• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LŠ: Ispao Milan, ispala i Valensija!

Engleski Totenhem i njemački Šalke pridružili su se Barseloni i Šahtjoru u četvrtfinalu Lige šampiona.

 LŠ: Ispao Milan, ispala i Valensija! Izvor: MONDO

Sedmostruki šampion Evrope bjesomučno je na Vajt Hart Lejnu napadao gol Totenhema, ali su se "pijevci" izvukli poslije zaista hrabre pobjede prije dvije nedelje na San Siru. Poslije pobjede u Italiji od 1:0, Englezi su se branili i branili i...

Odbranili - 0:0! Dalje ide tim, koji prvi put u istoriji igra Ligu šampiona...

A, u Gelzenkirhenu - ludnica! Ponos malog radničkog grada izborio je plasman među osam najboljih timova Evrope zahvaljujući pobjedi nad Valensijom od 3:1.

Pri rezultatu 2:1, Valensija se debelo ispromašivala a gol je tada značio i plasman dalje, jer je na Mestalji bilo 1:1. Kada je Unai Emeri sve poslao u napad, uslijedile su tri kontre, od kojih je posljednja bila kobna po "slijepe miševe". Džeferson Farfan je u četvrtom minutu nadoknade postavio konačan rezultat i poveo Šalke u drugo četvrtfinale Lige šampiona, prvo od sezone 2007/08.

MILAN NAPADAO, ALI UZALUD



Ultra ofanzivna postava Masimilijana Alegrija i ne baš tako defanzivna Harija Rednapa slutile su na otvorenu utakmicu, pod pretpostavkom da Milan mora da napada, a da Totenhem ne umije da se brani.

Polovina pretpostavke bila je ispravna.

Milan je napadao, a Totenhem uspijevao da održi ravnotežu na polovini terena donekle u prvom poluvremenu, dok je u drugom bio satjeran pred svoj gol. Mnogi su upozoravali da će "pijevci" biti očerupani, ukoliko se budu branili protiv Zlatana Ibrahimovića i drugova, koji igraju za tim sa velikom istorijom. Ali to se nije dogodilo.

Dijelom zato što su defanzivci Totenhema bili smireni i staloženi kada je bilo gusto, dijelom zbog toga što su šutevi Alešandre Pata i Robinja sijevali pored gola ili pravo u Eurelja Gomesa.

Pod nabojem, koji donosi rijetka prilika da se igra Liga šampiona, eliminiše sedmostruki šampion Evrope i to sve proslavi pred prepunim stadionom, fudbaleri Totenhema odlučno su počeli utakmicu i u prvih 15 minuta priprijetili u nekoliko navrata. Prvo je sjajni Rafael van der Vart "zabo" loptu špicem tik pored stative, a onda je u dva navrata bilo gužve ispred Kristijana Abijatija poslije lopti koje su od čela visokog Pitera Krauča padale na pet metara.

Toga je sve manje i manje bilo kako je utakmica odmicala, a Milan je sve sigurnije čuvao loptu na sredini terena. Jedina "tempirana bomba" po napore rosonera da gospodare terenom i stvaraju šanse bio je Matju Flamini, koji je bio van sebe i koji je zvao sudiju Franka De Blekera iz Belgije da ga isključi.

Navijači Totenhema provocirali su zvižducima bivšeg igrača Arsenala, a ovaj nije umio da iskulira, pa je oštrim startovima u trenucima kada je imao javnu opomenu prijetio da unazadi ekipu. Zbog toga je kasnije i zamijenjen... A, Milan je nastavio da igra unaprijed.

Svjesni da su mnogo toga izgubili su prenervoznoj predstavi prije dvije nedjelje na San Siru, kada ih je Krauč u 80. minutu šokirao, Milanisti su put ka Gomesovoj mreži tražili uglavnom kroz sredinu. I to nije bilo dobro, ali jeste dovelo gostujući tim u nekoliko šansi za gol.

Najbliži su bili Pato, čiji je šut sa 16 metara prošao 20 centimetara pored stative u 77. minutu i Robinjo, koji je u nadoknadi vremena izblokiran iz više nego izgledne situacije, koju mu je omogućio Ibrahimović. Prije toga, Gomes je bio na mukama u 65. minutu, kada je Robinjo tukao iskosa sa desne strane, a potom mu Pato "izmuljao" loptu iz rukavica, što opet Robinjo nije pretvorio u 0:1.

Šansu utakmice, Milan je imao još u prvom poluvremenu, kada je nekoliko centimetara delilo rosonere od vođstva. Gomes je "plivao" u prazno na dubinski pas ka Patu, ovaj ga je lako zaobišao i onda sa korner linije uposlio Robinja, koji nije imao ni sreće, ali ni smirenosti da bolje pokuša. Njegov šut iz prve pogodio je u glavu položenog Sandra, a onda je "lob" sa gol-crte izbacio iskusni stoper Vilijam Galas.

Ni ulazak "turbo" Gareta Bejla u 66. minutu, momka koji je na Lejnu ove sezone uništio Inter, nije promijenio odnos snaga na terenu. Povrijeđeni ljevonogi vezista mogao je samo da se uklopi u sveopštu defanzivu Totenhema u finišu susreta, kada je prava sreća za "pijevce" bila činjenica da Milan nije imao na raspolaganju kralja šesnaesterca Pipa Inzagija.

U sezoni 1971/72, u pohodu na jedan od tri evropska trofeja koja imaju do danas, fudbaleri Totenhema u polufinalu Kupa UEFA takođe su izbacili Milan. Poslije 2:1 u Londonu, bilo je 1:1 u Milanu, a kasnije su "pijevci" u finalu pobijedili Vulverhempton Vondererse rezultatom 3:2.

Pored tog Kupa UEFA, "pijevci" imaju još jedan trijumf u tom takmičenju (1984), kao i osvojeni Kup pobjednika Kupova 1963. godine. Za sada, mogu se dičiti time da su izbacili jedan od najvećih klubova svih vremena...

TOTENHEM: Gomes - Ćorluka, Galas, Douson, Asu-Ekoto - Sandro, Pijenar (Dženas 70), Lenon, Modrić, Van der Vart (Bejl 66), Krauč (Pavljučenko 83).

MILAN: Abijati - Abate, Nesta, Tijago Silva, Jankulovski (Antonini 69) - Sedorf, Boateng (Merkel 76), Flamini (Strejser 87) - Robinjo, Pato - Ibrahimović.

KO JE TAJ GAVRANOVIĆ!?



Dvomeč Šalkea i Valensije nije poslije žrijeba djelovao posebno atraktivno, ali su fudbaleri ova dva tima publici pružili "180 plus" minuta poštenog fudbala. Bez ikakvog foliranja.

Poslije 1:1 na Mestalji i 3:1 na Auf Šalke areni, u revanšu, dalje ide tim Feliksa Magata. Šalke možda nije dokazao da je igrački bolji, ali je svakako umio bolje da iskoristi svoje šanse i eto ga u četvrtfinalu po drugi put u posljednje četiri sezone.

Tada je naletio na Barselonu i doživio dva minimalna poraza, a ovog puta, uz malo povoljniji žrijeb... ko zna?!

Mada je postigao samo jedan, a Džeferson Farfan dva pogotka, junak i otkrovenje revanš utakmice osmine finala svakako je Mario Gavranović (21), mladi reprezentativac Švajcarske porijeklom iz Gradačca u Bosni.

Na svom debiju u Ligi šampiona, umjesto povrijeđenog Huntelara, zaigrao je u tandemu sa Raulom, živom legendom evropskog fudbala i igračem čije je postere vjerovatno lijepio po sobi dok je trenirao u podmlatku Lugana.

Gavranović je propustio tri kolosalne šanse - dva puta je pogodio okvir gola - ali je ipak zatresao mrežu Visentea Gvajte i tako krunisao više nego solidnu partiju.

Golman španskog tima ostao je "kratak" kod istrčavanja na centaršut sa lijevog boka, zatim je zaustavio šut Farfana, ali je Gavranović spremno reagovao na odbitak i poslao loptu od jedne do druge stative i onda iza gol-linije... 2:1 u 54. minutu!

Bio je to pogodak koji je Šalkeu donio prednost u ukupnom bilansu i omogućio mu da se orijentiše na kontranapade. Moglo je to opredjeljenje da se obije o glavu Magatu i njegovim pulenima, da je Aric Aduric u 57, odnosno 58. minutu bolje reagovao.

Prvo je sa peterca pogodio spoljni dio mreže, a onda nije uspio da matira standardno pouzdanog Manuela Nojera kada je istrčao sam pred njega...

Trener gostiju Unai Emeri pokušao je da uvođenjem Roberta Soldada i promjenom taktike u 4-4-2 izvrši dodatni pritisak, ali se Šalke "zgusnuo" na svojoj polovini, bio čvršći u duelima i nije dao Valensiji ništa osim par polušansi.

Kada su "slijepi miševi" u finišu krenuli na sve ili ništa, Šalke je stvorio neke od najboljih prilika na utakmici. Gavranović je u 81. minutu pogodio stativu iz neposredne blizine, a u sudijskoj nadoknadi vremena pokušao da lobuje istrčalog Gvajtu, ali je njegov potez u stilu Dragana Stojkovića Piksija sa oko 35 metara završio na prečki...

Kako se realizuju šanse pokazao mu je u posljednjim trenucima brzonogi Farfan, koji je istrčao kontru po desnoj strani i šmekerski smjestio loptu u donji desni ugao, poslavši 60.000 navijača u euforiju...

A, Peruanac je još važniju stvar odradio u 40. minutu, kada je vratio Šalke u život. Iz "slobodnjaka" sa 18 metara izjednačio je na 1:1 i stavio tačku na period jalovosti, koja bi inače potrajala ko zna dokle. Jer, poznato je da Šalke ni u Bundes ligi nije tim koji postiže puno golova…

Do tada je Valensija bila bolji i agresivniji tim, uostalom, nije imala šta da čeka poslije 1:1 na svom stadionu. Plod takvog pristupa bio je pomalo slučajan vodeći pogodak Rikarda Košte u 17. minutu.

Mehmet Topal sa lijeve strane je uputio nešto što je trebalo da bude centaršut, ali toliko jako, da je lopta prosto pogodila u glavu (ne)srećnog Portugalca i poslije sedam-osam metara leta odsjela u mreži!

Bilo je to 0:1 i svojevrsna kazna za olako propuštenu priliku Gavranovića tri minuta ranije, kada je neometan glavom tukao pravo u Gvajtu. Međutim, sinu bosanskih "gastosa" je, izgleda, bilo suđeno da se iskupi... Što se nije maksimalno proslavio, pripisaćemo samo neiskustvu.

ŠALKE: Nojer - Eskudero, Mecelder, Hevedes, Učida - Matip (od 60' Papadopulos), Kluge (od 81' Sarpei) - Hurado (od 76' Draksler), Farfan - Raul, Gavranović.

VALENSIJA: Gvajta - Matje, Rikardo Košta, Navaro, Bruno - Topal, Banega (od 70' Tino Kosta) - Mata, Ernandez (od 64' Soldado), Hoakin - Aduric (od 75' Žonas).

REZULTATI I PAROVI OSMINE FINALA:



U utorak, 8. marta:

Šahtjor - Roma 3:0 (1:0), prvi meč 3:2
/Hubšman 18, Vilijan 58, Eduardo 87/

Barselona - Arsenal 3:1 (1:0), prvi meč 1:2
/Mesi 45+3, pen 71, Ćavi 69 - Buskets ag 53/

U srijedu, 9. marta:

Totenhem - Milan 0:0, prvi meč 1:0

Šalke - Valensija 3:1 (1:1), prvi meč 1:1
/Farfan 40, 90+4, Gavranović 52 - Kosta 17/

U utorak, 15. marta:

Bajern Minhen - Inter, prvi meč 1:0

Mančester junajted - Olimpik Marsej, prvi meč 0:0

U srijedu, 16. marta:

Real Madrid - Olimpik Lion, prvi meč 1:1

Čelsi - Kopenhagen, prvi meč 2:0

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC