• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIFA uvodi veliku promjenu na Svjetskom prvenstvu! Neverovatno šta je smislila za penale - na šta će ovo da liči?!

Autor Haris Krhalić

Kako stvari stoje penali bi mogli da se izvode i u grupnoj fazi Mundijala već za četiri godine...

 FIFA pravilo o pucanju penala u grupnoj fazi Mundijala Izvor: Profimedia

Revolucija u fudbalu, na Svjetskom prvenstvu izvodiće se penali već u grupnoj fazi! To je ideja koja je predložena FIFA za naredni Mundijal koji će se održati 2026. godine u Americi, Kanadi i Meksiku. O tome se razmatra i već ima pobornika ove ideje zbog novog formata koji će se tamo igrati.

Podsjetimo, za četiri godine neće biti sistem kao u Kataru, već će učestvovati 48 timova koji će biti podijeljeni u 16 grupa po tri tima. Organizatori traže način kako da spriječe eventualne kalkulacije između timova. Poput primjera u kom bi dvije ekipe mogle da se dogovore kako bi izbacili treću ekipu. Zbog toga se razmatra o uvođenju penala i pobjednik penal serije dobio bi dodatni bod. Takođe, razmatra se i ideja da se ti penali izvode prije početka meča, kako bi timovi imali motiv više kada utakmica počne.

"Glavna ideja je da se penali izvode poslije mečeva koji se završe neriješenim rezultatom, ali postoji prijedlog i da se to desi prije početka utakmice. Glavni problem je kako u novom formatu obezbijediti fer ponašanje svih strana i eventualne dogovore. Igraju se samo tri meča što znači da će u svakoj od rundi jedan tim imati 'odmor' i neće moći direktno na utiče na svoju sudbinu", navodi portal "Atletik" koji je preneo ovu informaciju.

O tome se već ranije govorilo, pričao je to legendarni Marko van Basten pre pet godina kada se prvi put pojavila ta ideja. "Penal serija mogla bi da bude dobra opcija. Ne treba zaboraviti da su samo tri tima u grupi, dakle igraju samo protiv dva protivnika", rekao je Van Basten tada.

Novitet u svemu ovome jeste ta ideja o šutiranju penala prije početka meča. To bi značilo da jedan tim počinje utakmicu sa već osvojenim poenom. Tako bi ta ekipa utakmicu mogla da završi sa četiri poena u slučaju pobjede, sa dva ako remizira i sa jednim poenom ako izgubi. "Svi mečevi u Kataru već predugo traju sa ogromnim nadoknadama zbog prekida. Zamislite koliko bi tek utakmice trajale ako bi igrači prije ili poslije meča izvodili penale", naveo je "Atletik" u tekstu. Šta vi kažete, da li biste prihvatili ovakvu promjenu?

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC