Kardiolog je otkrio koja hrana je najbolja za visok pritisak, ali koje namirnice bi oni sa hipertenzijom trebalo da izbjegavaju.
Ako imate problema sa hipertenzijom, ljekari savjetuju da unesete izmjene u ishranu, a za početak da smanjite količinu bijelog hleba, tjestenine i pirinča.
Visok krvni pritisak je jedna od najčešćih bolesti na svijetu. Hipertenzija dodatno opterećuje organe i može da dovede do srčanog, moždanog udara, bolesti bubrega...
Jedan od načina da ovo opasno stanje držite pod kontrolom je ishrana. Poznato je da masna, kalorična hrana podiže pritisak, a jedan od glavnih uzroka hipertenzije je visok unos soli. Ljekari i nutricionisti ističu da zdrava, dobro izbalansirana ishrana i te kako može da pomogne da se normalizuje visok pritisak.
A kako postoje namirnice koje ga podižu, tako postoje i one koje pomažu da se pritisak reguliše.Britanski kardiolog, dr Brajan savetovao je svima koji muče muku sa hipertenzijom da jedu masnu ribu i povrće dva puta nedjeljno.
Njegova preporuka za hipertoničare je da pređu na jelovnik bogat voćem, orasima, povrćem, masnom ribom. Takođe, savjetovao je i da se smanji unos tjestenine od bijelog brašna, "običnog" pirinča, kao i bijelog hleba.
Nutrijent koji je veoma bitan kod problema sa hipertenzijom je kalijum. Istraživanja pokazuju da povećana količina ovog minerala u ishrani može da smanji rizik od visokog krvnog pritiska, ali i popravi stanje kod oboljelih od hipertenzije. Kalijum pomaže da se ukloni višak soli iz tijela, a samim tim i reguliše pritisak. Nalazi se u paradajzu, lososu, slatkom krompiru, bijelom pasulju i bananama. Ove namirnice takođe treba da budu uključene u vašu ishranu ako patite od hipertenzije.
(MONDO)