• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

APR: Ostoja Mijailović predsjednik! JSD Partizan: Podnijećemo krivične prijave! Nova saopštenja - traje sukob u Humskoj

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Agencija za privredne registre saopštila da je Ostoja Mijailović novi predsjednik JSD Partizan. Sporstko društvo na čelu sa Miloradom Vučelićem reagovalo i najavilo tužbu, krivične prijave i poništavanje tog rješenja.

 Za-APR-Ostoja-Mijailovic-predsednik-JSD-Partizan-i-Milorad-Vucelic-najavio-krivicne-prijave Izvor: MN PRESS

Nastavlja se tenzija zbog sukoba u JSD Partizan. Poslije burne sjednice skupštine u Humskoj u ponedjeljak, Agencija za privredne registre u utorak je zvanično upisala Ostoju Mijailovića kao zastupnika sportskog društva, a danas (u srijedu) medijima je dostavila saopštenje. U njemu je poručeno da je prvi čovjek Košarkaškog kluba Partizan Ostoja Mijailović novi predsjednik Jugoslovenskog sportskog društva Partizan i da je ta agencija utvrdila ispunjenost uslova propisanih zakonom i u registar upisala traženu promjenu.

"Trinaestog septembra ove godine je donijeto rješenje registratora, na osnovu koga je izvršena promjena podatka u JSD Partizan i u Registar upisan Ostoja Mijailović za zastupnika društva. Promjena zastupnika izvršena je na osnovu dostavljenog zapisnika sa vanredne sjednice Skupštine društva održane 12. septembra, odluke skupštine o razriješenju generalnog sekretara i odluke Upravnog odbora društva od 13. septembra ove godine o imenovanju Ostoje Mijailovića kao lica za zastupanje društva, donijete na osnovu važećeg statuta društva" saopštio je danas APR.

U saopštenju APR-a se dalje navodi da je u postupku registracije utvrđeno da je dokumentacija donijeta u skladu sa zakonom. "Odnosno, da je u dostavljenom zapisniku sa vanredne sjednice Skupštine konstatovan kvorum za održavanje i donošenje pomenutih odluka i to da je vanrednoj sjednici prisustvovalo 15 klubova, koji raspolažu sa 52 od ukupno 93 glasa u skupštini, te da je odluka donijeta u skladu sa važećim statutom društva", navodi se u saopštenju APR.

Mijailović je predsjedavao sjednicom skupštine održanom u Teniskom klubu Partizan, a JSD Partizan je dan kasnije saopštio da je prvi čovjek košarkaškog kluba upisan u registar kao zastupnik crno-bijelih "na osnovu falsifikovanih dokumenata". Agencija je tim povodom odgovorila i Miloradu Vučeliću lično, objašnjenjem da ona nema ovlašćenja za utvrđivanje zakonitosti postupka u kojem su donijete odluke. "Agencija je pisanim putem obavijestila Vučelića o sprovedenim radnjama registratora, te ga uputila na sudski postupak za poništavanje izvršene registracije, kao jedino pravno sredstvo za zaštitu svojih prava, koje je propisano članom 68 Zakona o sportu. Agencija za privredne registre, koja ima nadležnost za vođenje zakonom utvrđenih registara i evidencija, nema ovlašćenja za utvrđivanje zakonitosti postupka u kojem su donijeti predmetni dokumenti, odnosno odluke, jer registrator donosi odluke na osnovu činjenica iz prijave, priloženih dokumenata i registrovanih podataka. Stoga, poništavanje registracije ili utvrđivanje ništavosti dokumenata i odluka dostavljenih u postupku registracije može da potvrdi samo sud", saopštio je APR.

JSD PARTIZAN NAJAVIO KRIVIČNE PRIJAVE

Izvor: MN PRESS

Nekoliko sati kasnije, u srijedu se oglasio i JSD Partizan, porukom da je tokom dana održao sjednicu na kojoj je konstatovano da je rad sjednice Skupštine Društva "bio namjerno opstruisan od strane dijela delegata predvođenih Ostojom Mijailovićem, u trenutku kada toj grupaciji nije dozvoljeno da sa nevalidnim ovlašćenjima prisustvuje sjednici".

"Sjednici Skupštine na početku je prisustvovalo 17 predstavnika klubova, koji na osnovu Statuta raspolažu sa ukupno 68 glasova, te je postojao kvorum za rad i odlučivanje. Tada je Ostoja Mijailović, uvidjevši da nema potrebnu većinu za izbor koju je prethodno vjerovao da je obezbijedio, naredio predstavnicima 7 klubova da napuste sjednicu Skupštine. U izbornom procesu vršen je strahovit pritisak prema svim delegatima Skupštine od strane Ostoje Mijailovića i grupacije okupljene oko njega", navedeno je, uz poruku da su korišćene "prijetnje, ucjene, zastrašivanje i nuđenje mita..."

"Vršenjem ovih krivičnih djela Ostoja Mijailović primorao je dio delegata da pruže podršku njegovoj kandidaturi, a takođe od zakonskih zastupnika klubova iznudio ovlašćenja kako bi sjednici Skupštine umjesto legalnih predstavnika, prisustvovala druga lica, koja ni na koji način nisu povezana sa tim klubovima. Tokom jučerašnjeg dana Ostoja Mijailović je sačinio lažne isprave u vidu zapisnika sa nepostojeće sjednice Skupštine i Upravnog odbora i te zapisnike predao Agenciji za privredne registre, koja je prethodno bila obaviještena da će se tako nešto i desiti. Međutim, direktor Agencije Milan Lučić, u saučesništvu sa registratorom Nives Čulić vrši zloupotrebu službenog položaja i time omogućuje nezakonit upis Ostoje Mijailovića kao zakonskog zastupnika Društva", piše u saopštenju.

JSD Partizan najavio je da će podnijeti krivične prijave i da će pokrenuti tužbu za poništavanje rješenja Agencije za privredne registre. "JSD ''Partizan'' će sutra preko pravnih zastupnika podnijeti krivične prijave protiv Ostoje Mijailovića, Novaka Nedića, Milana Lučića, Nives Čulić, Nemanje Ilića i drugih lica koja su izvršili više krivičnih djela prije i poslije sednice Skupštine. Time je i onemogućeno održavanje Skupštine JSD ''Partizan'' u skladu sa Statutom i Zakonom o sportu. Istovremeno biće podnijeta i tužba za poništaj rješenja Agencije za privredne registre nadležnom sudu, kao i žalba na rješenje Agencije za privredne registre, o kojoj će odlučivati ministar nadležan za sport i omladinu. Kako Skupština Društva broji 24 Kluba, a na gotovo sve delegate je vršen pritisak zastrašivanjem i ucjenama, nadležni državni organi će morati da ispitaju sve okolnosti i saslušaju sve svjedoke koji su učestvovali u ovom izbornom procesu", poruka je iz Humske. Po svemu sudeći, zamršena borba za mjesto predsjednika JSD Partizan donijeće nove zaplete i u narednom periodu.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC