Osim što je namirnica broj jedan za snažan imunitet, limun snižava pritisak i sprečava kamen u bubregu.
Nutricionistkinja, ekspert Medicinskog savjeta Loren Manaker, autor kuvara zdrave hrane, otkrila je šta će se desiti ako stalno jedete limun. Ovo citrusno voće će, između ostalog, pomoći da se oslobodite kamena u bubregu i normalizujete krvni pritisak.
Poznato je da limun, zahvaljujući velikoj količini vitamina C, pomaže jačanje imunog sistema. Ovaj vitamin je esencijalni mikronutrijent koji pomaže u zaštiti prirodnog i adaptivnog imunološkog sistema, otkriva nutricionistkinja.
"Limun je izvor vitamina C, hranljive materije koja podržava imunitet. Ako jedete citruse, pomažete tijelu da bolje funkcioniše", kaže nutricionistkinja Manaker.
Takođe, prema istraživanju, ako svakodnevno pijete 1/2 šolje koncentrata limunovog soka razblaženog u vodi, povećaćete citrat u urinu i smanjiti rizik od pojave kamena u bubregu. To je zato što limun sadrži citrat, so limunske kiseline koja je u interakciji sa kalcijumom i pomaže da se blokira stvaranje kamenja.
"Kiselina koja se nalazi u limunu može uticati na pH urina, smanjujući šansu za razvoj kamena u bubregu", objasnila je doktorka.
Po riječima nutricioniste, između ostalog, limun sadrži flavonoid hesperidin, supstancu koja može da bude korisna za bolesti krvnih sudova: hemoroide, proširene vene i lošu cirkulaciju. Ovo potencijalno pomaže u poboljšanju funkcije krvnih sudova, smanjenju upale i normalizaciji krvnog pritiska.
Međutim, ako redovno uzimate limun, to može imati i neželjene efekte. Ako pretjerujete u količini, zubna gleđ će početi da propada. Ovo se dešava zbog dejstva kiselina koje su prisutne u agrumima, uključujući limun. Zato nutricionisti savjetuju da ne pretjerujete u konzumiranju ovog voća i vodite računa o oralnoj higijeni.
(MONDO)