Evo koje su mane i prednosti luka!
Luk je prirodan izvor vitamina, minerala i biljnih jedinjenja. Iako postoji više vrsta ove namirnice i može se razlikovati po ukusu i kulinarskoj pripremi, svi su slični po svom nutritivnom sastavu. Koje su sve zdravstvene prednosti luka i šta se dešava u našem tijelu ako ga jedemo svaki dan?
Može da poboljša zdravlje crijeva
Luk je prirodni izvor prebiotika koji su neophodni za normalno funkcionisanje crijeva. Prebiotici služe kao hrana za korisne crevne bakterije, podstičući njihov rast i crevnu floru.
Može da poboljša zdravlje srca
Redovna konzumacija luka takođe podržava zdravlje srca. Luk sadrži antiinflamatorna i antioksidativna svojstva, posebno kvercetin. Pored toga, pokazalo se da kvercetin pomaže u smanjenju triglicerida i smanjenju nivoa holesterola, piše sajt Health Eating.
Može da bude od koristi za zdravlje očiju
Luk je takođe koristan za održavanje dobrog vida. Luk je bogat sumporom, koji je važan za proizvodnju glutationa, jednog od najmoćnijih antioksidanata u tijelu. Ovaj antioksidans je, posebno, neophodan za zdravlje oka, pomažući u sprečavanju degeneracije makule povezane sa starenjem, katarakte i glaukoma.
Takođe postoje i neke poteškoće prilikom svakodnevnog konzumiranja luka. Iako je koristan za dobre bakterije u crijevima, luko može da izazove probavne tegobe kod nekih osoba, kao što su nadimanje, grčevi u stomaku, posebno kod onih sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS). Zato, pojedinci sa probavnim problemima bi trebalo da ograniče svoj unos ili da se odluče za kuvani luk.
Isto tako, luk je "prijatelj" lošeg zadaha. Zbog visokog sadržaja sumpora koji sadrži, može doći do neprijatnog mirisa iz usta.
(MONDO)