• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRIMERA: Real 102, "Pićići" Ronaldo 41

U demoliranju Almerije (8:1), Ronaldo postigao je rekordni 41. gol u Primeri i nadmoćno osvojio "Pićići" nagradu. Barsa pobijedila pred Vembli.

 PRIMERA: Real 102, "Pićići" Ronaldo 41 Izvor: MONDO

Kristijano Ronaldo dovršio je golgetersku trku sa samim sobom u posljednjem kolu. Prežaljena Almerija poslužila je kao topovska hrana i za ranjeni Real Madrid i za nezasitog strijelca CR7.

U pobjedi od 8:1 na Santijago Bernabeu, Ronaldo je postigao dva gola i tako sezonu za pamćenje na ličnom, a za zarobav na klupskom planu, okončao sa 41 postignutim golom u Primeri, što je novi apsolutni rekord, i ne samo to...

Portugalac, najskuplje plaćeni fudbaler svih vremena, u sezoni 2010/11 postigao je ukupno 53 gola na 54 utakmice u svim takmičenjima, Ligi šampiona, Primeri, Kupu kralja i na taj način, bar na neko vrijeme, prestigao najvećeg rivala Lea Mesija iz Barselone, koji je posustao sa golovima u posljednje vrijeme u očekivanju finala Lige šampiona, 28. maja sa Mančester junajtedom.

Tu, posljednju i najvažniju utakmicu u sezoni, Argentinac iz Barse dočekuje sa 52 gola na 54 utakmice i imaće priliku da se izjednači, pa čak i prestigne Ronalda u "minut do 12" u trci za "Zlatnu kopačku" Evrope.

No, "Pićići" trofej za najstrijelca u Španiji, koji tradicionalno dodjeljuje madridski sportski list "Marka", odlazi u ruke asa Reala, kluba koji je završio kao drugi iza Barselone, a postigao 102 gola. Barsa je šampion sa 95 postignutih golova.

Ronaldo je postigao sedam golova protiv Sevilje i Viljareala, u 36. i 37. kolu, kada je definitivno prestigao legendarne Telma Zaru i Uga Sančeza. Zara je 1951. godine postigao 38 golova za Atletik Bilbao, a Sančez 1990. godine bio je strijelac 38 puta u dresu Reala.

Prije sedam dana, Ronaldo ih je 39. golom prestigao, a ove subote u mučenju gostiju popeo granicu na 41.

Da bi u svakom smislu bio bolji od Zare i Sančeza, moraće "Pićići" trofej da osvoji bar još četiri, pet puta, jer je Zara šest puta bio najbolji strijelac lige, a Meksikanac Sančez pet puta, koliko su trofej nazvan po legendarnom igraču Atletik Bilbaa Rafaelu Morenu Pićićiju osvajali još Alfredo Di Stefano (Real Madrid) i Kuini (Sporting Hihon i Barselona).

Kada smo već kod pravog Pićićija, on je u periodu od 1911. do 1921. godine postigao 200 golova na 170 mečeva za Bilbao!

Prošle sezone "Pićići", što u bukvalnom prevodu znači "pače", odnosno "mali patak", otišao je u ruke Lea Mesija, kojem je za to bilo dovoljno da postigne 34 gola, a 2009. godine, prestižni trofej uzeo je Dijego Forlan iz Atletiko Madrida.

Ubjedljivo najviše puta "Pićići" je odlazio u ruke fudbalera Reala (25), igrači Atletik Bilbaa osvajali su ga 12, a Barselone 11 puta.

U demonstraciji sile nad Almerijom, Emanuel Adebajor je postigao tri, Karim Benzema dva gola, na kraju se upisao i mladi Hoze Luis Sanmartin Mato, odnosno kraće Hoselu, koji je na prvom nastupu za "A" tim Reala bio na terenu nepun minut, prije nego je u 8:1 pretvorio centaršut Ronalda.

Hoselu, rođen 1990. godine u Štutgartu, došao je u Real iz Selte, za koju je nastavio da igra kao pozajmljen igrač, a ove sezone igrao je u Realu "B". Trener Madriđana Žoze Murinjo dao mu je šansu u posljednjim minutima sezone i momak se odmah upisao u strijelce.

Prije toga, trostruki uzastopni šampion Barselona pobjedom se oprostila od Primere i okrenula finalu na Vembliju. Trener Pep Gvardiola odmarao je najveće zvijezde, igrali su igrači koji su bili uglavnom u drugom planu, ali su i oni bili dovoljno dobri da pobijede Malagu kao gosti. Poslije 1:1 na poluvremenu, bilo je 1:3 na kraju.

Bojan Krkić je sedmim golom u sezoni izjednačio sa bijele tačke u 44. minutu, a u drugom dijelu igre mrežu Malage pogađali su još novajlija Ibrahim Afelaj i mladi Mark Bartra Aregal, rođen 1991. godine. Bartra je ove sezone igrao za Barselonu "B", a u trećem nastupu za prvi tim postigao je prvi gol.

Zanimljivo, Krkić junior je u 21. godini odigrao najlošiju sezonu u dresu Barselone, za koju je debitovao još 2007. godine kao 16-godišnjak. U prvoj sezoni, još kao tinejdžer, tresao je mreže 12 puta, u drugoj deset, u trećoj 12, a ove samo sedam puta u svim takmičenjima.

Možda bi talentovani fudbaler srpskog porijekla trebalo da razmisli o odlasku...

REZULTATI 38. KOLA:

Malaga - Barselona 1:3 (1:1)
/Fernandez 13 - Krkić pen 44, Afelaj 76, Bartra 84/

Erkules - Sporting Hihon 0:0

Real Madrid - Almerija 8:1 (2:1)
/Ronaldo 4, 77, Adebajor 31, 52, 73, Benzema 48, 63, Hoselu 87 - Uče 33/

Od 22 časa:

Deportivo La Korunja - Valensija

Espanjol - Sevilja

Levante - Saragosa

Majorka - Atletiko Madrid

Osasuna - Viljareal

Rasing Santander - Atletik Bilbao

Real Sosijedad - Hetafe

TABELA: Barselona (+1) 96, Real Madrid (+1) 92, Valensija 68, Viljareal 62, Sevilja 55, Atletik Bilbao 55, Atletiko Madrid 55, Espanjol 49, Sporting Hihon (+1) 47, Rasing Santander 46, Malaga (+1) 46, Levante 45, Majorka 44, Real Sosijedad 44, Osasuna 44, Hetafe 43, Deportivo 43, Saragosa 42, Erkules (+1) 35, Almerija (+1) 30.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC