• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kaluđerović: Samo iz prve!

"Čim primim loptu, promašim gol", šali se Andrija Kaludjerović u razgovoru za MONDO i priznaje da na našem sajtu prati pripreme drugih klubova.

 Kaluđerović: Samo iz prve! Izvor: MONDO

Peti minut utakmice Crvena zvezda – Spartak Trnava (2:1), pas u prostor Kristijana Borhe ka Andriji Kaludjeroviću i… Šut lijevom, bližom nogom lopti, iz prve i gol!

Jedan atipičan potez Zvezdinog centarfora, bar kada su naši fudbalski uslovi i navike u pitanju, bio je povod za razgovor o tome kako Kaludjerović razmišlja u završnici napada. Iako je desnonog, nije čekao da mu lopta stigne na "jaču" nogu, pa da onda ili prima ili šutira.

"Hvatao" je šut lijevom nogom, tako preduhitrio klizeći start i bio nagrađen lijepim golom, kasnije i pohvalama trenera Roberta Prosinečkog.

Nisi čekao da ti stigne lopta na desnu nogu?

"Napadač Crvene zvezde mora da zna da daje golove i lijevom i desnom nogom. To se valjda podrazumijeva… A, na kraju krajeva, mislim da bi me stigao onaj klizeći start da sam čekao", kaže Kaluđerović.

"Ne libim se da šutiram iz prve kada god mi se pruži prilika za to", dodaje strijelac 12 golova na 17 utakmica za Crvenu zvezdu prethodne jeseni.

Da li Prosinečki zahtjeva od tebe da izbjegavaš prijem?

"Nije mi posebno to tražio, jer ja to radim od kada igram fudbal. Čim primim loptu, promašim gol", nasmijao se popularni "AK99" i dodao:

"Ma… Vidjeli ste to i protiv Šahtjora", samokritičan je Kaludjerović, koji je prethodnog ljeta došao iz Rada i za kratko vrijeme osvojio srca navijača. Golovima naravno…

"Dao sam šest u prvenstvu i šest u Kupu", prisjeća se Kaluđerović.

Koliko bi volio da postigneš do kraja sezone?

"Nadam se da ću u Kupu da dam bar još tri", sa osmijehom priča Kaluđerović i dodaje:

"Šalim se, neću ništa da obećavam, ali ako ovako nastavimo da radimo nema razloga da ne bude golova na proljeće".



Jedna situacija u meču sa Spartakom inicirala je razgovor između Prosinečkog i Kaluđerovića još na poluvremenu. Na centaršut Kadua u 24. minutu, Kaluđerović je istrčao na prvu stativu, ali nije uspio dobro da zahvati loptu. Na njegovu sreću, ona se odbila pravo na nogu Evandra Goebela, koji je sa sedam metara lagano zatresao mrežu za 2:0.

Prosinečki je, uprkos tome što Kaluđerović nije dobro zahvatio loptu, želio da ukaže mladom napadaču da je ekipa iz njegove kretnje ka prvoj stativi svakako došla u šansu za gol.

"Robi traži od mene da stalno napadam prvu stativu, a ja to i nisam baš radio ranije, jer sam bio jak i u duelu i u skok igri u centru i na drugoj stativi. To je nova stvar za mene, da odvlačim odbrambene igrače sa sobom, što poslije može da otvori mnogo prostora za saigrače. Ako ne zahvatim loptu kako treba, tu sam da na neki način 'zasmetam', što može da dovede do šanse za nekog drugog", opisuje popularni Kaludjer jednu od uloga koju je dobio od novog trenera.

"Igrao sam dobro na sredini i drugoj stativi, sada učim nešto novo i to je svakako dobro za moju dalju karijeru i napredak. Potreban mi je taj segment", kaže Kaluđerović, kojeg posebno raduje jedna nova navika Roberta Prosinečkog.

"On insistira na disciplini, pas igri i na treninzima i na utakmicama, što se meni sviđa. Ipak, najviše mi se dopada to što kod Robija nema razlike da li si prvi, najbolji igrač u ekipi, kapiten… Ili si igrač koji je trenutno možda u drugom planu, na 20. mjestu. Njemu su svi isti, on svakome poklanja pažnju", otkriva Kaluđerović i kaže da to nije bio baš slučaj uvijek u njegovoj karijeri.

"Imao sam i drugačije trenere, koji su pričali sa igračima kada oni igraju dobro, kada daju golove, a čim upadnu u krizu ili ispadnu iz forme, oni ih zaborave i okrenu se nekim drugima. Kada je loše, jednostavno te ne primjećuju. Kod Robija se svaki igrač od prvog dana priprema osjeća važnim i to je jako bitno".

Tokom priprema u Turskoj, Kaluđerović ne dobija savjete samo od Prosinečkog. Predsjednik kluba Vladan Lukić, kao bivši napadač, u nekoliko navrata dobacivao je Kaluđeroviću kako da se kreće, gdje da bude, itd. Inače, Lukić sa velikom pažnjom prati svaki trening i utakmicu ekipe.

"On je bio odličan igrač, napadač… I osjeća sve ono što ja prolazim na terenu. Naravno da ću saslušati svaki dobronameran savjet čovjeka koji je bio odličan centarfor", kaže Kaluđerović, koji je cimer sa Duškom Tošićem.

Andrija kaže da pred svaku utakmicu, pa i prijateljsku, osjeća neku vrstu nervoze koja ga pokreće, a da potom mnogo voli da spava i da čak prilegne između futinga i doručka, ako ima bar desetak minuta za to.

"Volim da spavam, inače… I kod kuće stalno drijemam", priča Andrija, koji vrijeme u Hotelu "Kalista" najčešće provodi sa lap topom u krilu, sa slušalicama na ušima, pričajući sa prodicom. Kada nije na vezi sa suprugom Milicom, čita vijesti na internetu.

"Pratim šta rade drugi klubovi, čitam vijesti iz Partizana na MONDU, gledao sam golove takođe, čitam šta rade OFK Beograd, Rad, Vojvodina… Zanima ne kako se pripremaju", ne krije Kaludjerović.

Momak rođen 5. jula 1987. godne u Bačkoj Topoli, koji je svoju sreću tražio kao igrač OFK Beograda po raznim pozajmicama, od Njegoša iz Lovćenca, preko Mačve iz Šapca, Hajduka iz Beograda, Spartaka iz Subotice i Radničkog iz Pirota, iznenadio je mnoge kada je 2009. godine potpisao za Rad.

Dvadeset prvenstvenih golova u prvoj sezoni sa "građevinarima" bila je cifra koja je značila samo jedno – transfer u Crvenu zvezdu.

(Izvještač MONDA iz Antalije Nikola Janković)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC