• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HAOS! Siti uhvaćen, prijeti mu oduzimanje bodova: Preko 100 puta prekršili finansijski fer-plej, BIĆE KAZNI!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Mančester siti bi mogao da bude kažnjen oduzimanjem bodova u Premijer ligi.

 Mančester sitiju prijeti oduzimanje bodova zbog kršenja finansijskog fer-pleja Izvor: Profimedia

Ne samo da je u Mančester sitiju haos poslije poraza od Totenhema koji ih je udaljio od titule i pokvario odnos Pepa Gvardiole i Erlinga Holanda, nego su optuženi da su napravili preko stotinu prekršaja finansijskog fer-pleja.

To je zvanično pokazala četvorogodišnja istraga Premijer lige o finansijskom poslovanju Mančester sitija, a odnosi se na devet sezona počevši od sezone 2009/10, odnosno od kada su u vlasništvu šeika Mansura bin Zajeda iz Emirata.

Zbog ovog prekršaja Mančester sitiju preti oduzimanje bodova, ali za sada nema zvanične presude protiv njih, tek će biti odlučeno kakva ih kazna Premijer lige čeka.

Istraga protiv Mančester sitija otvorena je u martu 2019. godine kada je nemački list "Špigel" pisao o "kvarnom" poslovanju kluba iz Mančestera. Tada je reagovala UEFA i kaznila Mančester siti zbog toga što su preko sponzora "frizirali knjige između 2012. i 2016. godine", tako da su bili izbačeni iz Lige šampiona na dvije godine. Međutim, to je naravno bilo samo privremeno, Sud za sportsku arbitražu je ukinuo ovu odluku i Siti je vraćen u Ligu šampiona, a i kazna im je smanjena sa 30 na 10 miliona evra.

Siti je u međuvremenu naravno odlučno demantovao i pričao da su mejlovi koje je "Špigel" imao na uvid nisu tačni i da je sve "izvađeno iz konteksta", da bi se ipak pokazalo da su krivi.

U saopštenju Premijer lige - "grijesi" Mančester sitija podijeljeni su u pet kategorija Prvi se odnosi na to da nisu davali "prave i istinite podatke o finansijskoj situaciji u klubu", gdje se prije svega govori o sponzorskim ugovorima, drugi se odnosi na "sve detalje o naknadi" svom bivšem menadžeru Robertu Mančiniju od 2009. do 2013. godine, kao i pojedinim igračima, a treći na kršenje finansijskog fer-pleja koji inače propisuje UEFA (od 2013. do 2018. godine). U četvrtoj tački se govori o kršenju "pravila o profitabilnosti i održivosti Premijer lige" od 2015. do 2018, a u petom i posljednjem - na teret im se stavlja neučestvovanje u istrazi.

S obziom na to da zaostaju pet bodova za Arsenalom u ovoj sezoni Premijer lige, svi čekaju da li će im biti oduzeti bodovi, ali i to da se desi - imaće pravo na žalbu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC