo sa Univerziteta u Sijeni koja je učestvovala u istraživanju.

Nalaz je naknadno potvrđen analizama drugih materijala iz tog istog perioda pronađenih u Češkoj i Rusiji, gdje se brašno dobijalo mljevenjem korijena jedne vrste paprati.

Uz pomoć nutricioniste, arheolozi su ispekli isti onaj hljeb koji su prije 30.000 godina pravili naši preci: sakupili su rizom, osušili ga, samljeli i ispekli tijesto na peći koju su rekonstruisali na osnovu materijala pronađenog u Toskani.

"Pogače su bile zaista ukusne", potvrdila je Revedin.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop