Praznici lako mogu da učine stomak opterećenim, pa u nastavku pročitajte kako možete da izbjegnete prejedanje.
Prejedanje je problem sa kojim se svi suočavaju, iako sa različitom učestalošću. Klasična situacija: na večeri osjetite da niste siti, pojedete nešto drugo i odmah shvatite da je to bilo uzalud, jer vam je stomak pun. Sistematsko prejedanje može da se desi u pozadini teškog emocionalnog stresa, umora, a takođe i ako ne znate kako da slušate svoje tijelo. Nakon što pojedete više nego što bi trebalo, počinjete da krivite sebe za to, što dugoročno može da dovede do poremećaja u ishrani. U nastavku donosimo 10 savjeta koji će vam pomoći da se nosite sa prejedanjem:
1. Pregledajte svoje kuhinjske ormariće
Kolačići, bombone i razne grickalice najlakši su način da se brzo ugojite, pa ih ne držite u velikim količinama kod kuće. Kada dođete kući nakon napornog dana na poslu, nećete biti u iskušenju da pojedete cijelu pločicu čokolade ili kesu čipsa.
2. Spavajte dovoljno
Količina sna utiče na funkcionisanje svih sistema tijela, pa pokušajte da spavate najmanje 8 sati dnevno. Nedostatak sna izaziva proizvodnju hormona gladi - grelina i povećanje apetita, jer je tijelu potrebna energija koju će pokušati da dobije iz visokokalorične hrane bogate ugljenim hidratima.
3. Kontrolišite svoju glad
Nikada ne dozvolite da budete previše gladni do tačke "Mogao bih da pojedem slona". Možda nećete moći da jedete slona, ali lako možete da pojedete preveliku porciju. Imajte pri ruci zdrave grickalice koje će vam pomoći da "preživite" do večere.
4. Slušajte sebe
Svi su čuli za intuitivnu ishranu, čiji je glavni princip razumijevanje svojih osjećanja. Zapitajte se: da li ste zaista gladni? Često jedete iz dosade, iako tijelo ne osjeća potrebu za hranom.
5. Pijte više vode
Često brkate glad i žeđ, pa prije nego što pojedete svoj sledeći sendvič, popijte čašu vode. Ako osećaj gladi ne nestane, možete bezbjedno da idete na ručak. Osim što ćete kontrolisati apetit, pijenje dovoljno vode će sprečiti da postanete dehidrirani.
6. Jedite pažljivo
Oslobodite se navike gledanja televizije ili skrolovanja kroz vesti dok jedete. Kada je vaša pažnja usmjerena na nešto drugo, gubite kontrolu nad količinom hrane koju konzumirate, što dovodi do prejedanja. Dok jedete, treba razmišljati samo o samoj hrani.
7. Više proteina i vlakana
Prema istraživanjima nutricionista, namirnice bogate proteinima i vlaknima vas dugo održavaju sitima, ne izazivaju skokove šećera u krvi (za razliku od hrane bogate ugljenim hidratima) i eliminišu želju da pojedete nešto drugo u roku od sat vremena nakon ručka.
8. Jedite sa malog tanjira
Ovaj trik je star koliko i vrijeme, ali zaista funkcioniše. Na osjećaj gladi i sitosti utiče ne samo stvarna punoća želuca, već i psihologija. Mali tanjir sa čak i malom količinom hrane izgledaće pun, što će vam pomoći da prevarite vaš mozak da se brže osjeća sitim.
9. Jedite polako
Proces varenja počinje u trenutku žvakanja hrane, tako da to treba raditi pažljivo i polako. Čak i ako ste u žurbi, ne bi trebalo da progutate ručak za minut: to ne samo da otežava kontrolu količine konzumirane hrane, već i sprečava želudac da je mirno svari. Brzi obroci često izazivaju težinu ili bol u stomaku.
10. Odmorite se
Nakon što pojedete otprilike polovinu, zastanite na nekoliko minuta i razmislite da li zaista želite da nastavite da jedete. Čak i kratka pauza biće dovoljna da vaš mozak proceni nivo sitosti i obavesti vas o tome.
(MONDO)