• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SERIJA A: Milan šampion, konačno!

Milan je šampion Italije! Posle sedam godina čekanja i terora od strane najvećeg rivala Intera, rosoneri osvojili 18. skudeto u istoriji.

 SERIJA A: Milan šampion, konačno! Izvor: MONDO

Sedam godina!

Kao da su slomili ogledalo moćni Milanezi te sezone 2003/04, kada su sa Kakom i Andrejom Ševčenkom osvojili, do večeras, posljednju titulu prvaka Italije. Eto, poslije sedam godina, rosoneri su ponovo šampioni Italije.

Dva kola prije kraja šampionata, u Rimu, Milanisti su remijem sa Romom (0:0) i teoretski osvojili 18. titulu prvaka Italije i - što je vjerovatno jednako važno za navijače "Il Dijavola" - prekinuli petogodišnju dominaciju najvećeg rivala Intera.

Milan je šampion Italije za sezonu 2010/11!

Roma je na prepunom Olimpiku imala svoju računicu i po njoj, bod joj nije "igrao" kao gostima, jer je "vučica" u napetoj borbi sa Lacijom i Udinezeom za četvrto mjesto koje će Italijanim još sljedeće sezone donositi prohodnost u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Romanisti su, gledajući svih 90 minuta, bili bolji, imali su više šansi, ali nisu uspjeli da savladaju Milan i tako odlože promociju novog šampiona za naredni vikend, kada bi sve bilo spremno za slavlje na San Siru i prije meča Milan - Breša. Ovako, navijači Milana imali su tu privilegiju da proslave titulu daleko na jugu, u prestonici Italije, a da tokom narednih sedam dana na tenane osmisle koreografije i sve protokalrne sitnice za žurku u Milanu.

Romi ostaje nada da Lacio i Udineze u nedelju neće uzeti sva tri boda, jer će onda biti malo vjerovatno za Frančeska Totija i drugove da se domognu Lige šampiona za 2011/12 sezonu.

Tamo će, kao šampioni, igrati ekipa Masimilijana Alegrija, koji je već u prvoj sezoni na klupi slavnog Milana pokazao da nije "džabe" proglašen za trenera godine prošle sezone i to vodeći mali Kaljari. Alegri je uspio da uradi ono što je od 1999. godine pošlo za rukom samo Karlu Anćelotiju u pomenutoj sezoni 2003/04.

Poslije pet titula prvaka Italije tokom 90-ih godina, rosoneri su u XXI vijeku samo jednom slavili skudeto, a paradoksalno dva puta osvajali Ligu šampiona (2003, 2007).

Klub koji je osnovan 1899. godine i iz kojeg je kasnije, buntom nastao najveći rival Inter (1908), tako se izjednačio po broju titula sa nerazurima (18), ali su i jedni i drugi još daleko od Juventusa, koji ima 27 titula prvaka Italije.

Kome idu najveće zasluge za šampionsko slavlje? Da li Alegriju, nekom od igrača ili možda transfer magu i potpredsjedniku kluba Adrijanu Galijaniju? Ovaj osporavani funkcioner, prvi saradnik moćnog predsjednika Silvija Berluskonija, napravio je nekoliko fantastičnih poteza na tržištu igrača u posljednje dvije sezone i eto, rezultati su došli, a u klubu najavljuju pohod na osmu titulu prvaka Evrope naredne sezone.

Galijani je doveo iz Barselone bivšeg igrača Intera i Juventusa, Zlatana Ibrahimovića, koji jeste prečesto ove sezone bivao suspendovan i to na dvije, tri utakmice zaredom, ali kada je igrao, vukao je ekipu na sebi svojstven način. Galijani je Ibrahimovića upario sa neospornim talentom Robinjom, a na pola sezone odlučio je da se odrekne posrnule zvezde Ronaldinja, pa je odmah doveo Antonija Kasana...

U sve uklopio je i Kevina Prinsa Boatenga, odbranu je ojačao sjajnim Tijagom Silvom, nije pogriješio pri izboru trenera, kao što je uradio prošle sezone sa sadašnjim šefom struke Intera, Leonardom...

Galijani je sastavio šampionski mozaik, ali ne bi bilo ispravno sve zasluge pripisati samo njemu, jer uvijek su igrači ti koji imaju posebnu riječ. Ukoliko je ovo oproštaj Klarensa Sedorfa, Andree Pirla ili Alesandra Neste od crno-crvenog dresa, onda boljeg načina skoro da nije bilo...

PAROVI I REZULTATI 36. KOLA:

Palermo - Bari 2:1 (1:1)
/Mikoli 39, Bovo 53 - Bentivoljo 7/

Roma - Milan 0:0

U nedelju (15.00):

Bolonja - Parma
Breša - Katanija
Kaljari - Ćezena
Inter - Fiorentina
Leće - Napoli
Udineze - Lacio
Đenova - Sampdorija (20.45)

U ponedeljak (20.45):

Juventus - Kjevo

TABELA: Milan (+1) 78, Inter 69, Napoli 68, Lacio 60, Roma (+1) 60, Udineze 59, Juventus 56, Palermo (+1) 53, Fiorentina 49, Đenova 45, Kaljari 44, Kjevo 42, Parma 41, Katanija 40, Bolonja (-3 boda) 40, Ćezena 37, Sampdorija 36, Leće 35, Breša 31, Bari (+1) 21.

Iz lige ispadaju tri posljednja tima, Bari je uveliko eliminisan.

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC