• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prosinečki: Ne prodaju mi igrače iza leđa

Mnogi treneri odlazili iz Zvezde nezadovoljni što se ništa ne pitaju oko dolazaka i odlazaka fudbalera. Prosinečki kaže da to nije njegov slučaj.

 Prosinečki: Ne prodaju mi igrače iza leđa Izvor: MONDO

Od kako je postao trener Crvene zvezde, Robert Prosinečki pleni optimizmom. Kaže da ta njegova osobina nikada nije dolazila u pitanje.

Da je vjerovao u visoke domete i kao igrač i sada kao trener.

Poslije završenih priprema za proljećni dio sezone, prvo u Budvi, a potom i Antaliji, Prosinečki ponavlja ono što je više puta rekao tokom priprema, da je zadovoljan angažmanom igrača na treninzima i utakmicama i što je važnije, da je prezadovoljan disciplinom.

"Sad ćemo vidjeti kako će to izgledati kada počnu utakmice…", kaže Prosinečki pred rastanak sa sunčanom Antalijom, gdje je ekipa pakleno radila prethodnih 15 dana.

"Mogu da pohvalim sve. Zaslužili su to i radom i disciplinom".

Trener Crvene zvezde ne krije da je tokom 25 dana priprema vidio ko šta može, ali i da očekuje da u nastavku sezone još neki igrači "iskoče".

"Dosta toga sam vidio, upoznao sam ih i mogu da kažem da znam koji igrači mogu da iznesu glavni teret u ovoj polusezoni. Znam o kojima ću razmišljati kada počnu utakmice, nažalost samo 11 može da igra".

U trenutku kada se Danijel Mihajlović još oporavlja od teške povrede koljena, Milan Vilotić tek ulazi u trenažni proces, a Slavoljub Đorđević sprema na put u Uzbekistan, Prosinečki priznaje da bi bio zadovoljniji da je u klub došao iskusni stoper, ali da ni sa mladim Urošem Ćosićem stvari ne djeluju loše, naprotiv.

"I prije Antalije rekao sam da sam tražio da bude doveden stoper, koji znanjem i iskustvom može da nam pomogne ovog proljeća. Tražio sam, nije došao, ali imamo Ćosića koji je pokazao da na njega može da se računa", pohvalio je mladog defanzivca Prosinečki, ali je priznao:

"Bio bih zadovoljniji da je došao bar jedan stoper, ali i ovako ćemo biti dobri kada počne prvenstvo".

"LIJEPO JE ČUTI DA MI DELIJE SPREMAJU DOČEK"

Kada počne prvenstvo, bar prema najava, sprema vam se veličanstven doček. Legenda ste kluba i navijači vam spremaju spektakl. Kako se osjećate pred debi?

"Nisam razmišljao o tome… Ali, svakako da je to lijepo čuti da vam se tako nešto sprema", sa osmjehom na licu priča Prosinečki, koji je igrao za Crvenu zvezdu od 1987. do 1991. godine i za to vrijeme bio šampion Jugoslavije, Evrope, svijeta…

"Bilo bi lijepo da dođe što više ljudi, da se napravi dobra atmosfera, ali zaista je lijepo čuti za tako nešto", dodao je skromno.

Da li osjeća neku vrstu uzbuđenja ili treme kako se bliži prva utakmica?

"Vidite, imam još šest dana da razmišljam o tome. Svakako će prvi dani, prve utakmice biti specifične, jer će navirati sjećanja iz vremena kada sam bio igrač Crvene zvezde", ne krije Prosinečki da mu neće biti svejedno, ali onda ističe nešto drugo:

"Ja mogu da kažem da ću, sada kao trener, pokušati da ponašanjem i radom pomognem klubu na način na koji sam to radio i kao igrač".

Njegov optimizam nije usamljen u ekipi. Tvrdi da je okružen baš takvim momcima.

"Imam mnogo pozitivaca u ekipi, mnogo zdravih karaktera… Ne mogu da obećam da ćemo biti prvi, ne mogu da obećam ni da ćemo uzeti Kup, ali mogu da obećam da će Crvena zvezda igrati drugačije, da će igra biti dopadljiva, da ćemo imati svoj prepoznatljiv stil…"

"NISAM POLICAJAC, ALI IGRAČI MORAJU DA PAZE"



Kada ste dolazili u Crvenu zvezdu bili ste apriori optimista, bez i da ste upoznali tim. Sada, poslije 25 dana, da li je taj optimizam veći ili manji?

Poslije osmjeha, Prosinečki je odgovorio:

"Optimizam sam imao uvijek i on nije dolazio u pitanje. Tako je bilo dok sam bio igrač, tako je i sada kada sam trener. Mnogo toga možemo da napravimo, a najvažnije je da povratimo duh i samopouzdanje ekipi, što mislim da je već u velikoj mjeri urađeno. Tokom ovih priprema u prvi plan izašli su neki igrači, koji prije godinu dana nisu bili ni konkurentni", pominje Prosinečki momke poput Stevana Reljića, Darka Lazovića, Srđana Mijailovića, Bobana Bajkovića, itd.

Bili ste igrač i znate da pripreme često donose i nestašluke. Da li ste u Antaliji imali slučaj da neko od igrača "probije" obavezno vrijeme za počinak u 23 časa, dođe pijan ili slično?

Odrično klimajući glavom, popularni Robi je odgovorio:

"Momci su to ozbiljno shvatili… Ja sam im o tome već pričao i rekao da ne treba da budu disciplinovani zato što ja to tražim, već zbog sebe i zbog kluba. Rekao sam im da moraju da urade sve što mogu da bi ostali upamćeni kao igrači koji su igrali za Crvenu zvezdu. I ne samo to, već i koji su osvajali trofeje…", istakao je Prosinečki u čemu je razlog zaista disciplinovanog odnosa igrača prema obavezama i pozitivnoj atmosferi.

Ipak, Prosinečki ne želi i neće dozvoliti da se to izgubi kada se ekipa vrati u Beograd i kada ne bude bila pod budnim okom trenera, uprave, pa i novinara…

"Pa, nije problem biti profi na pripremama, kada te svi gledaju… Videćemo kako će to biti u Beogradu, da li će tamo biti izlazaka, da li će voditi računa šta jednu, šta piju, kada liježu u krevet. Ja nikada neću biti policajac, ali ako se ispostavi da se neko neprimjereno ponašao, biće na ledu", blago je povisio ton Prosinečki i naglasio:

"To nije prijetnja, to je normalno… Svi moraju da daju sto odsto svojih mogućnosti da bismo ostvarili cilj. Drugačije, nećemo uspjeti".

"LI ADI SE PONEKAD ZAIGRA"




Jesenas gotovo da nije imao loš pas ili procjenu, ali tokom priprema u Antaliji Li Adi umio je da "proda" loptu na svojoj polovini i uvede ekipu u problem. Zbog čega se to događa defanzivcu?

"Adi je momak koji se ponekad zaigra…", kaže Prosinečki.

"Da se razumijemo, on ima kvaliet, on je reprezentativac, ali je i dalje osoba od 20 godina, koja se u datim trenucima igra fudbala, što ne bi trebalo da radi".

Razgovor i rad trebalo bi da pomognu.

"Radićemo na tome da tog njegovog igranja ne bude ili bar bude što manje u početku. Razgovaraću sa njim i radićemo na tome da svoj potencijal pretvori u nešto što može da postane, a može da postane jedan od najboljih stopera na svijetu".

Postoji li u ovom timu Zvezde neko ko vas podsjeća na Roberta Prosinečkog iz igračkih dana? I po potezima i po ponašanju…

Prije odgovora uslijedio je smijeh, a onda opet skroman ton…

"Ne znam, najgore je pričati o svojim kvalitetima", rekao je vanserijski dribler, koji je igrao i za Real Madrid i za Barselonu, a onda blago promijenio temu i naglasio šta je njegova misija u Crvenoj zvezdi:

"Moja želja je da, kao trener, dok sam tu u Zvezdi, uradim koliko mogu da igrači naprave iskorak unaprijed, da postanu bolji nego što su bili. I oni i klub, samim tim… Moj cilj je da igramo lijep fudbal".

"UPRAVA ME KONSULTUJE OKO TRANSFERA"

Mnogi bivši treneri Crvene zvezde odlazili su iz kluba nezadovoljni zato što nisu konsultovani prilikom prodaje i kupovine igrača, odnosno zato što nisu imali kontrolu nad kadrovskom politikom. Da li vas aktuelna uprava konsultuje kada su transferi u pitanju?

"Mislim da da… Bar za sada", kaže Prosinečki, koji dodaje da će reći čim ne bude tako.

"Ako tako ne bude, ja ću reći javno, nemam problem s tim".

Potom je objasnio kako je to izgledalo u Antaliji, kada je ostao bez četiri igrača, suspendovanog Dejana Milovanovića i Slavoljuba Đorđevića, Nikole Ignjatijevića i Miloša Trifunovića koji su otišli u inostranstvo.

"Vidite, ako je u interesu kluba da neki igrač ode, pa čak i u interesu igrača, ja ću biti za taj transfer, makar mi u tom trenutku taj igrač i bio potreban. Hipotetički, ako bi došla ponuda za nekog igrača od 20 miliona evra, mi to sigurno ne bismo odbili, jer je to interes kluba. Koliko god ja u tom trenutku htio da on ostane, napravili bismo taj transfer", pojasnio je Robi i dodao:

"Za Ignjatijevića sam znao, konsultovan sam i za Đorđevića i za Trifunovića… Trudio sam se da i njima olakšam, da ostvare dobre ugovore u inostranstvu, obezbijede se, ali i dobiju šansu da podignu karijeru na viši nivo, jer ovde vjerovatno ne bi bili standardni. Svi igrači koji su otišli nisu bili u prvom planu trenutno".

"DEJANOV STATUS MORA DA SE RIJEŠI"



U prvom planu nije ni suspendovani Milovanović. A, ne zna se ni da li je u drugom planu, trećem, četvrtom… Niti da li je bolje da se vrati sa pozajmice u Lans. Niti da trenira sa omladincima… Niti da se priključi prvom timu.

"Insistiraću na razgovoru čim se vratimo", kaže Prosinečki.

"Njegov status mora da se riješi, ovako ili onako… U Beogradu ću tražiti sastanak sa čelnicima kluba, a mogu čak i ja sam, nebitno je, da razgovaram sa Dejanom. Što prije moramo i klub i igrač i ja da znamo na čemu smo. Pitajte me to poslije 17. februara, rećiću vam šta je bilo", otvoreno govori trener, koji je rođen 12. januara 1969. godine u Šveningenu, u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj.

Polovinom priprema u Antaliji, sa oporavka iz Bolonje doputovao je Milan Vilotić. Tek tada, trener i igrač upoznali su se…

"Imao sam razgovor sa Vilotićem. Radi se o sjajnom momku, koji je veliki profesionalac. On je kao osoba veliki pozitivac, do beskraja… Želim mu što brži i bolji oporavak, a već sada on radi skoro svaku vježbu sa nama na treninzima. Ne mogu da kažem kada će biti 100 odsto spreman za igru, ali ako ovako nastavi brzo ćemo ga imati na raspolaganju", kaže Prosinečki.

Pred povratak u Beograd i put u Zagreb, da li vam nedostaje porodica?

"Svakome nedostaje, pa i meni…", kaže Robi, koji je prihvatio posao u Crvenoj zvezdi iako je to u početku značilo da će on živiti u Beogradu, a supruga i kćerkice u Zagrebu.

"Moja velika želja je da dođu u Beograd i supruga i moje dvije djevojčice, ali to nije moguće bar u narednih šest mjeseci. Do tada će dolaziti vikendom kod mene, a ako budem i na ljeto bio trener Crvene zvezde, kažem to jer se u ovom poslu nikad ne zna, sigurno će doći da žive sa mnom u Beogradu", kaže Robert Prosinečki, za kojeg je svojevremeno Ćiro Blažević rekao da će "pojesti diplomu ako on postane igrač".

Igrač je postao i to kakav!

Vrijeme je da postane i trener… Simbolično, ponovo u Crvenoj zvezdi.

(Izvještač MONDA iz Antalije Nikola Janković, foto crvenazvezdafk, MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC