• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta su Aprium i Pluot? Hibridno voće osvaja tržište

Autor Nikolina Damjanić

Neobično voće je sve popularnije, a svoje mjesto u ovoj grupi pronašla su dva hibrida.

 Aprijum i Pluot hibridi  Izvor: Shutterstock

Aprium je hibrid kajsije i šljive čiji genetski materijal čini 75 odsto kajsije i 25 odsto šljivePluot je sličniji šljivama i njegov genetski materijal je obrnut. Čini ga 75 odsto šljive i 25 odsto kajsije.

Plodovi Apriuma svojim izgledom podsjećaju na kajsiju, a ukus je mješavina obe roditeljske linije. Pored toga ima notu ukusa maline, narandže, blago kiselkastu. Težina im je od 50 do 80 g i prečnik do 6 cm. Kora je glatka sa slojem slabih dlačica, svijetlo narandžasta, na dijelovima rumena, a boja voćnog mesa je najčešće narandžasta, može biti i crvena.

Odlikuje se bogatim sadržajem vitamina A i C, vlakana, proteina, minerala, posebno kalcijuma i željeza. Dozrijeva od kasnog proljeća i početkom ljeta, a može da se koristi u svježem stanju i za pripremu slatke zimnice.

Stablo može biti visoko od dva do pet metara. Odgovara im osunčana lokacija zaštićena od udara vjetra. Ne podnose stagnaciju vode i treba im dobro drenirano zemljište. Od devedesetih godina prošlog vijeka stvoreno je mnogo sorti koje dozrijevaju u različito vrijeme: Flavorella, Bella Sweet i Honey Gold. Prema načinu oprašivanja mogu biti samooplodne i stranooplodne.

Izvor: Shutterstock

Slatki Pluot

Hibrid Pluot ima manje plodove jajastog oblika i omjera od 2 do maksimalno 7 cm. Kora ploda je tanka, sjajna, glatka.

Različiti varijeteti mogu biti različito obojeni, jednobojni ili prošarani. Boja mesa varira pa tako može biti bijela , žuta, crvena, ljubičasta i narandžasta.

Odlikuju se aromom meda, slađi su u odnosu na šljive ili kajsiju, manji je sadržaj kiselina. Vrijeme dozrijevanja je od kasnog proljeća do kasnog ljeta.

(Agroklub/MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop