• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva nacionalna kuhinja koja je dobila status kulturnog blaga: Da li možete da pogodite o kojoj zemlji je reč?

Autor N.D. Izvor Eupravozato

Italijanska kuhinja zvanično je upisana na Uneskovu Listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, čime je prvi put jedna nacionalna gastronomija u cjelini dobila ovakav status.

 Italijanska kuhinja u Uneskovoj listi nematerijalnih baština Izvor: Giuseppe Lombardo / Alamy / Alamy / Profimedia

Italijanska kuhinja zvanično je upisana na Uneskovu Listu nematerijalnog kulturnog nasjleđa čovečanstva, nakon što je Međuvladin komitet organizacije na sednici u Nju Delhiju potvrdio odluku.

Ovo je prvi put da je jedna nacionalna gastronomija u cjelini dobila ovako važno međunarodno priznanje.

Ceremoniji je prisustvovao i italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, koji boravi u Indiji radi jačanja političkih i ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Reakcije iz Italije: ponos i oduševljenje

Premijerka Đorđa Meloni uputila je video-poruku u kojoj je istakla da je ovo "istorijska pobeda italijanske nacije".

Naglasila je da je kuhinja ključni dio identiteta Italije, jer predstavlja spoj tradicije, kulture, rada i znanja koje se prenosi generacijama.

Prema njenim rečima, ovo priznanje ojačaće zaštitu italijanskih proizvoda širom sveta i doprineti borbi protiv falsifikata.

Tajani je dodao da priznanje predstavlja rezultat zajedničkog truda, ističući da svaki italijanski recept "govori o mestu iz kog potiče, promoviše održivu mediteransku ishranu i podstiče razvoj lokalnih zajednica".

Šta je Unesko prepoznao

U obrazloženju Uneska navodi se da je italijanska kuhinja "kulturna i društvena celina raznovrsnih kulinarskih tradicija", način da se ljudi međusobno povezuju, brinu jedni o drugima i čuvaju vezu sa svojim korenima.

Karbonara
Izvor: Shutterstock/Nokki Hataiwan

Ovo priznanje ne odnosi se samo na poznata jela poput paste, pice i rižota, već na čitav sistem vrijednosti, regionalne običaje, sezonsku ishranu, snažnu poljoprivrednu kulturu i izražen osećaj zajedništva.

Italija je kandidaturu "Italijanska kuhinja: održivost i biokulturna raznolikost" podnela još 2023. godine, a stručnjaci Uneska su tokom 2025. dali pozitivnu ocjenu koja je sada i zvanično potvrđena jednoglasnom odlukom.

Ekonomski i turistički značaj

Pored kulturnog prestiža, upis na listu mogao bi da donese i opipljive ekonomske koristi. Očekuje se veći broj turista zainteresovanih za gastronomiju, kao i dodatna podrška malim proizvođačima, poljoprivrednicima i ugostiteljima koji neguju lokalne tradicije.

Status nematerijalnog nasleđa takođe jača zaštitu autentičnih italijanskih proizvoda i doprinosi očuvanju raznolikosti ukusa u vremenu kada globalizacija često vodi ka ujednačavanju gastronomske ponude.

Izvor: Stephen Chung/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Trenutno se na Uneskovoj listi nalazi 788 elemenata iz 150 zemalja. Italija sada ima ukupno 19 elemenata u Reprezentativnoj listi nematerijalnog nasljeđa i jedan u Registru dobrih praksi očuvanja.

Italijanska kuhinja ocijenjena je kao inkluzivna, pristupačna i održiva, od suzbijanja bacanja hrane do odgovornog korišćenja prirodnih resursa.

Unesko je posebno izdvojio ulogu italijanske agro-prehrambene industrije kao "ambasadora kulture i životnog stila" širom svijeta.

Uvrštavanje italijanske kuhinje na prestižnu listu potvrđuje njenu jedinstvenu moć da spaja ljude, čuva tradiciju i istovremeno se razvija u skladu sa savremenim vremenom.

(EUpravo zato/rts.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop