• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osim: Pokvarićemo slavlje Borca

Trener Željezničara izjavio u subotu da će njegov tim učiniti sve da savlada Borac u derbiju na ''Grbavici''.

 Osim: Pokvarićemo slavlje Borca Izvor: MONDO

Borac će u nedjelju u Sarajevu pokušati da ovjeri prvu titulu šampiona u istoriji, a za o će crveno-plavima biti potreban barem remi u 29. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Međutim, Amar Osim je na pres konferenciji naglasio da će plavi učiniti sve da pokvare slavlje Banjalučanima, koji imaju pet bodova više dva kola prije kraja.

''Trudićemo se da Borac ne proslavi titulu na 'Grbavici'. Neće biti lako, ali učinićemo sve da ostvarimo trijumf i potvrdimo drugu poziciju na tabeli'',
izjavio je Osim, prenosi zvanični sajt Želje.

Šef struke Sarajlija smatra da motiva protiv Borca ima napretek.

''Sreća u nesreći je što igramo protiv lidera na tabeli, pa će igrači imati motiv da daju maksimum. Pobjeda nam treba i zbog prestiža, ali i zbog obaveze prema našim navijačima i javnosti u BiH. Na ‘Grbavici’ će igrati dvije najbolje ekipe u posljednje dvije godine i ako to neće biti najbolja utakmica, ne znam koja će biti'', podvukao je trener "plavih".

Rekao je da neće biti kalkulacija oko sastava i da će na teren istrčati u ovom trenutku najbolji igrači Želje.

''Jedino su nastupi Elvisa Mešića i Velibora Vasilića neizvjesni zbog povreda. Ovo nam je vrlo važna utakmica i nastupićemo s najboljim sastavom bez ikakvih kalkulacija'',
zaključio je kormilar kluba s ''Grbavice''.

Derbi Željezničar - Borac na rasporedu je u nedjelju u 17.00 časova.



STATISTIKA NA STRANI ŽELJE


Mečevi Želje i Borca postaju istinski derbiji, obzirom na sportski rivalitet koji je u zadnje dvije - tri godine bio popraćen velikom medijskom pažnjom i sve većem brojem gledalaca na stadionima.

Dva tima iz dva najveća bosansko-hercegovačka grada su u prethodne dvije sezone konstantno u vrhu prvenstva, a njihovi susreti postaju prava fešta sportskog nadmetanja na terenu, ali i na tribinama.

Međutim, istorija dvoboja počinje davne 1946. godine kada su u prvom prvenstvu upravo ove dvije ekipe igrale majstoricu za prvaka Bosne i Hercegovine. Željezničar je slavio u Banjaluci (2:0) i tako uzeo titulu prvaka BiH na stadionu Borca.

Do danas su ove ekipe odigrale 61 meč, od čega 52 u prvenstvu i devet u Kupu. ''Plavi'' imaju pet pobjeda više (25-20) i pozitivnu gol razliku (+14). U prošlosti je bilo mnogo interesantnih susreta ovih timova sa velikim takmičarskim značajem.

U sezoni 1960/1961 ovi timovi su vodili glavnu riječ oko ulaska u Drugu ligu Zapad, pa je Borac izvrsnom partijom na ''Grbavici'' pobijedio Želju 3:1 i tako uspio da se revanšira za poraz iz 1946. Posljedni prijeratni susret je odigran 1991. na ''Grbavici'', kada je Željo slavio ubjedljivo sa 3:0.

Poslije rata u BiH, odigrano je 17 utakmica, od kojih je čak devet u posljednje tri sezone. Ovo će dakle biti 10. zvanični susret u manje od tri godine. Željo je tako prošle godine na ''Grbavici'' slavio pobjedu od 4:2 i faktički ovjerio titulu prvaka BiH, dok se Borac na istom stadionu revanširao u finalu Kup u maju 2010. kada je bilo 2:2 i pehar je otišao u Banjaluku.

Na ''Grbavici'', Željo je odigrao 28 utakmica sa Borcem i ostvario 19 pobjeda, pet remija i četiri poraza. U pravilu na Željinom stadionu viđamo mnogo golova kada igraju Željezničar i Borac. Nadamo se da će tako biti i nedjelju.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC