• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Veliki dan za Čelik": Zeničani po DRUGI put potpisali reprogram poreskog duga, Grad plaća sve obaveze

Autor Dragan Šutvić

Odrađena je i posljednja obaveza zeničkog kluba iz potpisanog Sporazuma o saradnji sa Gradom Zenica.

 Čelik Zenica reprogram poreski dug januar 2021 Izvor: Anadolija/Haris Badzic

"Predsjednik Upravnog odbora (UO) Fudbalskog kluba Čelik Denis Mušović potpisao je juče u Centralnoj kancelariji Poreske uprave Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu Sporazum o reprogramu poreskog duga", rekao je večeras na konferenciji za novinare Upravnog odbora Zeničana Robert Jonjić.

Možda će vas zanimati

Čelik je i prije tri godine potpisao sporazum o reprogramu poreskog duga, koji je, zbog neplaćanja tekućih obaveza od bivšeg klupskog rukovodstva, predvođenog turskim investitorom Ajdinom Olgunom, raskinula Poreska uprava FBiH.

Jonjić je istakao da je potpis sporazuma s PU FBiH bila i posljednja obaveza zeničkog kluba iz potpisanog Sporazuma o saradnji s Gradom Zenica.

Sada, rekao je, predstoji da svoje obaveze, u skladu sa Sporazumom i ranije usvojenom zaključku Gradskog vijeća Zenica, ispuni i Grad Zenica, koji je preuzeo obavezu otplate poreskog duga na rate.

"Ukupna klupska dugovanja prema PU FBiH, na ime doprinosa prema Radnoj zajednici, iznose 8.834.230 KM. Kamata, koja se, nakon isplate glavnice otpisuje, iznosi, 5.017.982 KM i to će, ujedno, biti i ušteda Gradu Zenica, koju neće morati plaćati, nego samo glavnicu i troškove postupka, koji će iznositi 3.816.247 KM", objasnio je Jonjić.

Potpisani reprogram je, rekao je, pod najpovoljnijim uslovima, koji su trenutno ponuđeni i koji su rezultat "pritisaka na promjenu zakona, na PU FBiH i na Grad Zenicu".

"Ujedno smo prvi sportski kolektiv i prvi klub u državi, koji je potpisao ovaj reprogram. S ponosom mogu reći da je danas jedan veliki dan za Čelik. Skinuto nam je jedno veliko breme, teško skoro devet miliona KM. S druge strane, bivši uposlenici, Radna zajednica, konačno će steći svoje pravo. Biće im isplaćivani doprinosi i moći će, pod povoljnijim uslovima, ići u penzije", napomenuo je Jonjić.

Potpisani reprogram, istakao je, otvara prostor za pregovore sa bivšim zaposlenicima, prema kojima klub ima obaveze.

"Prema nekim, našim procjenama, nakon nekoliko sastanaka koje treba da obavimo, sa klupskog računa biće kinuto šest-sedam blokada. Takođe, sam čin nam ostavlja dosta više energije, vremena i prostora da se bavimo vraćanjem ostalih dugovanja prema ostalim povjeriocima. Klub je ispunio sve svoje obaveze u smislu reprograma, a nastaviće da ispunjava i sve svoje ostale, tekuće obaveze", najavio je Jonjić.

Na Gradu je, rekao je, da u skladu s potpisanim sporazumom, izmiruje rate prema PU FBiH.

"Rate dospijevaju svakog 25. u mjesecu, na 120 rata. Dakle, to je obaveza koja je na Gradu i nećemo uopće sumnjati da će to doći u pitanje. To je nešto što očekujemo i što se podrazumijeva. Vjerujem da je i Gradu interes da se ovo pitanje, konačno, nakon pet godina, završi. Prva rata dospijeva na naplatu 25. januara", istakao je Jonjić.

Klub ima i nešto manje od 245.753,30 sa kamatom KM duga prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH, a koja ih je takođe blokirala na iznos od 160.000 KM. Klub ima ukupno 22 blokade.

Čelik je, nakon prošlogodišnjeg ispadanja iz Premijer lige BiH, odlučio da takmičenje nastavi iz Kantonalne lige Zeničko-dobojskog kantona, u kojoj je jesenji dio okončao kao prvi te je izvjesno da će već od naredne sezone igrati u Drugoj ligi FBiH.

(mondo.ba/agencije)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC