• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Francuskoj je fudbal opšti interes: Država se umiješala, ne dozvoljava propast klubova!

Autor Dragan Šutvić

Ogromni su gubici, ali fudbal će se igrati (za sada)

 Francuska Liga 1 pomoć klubovima Vlada Francuske Izvor: Tanjug/AP Photo/Joan Monfort

Francuske vlasti složile su se danas da daju novu finansijsku podršku profesionalnim fudbalskim klubovima teško pogođenim padom prihoda zbog pandemije korona virusa.

Nakon sastanka ministara, predsjednika lige i zvaničnika klubova osnovana je radna grupa za procjenu finansijske situacije i pronalaženje najprikladnijih šema pomoći.

Možda će vas zanimati

Ministarka zadužena za sport Roksana Marasineani rekla je da će ta radna grupa dijeliti pomoć "od slučaja do slučaja i pružati konkretne i odgovarajuće odgovore".

Usljed ogromnih gubitaka izazvanih pandemijom i krahom sporazuma o TV pravima, Francuska liga (LFP) je prošle nedjelje zatražila od vlade da osmisli plan spasavanja klubova. Prema procjenama LFP, gubici klubova iznose više od milijardu evra.

Tokom sastanka, vladini zvaničnici su podsjetili klubove da su već imali koristi od zajmova sa državnom garancijom do 600 miliona evra, izuzeća od doprinosa za socijalno osiguranje, kao i nadoknade za gubitak prihoda od ulaznica.

Pored pandemije, liga se suočila i sa krahom televizijskog sporazuma vrijednog više milijardi evra koji je potpisala sa španskim emiterom Mediapro.

Liga je nakon toga obezbijedila novi ugovor sa emiterom Kanal plus (Canal Plus) za prikazivanje mečeva prve dvije lige do kraja sezone, ali taj ugovor vijredi samo djelić onog koliko je vrijedio originalni.

Dogovor sa španskim emiterom Mediapro trebalo je da vruhedi više od četiri milijardi evra tokom četiri godine za prenose prve dvije lige, ali je propao nakon samo četiri mjeseca.

Liga je u decembru bila prinuđena da raskine taj ugovor sa Mediapro-om, koji je stvorio novi pretplatni kanal pod nazivom Telefut (Telefoot) za prikazivanje utakmica, ali je propustio isplatu veću od 324 miliona evra prije nego što je ugovor raskinut.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC