• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CNN: I Maksimir je promijenio svijet

Američka TV mreža CNN izabrala pet utakmica koje su "promijenile istoriju". Među njima je neodigrani duel Dinamo Zagreb - Crvena zvezda 13. maja 1990.

 CNN: I Maksimir je promijenio svijet Izvor: MONDO

Naravno, selekcija je obavljena na osnovu istorijsko-političkog konteksta i posljedica koje su utakmice imale na određena društva.

CNN navodi da je prekinuta utakmica na Maksimiru zapravo bila uvod u hrvatsko-srpski rat i opisuje "kung-fu" udarac Dinamovog kapitena Zvonimira Bobana u prsa policajca koji je napao jednog navijača zagrebačkog kluba.

"Bio sam spreman da sve rizikujem. Svoj život, karijeru i sve što bi mi slava donijela za idealistički cilj, za hrvatski cilj", prenosi CNN Bobanovu izjavu.

Za ostatak bivše Jugoslavije, bio je to simbolički momenat.

"To je najvažnija utakmica u istoriji Jugoslavije", objasnio je Dr. Neven Anđelić, autor knjige "Bosna i Hercegovina: Kraj zadužbine".

"Meč je imao političke implikacije i predstavljao je jasan znak budućeg nasilja i krvavog rata", dodao je Anđelić o maksimirskom dvoboju, koji je svrstan na četvrtu poziciju liste CNN.

Na prvom je utakmica sekretarijata i predsjedništva Engleskog saveza (FA) iz 1864, a na petom meč Iraka i Saudijske Arabije iz 2007. godine.

Druga pozicija pripala je okršaju Zapadne Njemačke i Mađarske na SP 1954, dok se na treće mjesto "plasirao" zatvorski susret policajaca i zatvorenika u Južnoj Africi (1966), odigran u vrijeme aparthejda, kada je robijao i Nelson Mandela.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC