• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ponižavao Brazilce na Mundijalu, pa ostavio fudbal sa 29: Deset asova se povuklo 2020, a to možda niste znali!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

U 2020. godini od aktivnog igranja oprostilo se nekoliko igrača koji su ostavili dubok trag u evropskom i svjetskom fudbalu. Neke karijere su okončane očekivano, a neke šokantno! Pogledajte kojih 10 igrača se oprostilo, možda će vas iznenaditi da neki više ne igraju...

 Fudbaleri u 2020 završili karijeru Kasiljas, Kompani Aduriz Vilja De Rosi Izvor: MN PRESS, YouTube/kid forever, Instagram/Andre Schürrle

(piše: Mladen Šolak - mondo.rs)

Nažalost, u strahovito teškoj 2020. godini cijeli svijet se borio za zdravlje protiv smrtonosnog virusa i u tim uslovima sve što se događalo mimo te borbe imalo je manji značaj. U tom, drugom planu protekla su i sportska takmičenja, čak i ona najveća, pa su se nekako u sjenci "provlačile" i druge važne vijesti iz sporta.

Možda je mnogima promaklo, ali u minulih 12 godina završeno je nekoliko zaista velikih karijera. U pitanju su igrači koji su pisali istoriju, osvajali najveće trofeje, bili ljubimci navijača i koji bi u drugačijim, srećnijim uslovima sigurno dobili mnogo ljepši oproštaj.

A oprostilo se nekoliko zaista velikih majstora koje više nećemo gledati na terenu, osim možda u revijalnim utakmicama veterana.

REAL NEMA MNOGO VEĆIH

Izvor: MN PRESS

Bez dileme najveće fudbalsko ime koje je ove sezone "okačilo kopačke o klin" u 2020. godini - Iker Kasiljas (39).

Trostruki osvajač Lige šampiona, šampion sveta i dvostruki šampion Evrope sa Španijom 2010. ostavio je fudbal nastupajući za Porto, a u decembru je postao funkcioner Reala.Uostalom, i mjesto mu je u Madridu, u klubu u kojem se fudbalski "rodio" i u kojem je bio od 1990. do 2015. Tokom 2019. godine u Portugalu je doživio infarkt, od čega se

oporavio, vratio treninzima, ali ne i redovno među stative.

Da bi dokazao da je zdrav, tada je na društvene mreže "kačio" potvrdu ljekara, ali je prošlog avgusta ozvaničio da je kraj. Uradio je sve što je mogao, osvojio sve što je mogao (i po nekoliko puta) i otišao kao jedan od najvećih golmana u istoriji fudbala.

"DEČAK" KOJI JE OSVOJIO SVE

Izvor: instagram/davidvilla

Još jedan Španac koji je osvojio sve – David Vilja (39). El Guaje ("dečak" na asturijskom) duže od pola decenije je trajao van Evrope, daleko od centra svjetskih fudbalskih zbivanja, ali sve ono što je uradio do te 2014. bilo je više nego dovoljno da se povuče kao jedan od najvećih napadača koje je Španija imala.

U 98 nastupa za reprezentaciju pomogao je da budu osvojeni Evropsko prvenstvo 2008. i Mundijal 2010. U pohodu na evropsku titulu bio je prvi strijelac turnira sa četiri gola (iako je zbog povrede propustio finale), a 2010. je u Južnoj Africi učestvovao u 75 odsto golova Španaca i pet puta bio strijelac. Toliko je bio bitan za uspjehe te generacije.

Klupsku karijeru počeo je u Sporting Hihonu, preko Real Saragose došao do Valensije, u kojoj je za pet godina dao trocifren broj golova, pa 2010. stigao u Barselonu, s kojom je takođe osvojio sve, uključujući i Ligu šampiona. "Blaugrana" se potom opekla i pustila ga da pređe u Atletiko Madrid da i tamo osvoji titulu i izbaci je iz Lige šampiona, pa je zato ovog ljeta dugo zatezala prije nego što je pustila Luisa Suareza među "jorgandžije".

Veliku karijeru Vilja je priveo kraju u Australiji (Melburn sitiju), Americi (Njujork sitiju) i Japanu, gdje se prošlog februara oprostio kao igrač Visel Kobea. 

DA LI BI SITI OSVAJAO BEZ NJEGA?

Izvor: MN PRESS

Slika šampionskog Mančester sitija je slika Vensana Kompanija (34) kako na postolju podiže pehar Premijer lige. Vidjeli smo taj prizor čak četiri puta od 2012. do 2019. i pitanje je da li bi ijednom taj prizor bio viđen da snažni Belgijanac nije bio legendarni vođa "građana" dugih 11 godina.

"Bilo je mnogih koji su doprinijeli preporodu Mančester sitija, ali niko nije ispred Vensana Kompanija. On je simbol ovog kluba", rekao je na rastanku prvi čovjek "građana" Haldun Al-Mubarak.

Plavoj strani Mančestera doneo je ono što decenijama nije mogla ni da sanja - niz osvojenih titula, a 2019. se vratio u matični Anderleht sa idejom da bude trener i igrač, ali to nije išlo prema planu. Poslije lošeg početka sezone u jesen 2019. posvetio se samo obavezama na terenu. Ove godine je u avgustu definitivno prelomio da je kraj i sa pozicije kapitena prešao na mjesto šefa stručnog štaba Anderlehta, gdje je i sada.

Tokom karijere je igrao samo za tri kluba, Anderleht, Hamburg i Mančester siti, a ostaće upamćen kao jedan od najboljih i najčvršćih defanzivaca svoje generacije. Lider na terenu i van njega.

NJEGOVIM VENAMA TEČE RIM

Izvor: Profimedia

Mokrih lica od kiše i suza, mnogi su na Olimpiku u maju 2019. ispraćali Danijelea De Rosija (37) iz grada u kojem je rođen iz jedinog kluba za koji je znao od kada je prohodao – Rome. Taj dirljiv rastanak uveličale su još dvije legende, Bruno Konti i Frančesko Toti, a De Rosi je narednih pola godine bio igrač Boke Juniors. I onda je rekao – kraj.

Poslije egzotične avanture u klubu Dijega Maradone, De Rosi je prvih dana 2020. godine objavio da završava karijeru zbog porodičnih razloga, a ne zbog čestih povreda koje su ga ograničile na samo sedam nastupa i jedan gol za Boku.

Predviđana mu je velika karijera od kada je 2000. došao u Romu kao 17-godišnji napadač lokalnog kluba Ostije. Njegov talenat brusio je otac Antonio De Rosi, takođe klupska legenda, a u vatru seniorskog fudbala gurnuo ga je Fabio Kapelo 2001.

Nedugo poslije ulaska u prvi tim dobio je nadimak "Il Futuro Capitano" (budući kapiten na italijanskom) i nosio ga je sve do 2017, kada je Frančesko Toti otišao u penziju. Sa "Princom Rima" osvojio je Svjetsko prvenstvo 2006, a bez njega je odveo Romu najdalje u Ligi šampiona, do polufinala 2018. poslije čuvenog preokreta protiv Barse.

Toti je u svoje vrijeme rekao "ne" Realu i Florentinu Perezu, De Rosi je rekao "ne" Mančester junajtedu i Aleksu Fergusonu. Ostao je u Romi praktično do kraja, iako sa njom nikad nije osvojio titulu Serije A.

ROK ZVIJEZDA KRAJ LEVE AUT LINIJE

Izvor: Profimedia

Duže od decenije se znalo da lijeva strana igre Evertona pripada Lejtonu Bejnsu (36), čuvenom beku koji je prije desetak godina bio jedan od najboljih na svojoj poziciji u Engleskoj i u Evropi.

Tužno je što je prazan "Gudison" u julu ispratio Bejnsa sa njegove posljednje utakmice, koja je uz to bila poraz od Bornmuta. Lokalni momak iz Mersisajda, ponikao u Evertonu zaslužio je mnogo ljepši oproštaj poslije čak 420 utakmica za "karamele", spektakularnih golova iz slobodnih udaraca i važnih "egzekucija" iz penala.

Prije 10 godina Bajern je bio ozbiljno "zagrizao" da ga dovede, ali je Bejns odlučio da ostane u matičnom klubu, pored kojeg je igrao još samo za Vigan od 2002. do 2007. U Engleskoj i u Liverpulu bio je kao riba u vodi, igrao je fenomenalno, a tu su mu bili i prijatelji iz svijeta muzike, poput Aleksa Tarnera, frontmena "Arctic Monkeysa" ili članova benda "Gorillaz".

Uostalom, čuvena je slika na kojoj unosi svoju gitaru u bazu reprezentacije Engleske na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. "Furao" je tokom karijere svoj stil, nije koristio društvene mreže i bio je fudbalska zvijezda koju je bilo baš lako zavoljeti. Prije svega zato što je bio paklen igrač.

MAKAZICE PROTIV BARSE, TAKO IDU NAJVEĆI

Izvor: Profimedia

Ko je ikad bar površno pratio špansku ligu u ovom veku, morao je da voli ili bar da poštuje nezaboravnog centarfora Atletik Bilbaa, Arica Aduriza (39). Živa legenda Baskije i Primere završio je karijeru zbog povreda tokom proljeća, uz veliku žal što nije mogao da nastupi u finalu Kupa kralja Bilbao – Real Sosijedad, zakazanom za 4. april 2021.

Jednostavno, povrede su bile jače od asa koji je igrao sve bolje što je bio stariji. S tim u vezi je za "vjerovati ili ne" podatak da je do 30. rođendana dao 101 gol, a nakon toga čak 184. Toliko je bio dobar kao veteran da se 2016. vratio u reprezentaciju poslije šest godina, a za nju je igrao i 2017. Sa 36!

Iako je igrao za nekoliko klubova, svoje najbolje godine je dao Atletik Bilbau. As iz San Sebastijana ukupno je nosio dres baskijskog velikana čak 12 godina i u 405 ligaških nastupa dao 172 gola.

Ostaće upamćeno da se od profesionalne karijere oprostio holivudski - golčinom "makazicama" za pobjedu protiv Barselone na startu prošle sezone. Tako odlaze najveći.

S NJIM OTIŠAO I ŠAMPIONSKI BRAZIL

Izvor: MN PRESS

Iako mnogi nisu ni znali, legendarni Lusio (42) igrao je sve do prošle zime, čak osam godina nakon odlaska iz Juventusa i Evrope. Njegovim penzionisanjem u 2020, više nema aktivnih igrača iz posljednje šampionske generacije Brazila iz 2002. Pretposljednji je bio Kaka, koji se povukao 2017.

Lusio je poslednje dvije godine karijere proveo u timu Brazilijense, iz svog rodnog grada Brazilije. Tu je okončao karijeru koju je obilježio osvajanjem Mundijala sa ekipom u kojoj je bio starter i jedan od lidera. Osam godina poslije tog uspjeha, sa Interom je osvojio titulu Lige šampiona i to u finalnoj utakmici protiv svog bivšeg kluba, Bajerna.

Od kada je počeo evropsku karijeru u Bajeru 2001. bilo je jasno da je iz Brazila stigao moćan igrač, sposoban da igra i u odbrani i u veznom redu, koji svojom veličinom, snagom i znanjem može da "pokriva" sve defanzivne zadatke. I ne samo defanzivne.

Mnogi se ne sjećaju da je upravo Lusio bio strijelac za 1:1 u finalu Lige šampiona 2002, u kojem su se sastali Bajer i Real. Taj njegov pogodak brzo je pao u sjenku spektakularnog voleja Zinedina Zidana sa 16 metara za konačnih 2:1 i Realovu titulu prvaka Evrope. Ipak, Lusio je u Interu je dosanjao i taj san, osvojio Ligu šampiona i kompletirao seriju najvećih trofeja.

ZLATNA KOPAČKA EP I RAZBIJEN PEHAR LŠ

Izvor: Profimedia/Sportsphoto/Richard Sellers

U godinama moćnog, Klopovog Liverpula, sve je davniji onaj nestabilni tim "redsa" iz 2005, koji je osvojio Ligu šampiona, bio peti na tabeli Premijer lige i koji je svakako imao svoj šmek. Kao i Čeha Milana Baroša (39) u napadu.

Poznati veteran povukao se u leto 2020. zbog konstantnih problema sa povredom. Posljednji tim za koji je igrao bio je Banjik Ostrava, u kojem je počeo karijeru i iz kojeg je 2001. otišao u Liverpul.

Na vrhuncu svoje karijere, u sezoni 2004/05 došao je na pripreme Liverpula kao najbolji strijelac Evropskog prvenstva u Portugalu i učesnik polufinala Češka - Grčka (0:1). Potom je iskoristio to što je Majkl Oven otišao u Real, a Emil Heski u Birmingem, pa se nametnuo Rafaelu Benitezu i sa 13 golova izborio mjesto u startnoj postavi i u kultnom finalu Lige šampiona u Istanbulu, Milan - Liverpul.

Izvor: YouTube/FC Baník Ostrava

Tokom proslave te spektakularne pobjede, "ušati" pehar Lige šampiona došao je i kod Baroša, a Čeh ga je ispustio i oštetio. Klub je ipak odlučio da ne vraća trofej na popravku, već ga je sačuvao i izložio. "To je osobenost ovog pehara", objasnio je kustos Liverpulovog muzeja Stiv Dan.

Posle Liverpula igrao je za Aston vilu, Lion, Galatasaraj, niz čeških klubova i naravno reprezentaciju, za koju je dao 41 gol i ostao drugi na "vječnoj listi", iza Jana Kolera (55). Taj rekord mu je izmakao, ali vjerovatno još drži rekord u francuskom departmanu En, gdje ga je policija 2007. uhvatila kako vozi svoj Ferari brzinom od čak 271 kilometar na sat. Zbog toga je odmah ostao bez dozvole i automobila, ali je "rekord" ostao.

PRVAK SVIJETA SA 24, PENZIONER S 29

Izvor: Profimedia

Svakako najšokantniji oproštaj od fudbala u 2020. priredio je bivši njemački reprezentativac Andre Širle (29). Krilni napadač "pancera" i strelac tri gola u nokaut fazi tog Mundijala povukao se tokom ljeta, tri dana poslije raskida svog ugovora sa Borusijom Dortmund.

Mnogi su bili iznenađeni zašto bi se tako mlad igrač odrekao fudbala (i velikog novca od budućih ugovora), ali je dvostruki strijelac u istorijskog pobjedi protiv Brazila (7:1) u polufinalu Mundijala dao svoje obrazloženje.

"Ova odluka je dugo sazrijevala u meni. Nije mi potrebno više aplauza. Uvijek morate da odigrate određenu ulogu da biste preživjeli u poslu, inače gubite posao i nećete naći novi", izjavio je napadač koga je Borusija 2016. dovela za rekordnih 30 miliona evra, ali je njegova karijera od tog trenutka krenula u suprotnom smjeru.

Nedugo poslije osvajanja Mundijala sa Njemačkom i titule sa Čelsijem 2015, Širle je gubio formu i očigledno volju za profesionalnim fudbalom. Bilo je komentara da mu je njegov bljesak na Mundijalu bio preveliki teret u godinama koje su došle, jer više nije uspjevao da ponovi te partije iako je pokušavao i u Dortmundu, Fulamu, Spartak Moskvi...

IGRAO DOK NIJE ISPRAVIO BLAMAŽU

Izvor: Instagram/mario

Legendarni njemački napadač Mario Gomez (35) učinio je lijepim i kraj ove godine i kraj ove liste. On je u junu završio karijeru baš kako je htio, istjeravši svoje i ispravivši veliki kiks Štutgarta, kluba koji najviše voli.

Gomez je 2007. predvodio Štutgart do istorijske titule i to kao zvanično najbolji njemački fudbaler za tu godinu, a u poznoj fazi karijere je doživio da 2019. sa "švabama" ispadne u drugu ligu.

Špic kome su izmicale najveće titule sa reprezentacijom nije se mirio sa takvim epilogom, već je ostao u Štutgartu i u "Cvajti" i dao sedam golova u sezoni 2019/20. Tako je doprinio da se njegov tim direktno vratio u Bundes kao drugoplasirani.

"Ovo je bila moja posljednja misija za Štutgart nakon što smo uprskali prošle godine", rekao je na oproštaju legendarni špic, čiji je transfer u Bajern 2009. godine za 30-35 miliona evra u to vrijeme bio rekordni u njemačkom fudbalu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC