• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukoliko ste pretjerali sa alkoholom u najluđoj noći: Ove namirnice OTKLANJAJU MAMURLUK

Autor Tamara Veličković

Nutricionistkinja Branka Mirković otkrila je koje namirnice i pića najbolje otklanjaju tegobe kod mamurluka.

 Kako ublažiti mamurluk Izvor: YouTube/Screenshot/TVDR

Sinoć se slavilo i 1. januar mnogima možda danas pada teško. Najveći krivac je alkohol koji čini da se osjećate mamurno, ispijeno, pospano... Kako biste što pre otklonili tegobe kod mamurluka i uživali u prvom danu 2023. godine, nutricionistkinja Branka Mirković otkrila je sjajne trikove. Da li ste znali da su kiseli krastavci idealna namirnica koja vam pomaže u trenu?

"Važno je da pijete dosta tečnosti jer alkohol ima dijuretička svojstva. Pijte dosta vode, mineralne vode, crnog čaja sa limunom. Možete da popijete i svježe cijeđen sok od pomorandže ili sok od jabuke ili kruške.Rasol je odličan narodni lek protiv mamurluka. Odlično je i da grickate kisele krastavce.Sok od paradajza sa celer listovima i malo bibera je odličan za mamurluk", objasnila je Branka za Informer.

Sok od kiselog kupusa je odličan za rehidriranje organizma, jer ima puno elektrolita i prirodnih bakterija koje besprijekorno čiste crijeva. Oduvijek je važio za sredstvo za oporavak onih koji su preterali sa alkoholom prethodnih dana. Rasol je bogat i vitaminom C, a sadrži i vitamin B12. Čim uspete malo da se oporavite, Branka je savjetovala da pojedete činiju barenog pirinča. Kada mučnina prestane, onda je idealno da popijete šejk od banane, ovsenog mlijeka i malo badema.

"Ako vam je malo bolje, pojedite kiselu čorbu od rasola sa kimom ili kiselu čorbu od povrća sa pirinčem, možete staviti i pavlaku", objasnila je nutricionistkinja. U nastavku pogledajte recepte:

Kisela čorba od rasola

Ugrejte malo ulja, dodajte brašno i kratko propržite. Nalite pola tečnosti vode i rasola, malo ribanca i prokuvajte. Začinite kimom, najbolje mljevenim.

Kisela čorba sa kiselim krastavcima i pavlakom

Ugrejte malo ulja, dodajte malo brašna i kratko propržite. Dodajte šaku sjeckanog povrća, može i zamrznuta mješavina za rusku salatu, pa skuvajte. Na kraju dodajte pavlaku, seckane kisele krastavce i iseckano kuvano jaje. Obavezno posolite i dodajte suvi začin ili limun.

Šejk od banane

Jedna izgnječena banana, dvije supene kašike ovsenih instant pahuljica, kašika mljevenih badema, kašičica putera od kikirikija. Nalijte ovsenim ili sojinim mlijekom, malo cimeta i kakaa i pijte polako.

Sok od paradajza

U sok od paradajza dodajte so ili suvi začin, izaberite nešto ljuto, biber, ren, đumbir ili ljutu papričicu, celer list isečen sitno. Izmešajte i pijte u gutljajima. "Budite strpljivi, ne jedite i ne pijte sve odjednom, potrebno je i vrijeme da jetra obradi alkohol i izađe iz tijela", savetovala je Branka Mirković.

(MONDO/Informer)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop