• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muslin: Nikad u Partizan

Trener Krasnodara kaže da bi ga svi mrzili kada bi preuzeo crno-bijele. Muslin dovodi Diku Stojanovića u Rusiju.

 Muslin: Nikad u Partizan Izvor: MONDO

Slavoljub Muslin je vjerovatno jedini fudbalski trener, koji je ekipu uveo u viši rang poslije samo 15 radnih dana u klubu - i to za vrijeme priprema.

Srpski stručnjak je u januaru preuzeo Krasnodar, koji je prošlu sezonu u ruskoj Prvoj ligi (drugi stepen) završio kao petoplasirani, ali je odustajanjem Saturna od takmičenja u Premijer ligi, administrativnim putem prebačen u elitnu diviziju.

Muslin kaže da nije znao da će se to desiti kada je potpisivao ugovor sa Krasnodarom, ali da su se u klubu potajno nadali takvom raspletu.

"Sa jedne strane je to dobro, a sa druge i nije. Da smo ostali u Prvoj ligi imao bih godinu i po (toliko će trajati naredna sezona u Rusiji) da spremim ekipu za elitno takmičenje", počeo je Muslin.

"Doduše, selekcija igrača koju sam zatekao nije loša. Mada bilo bi teško sa takvim timom boriti se i u Prvoj ligi, jer mnogi timovi su se pojačali, a to takmičenje je svojevrsni maraton jer se mnogo putuje. I raspored se namješta tako da, na primjer, kada idete u Sibir, odete na turneju, ostanete nedjelju dana i odigrate tri utakmice, kao u NBA ligi", pojasnio je 57-godišnji stručnjak.

Svjestan je da će biti teško u Premijer ligi, naročito pošto je ruskim klubovima teško da nađu adekvatna pojačanja sa pristojnom cijenom.

"Problem predstavljaju ruski igrači, zbog pravila da u svakom timu mora da ih bude bar petorica. Zato su, oni koji valjaju, skupi. Primjera radi, Rus koji nije reprezentativac traži i do 2,5 miliona evra godišnje, a na sve to treba platiti obeštećenje tri miliona. Ni strance nije lako dovesti. Prije će da odu na Zapad, čak i za manje pare, pa Rusi moraju da izdvajaju znatno više. Zato naši budžeti zvuče basnosnovno, a u stvarnosti nisu. Budžet Krasnodara je između 20 i 30 miliona".

Dakle, kasa novog ruskog premijerligaša je više nego duplo dublja nego kasa najboljih srpskih klubova. A o kremu ruskog fudbala da i ne govorimo.

"Najveći budžet ima Zenit - ima koliko treba, koliko se odvrne slavina na gasu", uz osmijeh je rekao Muslin aludirajući na to da je gasni gigant "Gasprom" sponzor šampiona.

"Ogromna sredstva ulažu i Rubin i CSKA. Ta tri tima će se i boriti za titulu".

Dok govori o ambicijama Krasnodara, Muslin stoji sa obje noge na zemlji.

"Pored Himkija, ovo je jedini klub sa kojim nemam ambicije da idem na vrh. U klubu se nadaju da ćemo poslije dva kruga u plej-of, ali objektivno, borićemo se za opstanak".

Muslin je sa ekipom trenutno u Antaliji, u hotelu "Kornelija Dajmond", gdje su do nedjelje boravili i beogradski crno-bijeli (na slici članovi stručnog štaba Partizana Goran Pandurović i Vanja Radinović sa Slavoljubom Muslinom).

Uskoro bi kao saradnik u Krasnodaru trebalo da mu se pridruži Dika Stojanović, kao trener golmana.

"SAMO DA MI IGRAČE NE ODVODE NEPLANSKI"



Iako je iz srpskog fudbala otišao prije sedam godina i dalje prati dešavanja u sprskom fudbalu, naravno, najviše oko Crvene zvezde. Kaže da se ne bi vratio, jer je njegov bivši klub, kako je rekao, "u problemima i dugovima".

Svojevremeno je u Zvezdi zahtjevao da bude tim menažer, a ne trener, kako bi imao šira ovlašćenja. I sada tvrdi da je pogrešno shvaćen.

"Finansije me nikad nisu zanimale, zanimalo me je samo da mi se ne odvode igrači neplanski. Znam da u Srbiji klubovi žive od prodaje, ali hajde onda da spremimo zamenu za onog koji će da ide", rekao je Muslin:

"Tri puta sam bio prvak sa Zvezdom, a samo jednom nije bilo rasprodaje - 2000. Tada je otišao samo Dudić, ali smo imali spremnu zamjenu - Markovića, koga smo pratili i doveli iz Požarevca. I tada je Zvezda bila najbliža Ligi šampiona. Ipak, izbacio nas je Dinamo Kijev. Vjerovatno je trebalo da se pojačamo, ali svakako nismo bili slabiji nego prethodne sezone. A poslije narednih titula odlazilo je po pet igrača".

Upitan da li bi bio trener Partizana, kao iz topa je odgovorio:

"Ne", a onda i obrazložio:

"Mrzili bi me i jedni i drugi, partizanovci što sam zvezdaš, a zvezdaši što sam otišao u Partizan".

FUDBALSKI PUSTOLOV


Muslin je bio trener u čak 15 klubova, od kojih je Zvezdu i Lokeren predvodio po dva puta.

"Volio bih da sam se duže zadržao u pojedinim klubovima".

Od svih gradova u kojima je živio najjače utiske ponio je iz Moskve.

"To je čudo od grada, ali teško je živjeti u Moskvi. Naročito zbog saobraćaja. Dešava se da po sat-dva sjedite u kolima a da se ne pomjerite ni milimetar. I nema nervoze, sviranja"...

Kako bi dočarao problem sa saobraćajem ruske prijestonice, ispričao zanimljivu anegdotu od prije nekoliko godina:

"Igrači Spartaka su upali u gužvu vozeći se autobusom na meč Lige šampiona sa Interom. Kada su vidjeli da im nema pomoći, sišli su u metro i sa navijačima išli do stadiona. Stigli su 15 minuta prije početka utakmice i zaigrali onako nezagrijani, pa su primili gol na početku. Do kraja je ostalo 0:1", podvukao je na kraju Slavoljub Muslin.

(R.J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC