• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRIPREME: Zvezda odlična sat vremena

Crveno-bijeli na pripremama u Antaliji pobijedili Spartak iz Trnave sa 2:1. Strijelci Kaludjerović i Evandro. Borha odličan, Evandro solidan.

 PRIPREME: Zvezda odlična sat vremena Izvor: MONDO

Do 25. minuta izvanredno, do poluvremena dobro, do 60. minuta solidno i onda sa suviše individualnih grešaka...

Tako je, otprilike, izgledao bioritam fudbalera Crvene zvezde na drugoj prijateljskoj utakmici od dolaska u Antaliju, a petoj od početka priprema. Uprkos padu u igri, kako je vrijeme odmicalo, a snaga izmicala, crveno-bijeli su zabilježili pobedu protiv slovačkog Spartaka iz Trnave - 2:1.

Strelci za srpski tim bili su Kaluđerović (5) i Evandro (24), dok je Kone pogodio mrežu Dmitrovića u 26. minutu.

Bila je to četvrta pobjeda ekipe Roberta Prosinečkog, uz jedan remi od prije tri dana iz duela sa Šahtjorom "B".

U meču sa Ukrajincima, Prosinečki je izveo dva različita tima po 45 minuta. Ovog puta, odlučio se da jedan tim, uz tri izmjene poslije 75 minuta igre, izgura cijelu utakmicu, kako bi stekao uvid u fizičku spremu igrača na nekih 20 dana do početka lige.

I eksperiment je pokazao da crveno-bijeli u ovom trenutku imaju snage za 60-65 minuta takmičarskog fudbala, sa punim presingom na polovini protivnika i striktnom markacijom već na sredini terena. Djeluje kao da je to dobro "prolazno vrijeme" i da će, ukoliko forma igrača nastavi da se penje ovim tempom, sve biti na svom mjestu za 27. februar i duel sa Smederevom.

Prvo poluvrijeme fudbaleri Crvene zvezde odigrali su možda i suviše dobro za ovaj period priprema, osim situacije u 26. minutu kada je načinjena jedina taktička greška za 45 minuta, ujedno i bio primljen gol.

Zvezda je sa jednim špicem i četiri ofanzivna vezna igrača pregazila četvrtoplasirani tim slovačke lige u prvih 25 minuta, kada je rezultat već bio 2:0! Poslije nekoliko lijepih akcija Kadua, Evandra, Koromana, Borhe i Kaludjerovića, pao je i prvi gol.

Igrao se peti minut. Adi je ispucao loptu pravo u noge Borhi, koji je poslije driblinga na malom prostoru uposlio Kaluđerovića, a ovaj iz prve, lijevom, zakucao loptu u mrežu.

Bila je to zaista lijepa fudbalska akcija i pravi potez Zvezdinog centarfora, koji iako desnonog, nije čekao čak ni da mu lopta stigne do "jače" noge, već je šutirao kao iz topa lijevom. Takav rezon zaista je redak na našim prostorima, a rezultat je bio očigledan - 1:0.

Zvezda je poslije vođstva malo stala, Prosinečki je tražio da se lopta drži u posjedu i da se ne srlja. što su igrači dobro sprovodili u djelo.

A, onda su od 20. minuta krenuli novi naleti ka golu Slovaka, da bi u 24. minutu Kadu i Ninkov izigrali odbranu na desnom krilu, Kadu je centrirao na prvu stativu, Kaluđerović nije uspio da zhavti loptu, ali je na odbitak natrčao Evandro i sa sedam metara povisio na 2:0.

Već na prvo oko bilo je uočljivo šta Prosinečki traži od igrača. Kao da im je bilo zabranjeno da loptu dodirnu više od dva puta, sve dok ne stignu pred gol protivnika. Jedan, dva dodira i pas i sve je to funkcionisalo do prvog ozbiljnog taktičkog propusta u 26. minutu.

Tošić je nepotrebno ispucao loptu i ostao suviše blizu centra terena, u čemu su Slovaci odmah vidjeli svoju priliku. Poslana je duga lopta u prostor, Adi nije stigao da pokrije rupu na Tošićevoj strani, pa je Kone, iz prve i jedine šasne za Spartak u prvom dijelu, pogodio mrežu - 2:1.

Zanimljivo, čim je Tošić poslao dug i nerezonski pas, Prosinečki je sa klupe počeo da viče: "Neee, Toške! Vidiš, sad si u problemu..."

Sekund kasnije zatresla se mreža.

Gol Spartaka malo je umirio igru Zvezde do poluvremena, a u nastavku pojedini igrači kao da nisu dovoljno koncentrisano zakoračili na teren. Naročito Kadu, koji je izgubio prva četiri posjeda lopte u drugom poluvremenu. Njega je možda i prvog napustila snaga, a potom su redom iz ritma ispadali Evandro, Kaludjerović, Koroman...

Greška kod primljenog gola, kao da je koštala samopouzdanja Tošića, koji je i u drugom dijelu igre bio ponekad nesiguran sa loptom, poput Adija u meču sa Šahtjorom. Tada je Tošić djelovao sigurnije, ovog puta bilo je obrnuto.

Uprkos padu u kvalitetu igre, Zvezda je imala dobrih perioda i u nastvaku meča, ali znatno manje nego u prvom poluvremenu, što je posljedica paklenog ritma na treninzima. Ekipa još nije spremna za 90 minuta. Prosinečki je i želio protiv Spartaka da se uvjeri koliko igrači mogu u ovom trenutku da pruže, a oko 75. minuta morao je da napravi tri izmjene. Umjesto Koromana, Kaluđerovića i Evandra igrali su Bogdanović, Binić i Perović.

Rezervisti Bogdanović i Perović u 85. minutu napravili su dobru akciju, ali je pas Bogdanovića ka Peroviću bio nešto slabiji pa je napadač bio izblokiran. I na drugoj strani bilo je opasno kada je Prohaška umalo kaznio lagano izgubljeni posjed lopte na 30 metara od gola, a medju one koji su napravili jeftine greške upisao se i do tog trenutka sjajni golman Dmitrović, koji je u 90. minutu jednostavno dodao loptu protivniku.

I ta greška prošla je nekažnjeno.

Poslije svega, Prosinečki je bio zadovoljan.

"Odigrali smo dobrih 90 minuta, mada sam u posljednjih 15 minuta bio primoran da napravim izmjene. Mogu da budem zadovoljan onim što su igrači danas pružili. Objektivno, prvo poluvrijeme bilo je bolje, jer smo mi i dalje u jakom trenažnom procesu, pripreme su u punom jeku i igrači osjećaju umor. To se vidjelo, nismo skroz fizički spremni", prokomentarisao je Prosinečki.

Kolumbijac Borha plijenio je sigurnošću i idejama u prvom poluvremenu, dok je još imao snage. Do 45. minuta nije izgubio nijedan posjed lopte, driblinzima je sebi lagano otvarao prostor za dobre pasove ka saigračima, a jednu takvu akciju Kaludjerović je završio golom. Borha je bio toliko siguran sa loptom da je dobio propisne batine od protivnika.

S druge strane Evandro se još traži, kao da se privikava na nešto povučeniju poziciju od one na koju je navikao, jer sa Koromanom i Borhom u startnih 11, on uz Kadua mora da igra bliže centru igrališta. Ipak, kod ovog Brazilca lako je uočljiva dobra tehnika i pregled igre. Evandro zaista ne davi loptu, često se iz prve oslobadja i potom otkriva, pa je veoma zahvalan u igri na sredini terena.

Crveno-bijeli već sutra, u nedelju, igraju protiv Toronta (14.00 po srednjeevropskom vremenu), a šansu će dobiti igrači koji danas nisu bili u prvoj postavi.

ZVEZDA: Dmitrović - Ninkov, Adi, Tošić, Reljić - Mijailović - Kadu, Evandro, Koroman, Borha - Kaluđerović.

(Izvještač MONDA iz Turske Nikola Janković)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC