• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prosinečki: Krijem akcije od kamera

"Ma, najbitnije da smo mi fizički spremni, a igra će doći, siguran sam", poručio je Zvezdin trener iz Antalije. Ne brine ga neefikasnost.

 Prosinečki: Krijem akcije od kamera Izvor: MONDO

Crvena zvezda – Toronto 0:1, Crvena zvezda – Univerzitatea Kluž 0:0, Crvena zvezda – Steaua 0:0.

Tri utakmice i "kusur" crveno-bijeli nisu postigli gol na pripremama u Antaliji. Iako su primili samo jedan, ovaj podatak može da zabrinjava.

Ali, ne i trenera Roberta Prosinečkog. Njegovo ogromno igračko iskustvo govori mu da postoje objektivni razlozi za neefikasnost u ovom periodu priprema. I ta priča zaista pije vodu ne samo kada se posmatraju utakmice Crvene zvezde, već i ostalih timova u Beleku.

Koji minut prije meča Zvezda – Steaua, na susjednom terenu počeo je duel učesnika druge faze Lige Evrope, Leha i ljubljanske Olimpije. Bilo je 1:0. Uglavnom se u okolini Antalije bilježe rezultati 1:0, 0:0, 0:1…

"Ne brine me…", kratko je odgovorio Prosinečki na pitanje: "Da li ga brine neefikasnost tima?"

"Oni će biti pravi kada bude trebalo. Trenutno pas nam nije dobar, nije siguran, ne mogu da odigraju ni 1 na 1, jer su im noge teške, ne može da se napravi višak, a kada toga bude bilo, doćiće i šanse, golovi…", uvjerava trener, koji zaista zrači optimizmom i pozitivnom energijom, iako sprovodi svoje prve pripreme u ulozi glavnog trenera nekog tima.

Iskustva kao trener nema na pretek, ali igračkog itekako ima. Zato mirno govori o svemu što je do sada ostalo iza crveno-bijelih, a vedro o onome što slijedi.

"Iz ovih prijateljskih susreta, u kojima smo za rivale imali zaista dobre timove, vidio sam da možemo da pariramo svima fizički i trkački, a kada izadjemo iz ovog intenziteta treninga, igračima će doći i hitrina. To je nedostajalo…", kaže Prosinečki i naglašava u kom dijelu je ekipa najtanja.

"Taktički moramo da se popravimo, ima dosta toga na čemu još mora da se radi", svjestan je Prosinečki da su rivali u Antaliji šanse stvarali uglavnom poslije lošeg dodavanja na sredini terena ili loše postavke jednog od odbrambenih igrača.

Ekipa se, možda zato što se i startne postave stalno mijenjaju, slabo snalazi sa agresivnim presingom i striktnom markacijom protivnika.

"Konkretno, protiv Steaue vidio sam da bi moglo da bude problema kada nam dodju takvi slični protivnici, jer ćemo teško razvijati naš stil igre", ne krije Prosinečki da je dobrih 20 minuta od početka utakmice Zvezda imala problem da iznese loptu sa svoje polovine.

Poslije, kada su se i Rumuni malo zadihali, sve je bilo lakše.

Ali, zadihali su se i crveno-bijeli. Neki još u prvom poluvremenu, neki pred kraj susreta. A to je najočiglednije u završnici napada.

"Za 25 dana odigrali smo deset utakmica. To je zamor i ja to vidim kod njih. Još Koper, Borac, pa da osvježimo ekipu za 27. februar… Neke stvari još nisam mogao da tražim od njih. Za angažovanje i trčanje ne mogu ništa da im prigovorim, pas igra će doći vremenom, kada budu svježiji", kaže Robi.

On priznaje da svakim danom ima jasniju viziju oko toga ko bi mogao da počne utakmicu protiv Smedereva.

"Imam tim u glavi, ali vjerujem da će u narednih 15 dana 'iskočiti' još neki igrač…"

Na konstataciju da je na osam prethodnih utakmica, čak i kada je mijenjao kompletnu postavu na poluvremenu, postavka igrača na terenu uvijek i isključivo bila ista, Prosinečki kaže da će tako i ostati. Ali, uvjerava da postoji i "B" varijanta…

"Tačno je, uvijek igramo isto, ali sigurno da imamo 'B' varijantu. Kada imate bazu, onda to nije teško napraviti i za to još ima vremena".

Do tada, problem bi mogli da budu prekidi.

"Da… Prekidi su bili problem protiv Univerzitatee, protiv Steaue bilo je bolje. Na tome ćemo raditi i biće mnogo bolje kada se bude znalo tačno ko šta radi i ko koga čuva", priznaje Prosinečki i dodaje da svjesno nije pozvao izvodjenje nijedne organizovane akcije kod prekida, jer pripremne utakmice imaju i "oči i uši".

"Gledajte, osvrnite se i vidite koliko vas je izvještača ovdje. Plus su tu TV kamere i prenosi u Srbiji. Zar mislite da je trebalo da pokažemo sve akcije u prekidima već sada? Nismo nijednu akciju izveli tokom cijelih priprema, jer za to ima vremena i to ćemo ostaviti za posljednju fazu priprema pred početak prvenstva".



Golmani? Stamenković, Bajković i Dmitrović gotovo ravnomjerno dobijaju šansu i jednako je dobro koriste. Ko je najbliži mjestu startera?

"Sva trojica brane odlično, mi u Zvezdi zaista imamo sreću što imamo tri takva golmana. Vidjećemo još ko će biti 'jedinica', ali mene raduje činjenica da zaista u ovom trenutku svu trojicu mogu da stavim i da ne razmišljam ko je bolji, a ko lošiji", hvali čuvare mreže Prosinečki.

Fudbalski slijepo oko vidjelo bi da Ognjen Koroman ima malo je reći zavidnu kontrolu lopte. I dribling. I centaršut. I "cim"… Ali da problem nastaje kada u postavci 4-3-3 treba odraditi i poneki defanzivni zadatak, markirati bok ispred beka, izdržati duel.

Protiv Steaue, popularni "Koki" zadihao se ranije od ostalih.

Prosinečki kaže da je trenutno na njega red da prodje kroz krizu, kroz koju su mnogi prošli, a neki će tek… Dodaje da je to normalno, da svačije tijelo u 25 dana priprema upadne u fazu kada teže podnosi napor i da će Koroman biti pravi kada bude trebalo.

"Koki se muči, ali on će 'doći'… Nedostaje nam trenutno u igri sve ono što on umije, ali siguran sam da će biti pravi kada to bude trebalo", ističe Prosinečki i dodaje da je prezadovoljan što su Miloš Trifunović i Aleksandar Jevtić u sve boljoj formi, iako izgleda da Koroman, Kristijan Borha i Andrija Kaludjerović imaju prednost u ovom trenutku.

"Trifa, Jevta… Obojica su se probudila, drago mi je što su opet potpuno konkurentni za prvi tim. Treba nam to, svaki igrač nam znači", kaže Prosinečki, koji je optimista po pitanju dobijanja PRO licence po skraćenom postupku, ali ne želi sada da priča o tome.

"Kad se vratim u Zagreb 16. febraura, pa ću vam onda više reći…"

Komentarišući i hvaleći rad kondicionog trenera Srdjana Zirojevića, Robi je prokomentarisao:

"Znam da im (igračima) je teško i biće im još teško…"

Ali, za kraj navodi:

"Ma, najbitnije da smo mi fizički spremni, a igra će doći, siguran sam…"

(Izvještač MONDA iz Antalije Nikola Janković, foto crvenazvezdafk.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC