• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izabran igrač godine u Evropi- glasao i MONDO: Žoržinjo je najbolji, Mesi i Ronaldo ni u TOP3!

Autor Neša Petrović

Pogledajte kako je svoje glasove rasporedio kolumnista MONDA Nebojša Petrović.

 žoržinjo najbolji igrač evrope Izvor: Profimedia/David Klein/Sportimage

Žorž Luiz Frelo Filjo, poznatiji kao Žoržinjo, proglašen je od strane UEFA za najboljeg igrača u sezoni 2020/21. Odluka je saopštena večeras u Istanbulu, tokom ceremonije žrijeba grupne faze Lige šampiona.

Zahvaljujući glasovima stručnog žirija, u kome je i ovoga puta bio novinar Monda Nebojša Petrović, italijanski reprezentativac iz redova Čelsija sakupio je najviše poena i trijumfovao ispred svog klupskog druga Ngoloa Kantea i belgijskog asa Kevina de Brujnea iz Mančester sitija.

"Veoma sam zadovoljan i srećan zbog ove nagrade. Želim da se zahvalim svim ljudima koji su doprinijeli da budem proglašen za najboljeg fudbalera u Evropi. Hvala mojoj familiji, prijateljima, navijačima, svim ljudima koji su vjerovali, ali i koji nisu verovali u mene. Ovi posljednji su me naročito motivisali", izjavio je Žoržinjo koji je tituli evropskog šampiona sa reprezentacijom Italije, dodao i duplu krunu sa Čelzijem (Liga šampiona i UEFA Superkup).

Italijan je sakupio ukupno 175 poena, osam više od drugoplasiranog De Brujnea i 15 više od Kantea.

Zanimljivo je da Lionela Mesija i Kristijana Ronalda već drugu godinu zaredom nije bilo među trojicom finalnih kandidata za UEFA Igrača sezone.

I dok Ronaldovo deveto mjesto u generalnom plasmanu sa skromnih 16 poena (poen više od Holanda) i nije neko iznenađenje, izostanak Mesija iz TOP 3 je poprilično uzburkao strasti u svjetskoj fudbalskoj javnosti.

Tačno je da MEsi nije imao pretjerano uspešnu sezonu na klupskom planu (Barsleona je osvojila samo trofej u Krupu kralja), ali se očekivalo da mu prvi veliki trijumf u dresu reprezentacije Argentine (osvojen Kup Amerike) donese još jedno u nizu individualnih priznanja u karijeri.

Izvor: Profimedia /Mark Pain / Alamy Live News

Mesi je na kraju završio kao prvi ispod crte (četvrto mjesto sa 148 poena) i imaće priliku za popravni krajem godine kada Frans Fudbal bude dodjeljivao Zlatnu loptu (trenutno je apsolutni rekorder sa šest osvojenih nagrada za najboljeg fudbalera na svijetu).

Pored novinarskog dijela žirija, za najboljeg igrača sezone glasali su i treneri 80 klubova učesnika grupne faze Lige šampiona i Lige Evrope (što znači da je iz Srbije glasao strateg Crvene zvezde Dejan Stanković), kao i 24 selektora sa posljednjeg Evropskog prvenstva.

Novinar Monda Nebojša Petrović je svoje glasove raspodijelio na sljedeći način:

  • 5 poena – ŽORŽINJO (Italija, Čelzi)
  • 3 poena – Lionel MESI (Argentina, Barselona, PSŽ)
  • 1 poen – Đanluiđi DONARUMA (Italija, Milan, PSŽ)

Istovremeno, za najboljeg trenera u sezoni 2020/21 proglašen je Tomas Tuhel, strateg koji je u januaru seo na klupu Čelzija i doveo ga do evropskog trona. Žiri je njemačkom stručnjaku dao prednost u odnosu na Pepa Gvardiolu (osvajač Premijer lige sa Sitijem) i Roberta Manćinija (šampion Evrope sa reprezentacijom Italije).

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC