• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zidan otkrio sve - evo zašto je otišao! Zizu izneo detalje - Real mi više ne veruje, ne možemo tako!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Francuz se obratio javnosti emotivnim pismom.

 zinedin-zidan-otisao-real-madrid Izvor: Profimedia

Zinedin Zidan (48) zvanično je napustio Real Madrid i okončao svoj drugi mandat na klupi "kraljevskog kluba". Prošle godine osvojio je titulu i Superkup Španije, u takmičarskoj 2020/21 nije osvojio nijedan trofej i preuzeo je odgovornost za to.

Možda će vas zanimati

Sve do danas, on nije hteo da javno obrazlaže razloge zašto je napustio svlačionicu sa kojom se saživeo i u kojoj su asovi sa kojima je godinama pobeđivao.

Međutim, sada je napisao otvoreno pismo svima i izneo šta oseća.

"Više od 20 godina, od prvog dana kada sam stigao u Real i obukao beli dres, pokazivali ste mi ljubav. Uvek sam osećao da postoji nešto posebno među nama. Imao sam ogromnu čast da budem igrač i trener najvećeg kluba ikad, ali pre svega - ja sam još jedan navijač Reala. Zbog svih tih razloga, pišem ovo pismo, da bih se oprostio od vas i da bih objasnio svoju odluku da napustim mesto trenera", napisao je Zidan, a objavio portal "AS".

Zidan je odmah prešao na stvar.

"Kada sam u martu 2019. prihvatio ponudu da se vratim u Real posle pauze od osam meseci, uradio sam to jer me je pitao predsednik Florentino Perez, ali i zato što ste me svi pitali da to uradim. Kad sam bilo koga sreo na ulici, osetio sam vašu podršku i želju da me vidite sa ekipom".

Izvor: Tanjug/AP/Manu Fernandez, File

Francuz je na početku naglasio koliko je zahvalan prvom čoveku kluba Florentinu Perezu, koji je bio za njega i uz njega još kada ga je doveo kao igrača.

"To što sam proveo 20 godina u Realu je najlepša stvar koja mi se dogodila u životu i znam da to potpuno dugujem činjenici da me je Florentino Perez podržao 2001. i da se borio da me dovede, da dođem ovde kada su neki bili protiv toga. Kažem to iz srca, uvek ću biti zahvalan 'preziju' zbog toga. Uvek".

Sada je vreme da se njih dvojica opet rastanu. Evo i zašto.

"Odlučio sam da odem i hoću da jasno objasnim razloge. Ne bežim, niti sam umoran od ovog posla. U maju 2018. otišao sam zato što sam posle dve i po godine pobeđivanja i osvajanja trofeja osetio da je ekipi potreban novi pristup da bi ostala na najvišem nivou. Sada su stvari drugačije. Sada odlazim jer klub više nema veru u mene koja mi je potrebna, niti ima podrške da nešto gradi na srednji rok ili dugoročno"

"Razumem fudbal i znam zahteve kluba kao što je Real. Znam da morate da odete kada ne pobedite. Ali kada je ova veoma važna stvar zaboravljan, kada je zaboravljeno sve što sam svakodnevno gradio, šta sam doneo u odnos sa igračima, sa 150 ljudi koji rade sa timom i oko njega..."

"Rođeni sam pobednik i ovde sam bio da bih osvajao titule, ali još važniji su ti ljudi, njihove emocije, život sam i imam utisak da te stvari nisu uzete u obzir, da nije shvaćeno koliko je to važno da bi klub nastavio da napreduje".

Izvor: Tanjug/AP Photo/Borja B. Hojas, File

Zidan je rekao da želi da bude poštovan zbog onoga što je uradio sa Realom.

"Nisam tražio privilegije, naravno da ne, samo malo više sećanja. Ovih dana treneri traju u velikim klubovima dve sezone, možda malo više. Da bi trajao duže međuljudski odnosi su suštinski bitni, značajniji su od novca, od slave, od bilo čega. I moraju da budu paženi"

Zidan je rekao da su ga boleli tekstovi u novinama u kojima su bile napisane "procurele" informacije iz kluba da mu preti otkaz ako izgubi neki meč.

"To je povredilo i mene i ceo tim. Stvaralo je sumnju i nesporazume. Srećom, imao sam sjajne momke koji su bili uz mene do smrti... Perfektno znam šta je potrebno timu i mogu da vas uverim da smo dali 100 odsto klubu", poručio je Francuz.

Za kraj, Zidan je poslao poruku i novinarima.

"Održao sam stotine konferencija za novinare i nažalost veoma malo sam govorio o fubalu, iako znam da volite fudbal, taj sport nas je ujedinio. Ipak, bez ikakve želje da kritikujem ili drćim lekcije, voleo bih da se pitanja nisu uvek odnosila na kontroverze, da smo malo više mogli da pričamo o igri i pre svega - o igračima, koji su bili i jesu najvažniji u ovom sportu. Hajde da ne zaboravimo fudbal. Hajde da brinemo o njemu".

"Dragi navijači Reala, uvek ću biti jedan od vas", poručio je Zizu.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC