• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovdje će Srbija igrati: Otvoreni čudesni stadioni u Kataru

Autor Haris Krhalić

U toku je takmičenje na kojem se testiraju stadioni koji će 2022. ugostiti 32 najbolje reprezentacije svijeta.

 Svjetsko prvenstvo u Kataru stadioni Izvor: YouTube/MetalGlass/Front Runner/Road to 2022/Dubai Legend Group/Printscreen

Fudbalska reprezentacija Srbije saznaće u četvrtak na žrijebu imena rivala u Ligi nacija 2022. godine, što će biti utakmice koje će poslužiti i kao priprema Orlovima za Svjetsko prvenstvo.

A Mundijal u Kataru je sve bliži, ostalo je manje od godinu dana i tokom jednog turnira u toj zemlji, imali smo prilike da vidimo kako izgledaju stadionu na kojim će i Srbija igrati svoje mečeve!

U toku je FIFA Arapski kup, takmičenje za reprezentacije iz arapskog svijeta, koje je od ove godine prvi put pod okriljem svjetske fudbalske federacije.

Za taj turnir, na kojem učestvuje 16 reprezentacija i koji je već stigao do finala, šest stadiona je određeno za domaćine i tih šest stadiona će uz još dva ugostiti i 32 najbolje selekcije svijeta naredne godine.

Sada smo imali prilike da vidimo kako izgledaju ti stadioni, a jedan od njih je "Al Tumama" stadion u Dohi, kapaciteta 40.000 mesta. Ipak, polovina tih sjedećih mjesta biće uklonjena poslije turnira i stolice će biti donirane drugim zemljama.

Ovo je stadion Al Tumama, za čiji izgled je inspiracija bila lokalna "takijah" kapa:

Nedavno smo imali prilike da upoznamo i stadion "974", koji je izgrađen od kontejnera. Ovaj stadion u svom sastavu ima 974 kontejnera i čitav stadion će poslije Mundijala u Kataru biti rasklopljen.

Kontejneri za ovaj stadion su izabrani jer simbolizuju Katarovu orijentaciju prema pomorskoj trgovini, a i on je kapaciteta 40.000 mjesta:

Arapski kup se igra i na stadionu "Al Janub", koji se nalazi u Al Vakri, mjestu nedaleko od Dohe. I taj stadion ima 40.000 mjesta i izgleda spektakularno. Otvoren je 2019. godine, a i za njega se očekuje smanjenje kapaciteta na 40.000 mesta, a zanimljivo je da je dizajn osmišljen da podsjeća na jedra lokalnih brodova.

Ne treba zaboraviti ni na "Edukejšn siti" stadion, koji se nalazi u Al Rajanu. Ovaj stadion je otvoren u februaru 2020. godine i primaće 45.350 gledalaca.

Oko ovog stadiona su i tereni za golf, na kojima se vidi besprijekorno održavana trava sa malim jezerima unutar kompleksa, a i na njemu će polovina sjedećih mjesta biti uklonjena poslije Mundijala:

Osim ovih stadiona, Svjetsko prvenstvo će se igrati i na stadionima Ahmed bin Ali, Al Kor, Kalifa Internešnal, kao i u Lusailu, gde će biti igrano finale Mundijala. Ovo je stadion "Lusail" sa čak 80.000 mjesta, jedan od onih koji je još u izgradnji, ali koji posjeduje solarne panele i bazen koji ga okružuje:

Ipak, oko ovih stadiona postoje brojne kontroverze, pošto su brojne nezavisne organizacije, među kojima je i "Amnesti internešnal", izvještavale o velikom broju poginulih radnika tokom izgradnje. Ta brojka prema proračunima iznosi oko 15.000 ljudi.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC