• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Albanski “navijači“ se preporučili UEFA

Partizan dočekala zapaljiva i veoma neprijatna amtosfera, koju su napravili albanski navijači na stadionu "Filip Drugi" u Skoplju.

 I Albanski “navijači“ se preporučili UEFA Izvor: MONDO

Na sreću, sve se dobro završilo i to prije svega zbog pametne odluke Partizana da ne vodi svoje navijače u Skoplje, ali i zbog dobre reakcije lokalne policije koja nije dozvolila da stotinak Grobara ipak uđe na stadion.

Ali sve što se moglo čuti i vidjeti na stadionu u Skoplju bilo je više nego skandalozno.

Erupcija primitivizma, vulgarnosti, političke i nacionalne mržnje stigla je od navijača Škendije, koji kao da su jedva dočekali da se pridruže fudbalskim navijačima iz gotovo svih republika bivše Jugoslavije, koji su, svako u svoje vrijeme i na svoj način imali svoj šovinistički pir na nekom od stadiona.

Kao što smo pisali i sramotili se zbog ponašanja srpskih navijača u Đenovi, Partizanovih u Mostaru, Zvezdinih u Pragu, ili pak hrvatskih izliva mržnje u Splitu ili Zagrebu, sada ćemo objaviti i reportažu našeg novinara iz Skoplja.

Ova priča je, ipak, posvećena dočeku koji su Albanci priredili Partizanu, ili bolje rečeno Srbima na Nacionalnom stadionu u Skoplju.

Još ispred Arene "Filip Drugi" imali smo prvi kontakt sa pristalicama Škendije. Uredno pozirajući srpskim fotoreporterima i snimateljima, upitali su: "Odakle ste?"

"Iz Beograda", bez oklijevanja dobili su odgovor.

"Danas ćemo vam vratiti za ono iz Beograda", zaprijetio je momak u crveno-crnom dresu.

"Šta ćete vratiti", proradila je novinarska znatiželja.

Odgovor je bio vrlo kratak: "Vidjećete", dobacio je mladić, a potom su se obe strane okrenule i otišle svojim poslom.

OK, ono što su svi novinari očekivali da čuju je ono “standarno” sa Balkana – “Ubi, ubi Srbina”. Parola koja se nažalost čula prije sedam dana na stadionu Partizana u verziji “Ubi Šiptara”. Ali, bilo je mnogo više od toga.

Osjećaj da boravite u glavnom gradu Makedonije počeo je da blijedi, a ulaskom na stadion i potpuno nestao.

Da nas je neko vezanih očiju doveo na stadion, bili bismo ubijeđeni da se nalazimo usred Albanije. Samo su po koja riječ na makedonskom i zastave Srbije i Makedonije, koje su se smjenjivale na semaforima, odavale da se utakmica, ipak, igra u gradu na Vardaru.

Pojavljivanjem grupe navijača iz Skoplja (frakcija koja nije u dobrim odnosima sa navijačima iz Tetova) počelo je iskazivanje mržnje prema Srbiji i Srbima i veličanje ideje o Velikoj Albaniji.

"Ubij, Srbina", prolomilo se stadionom. Nadovezala su se nova skandiranja: "Kosovo republika", "Adem Jašari", "UČK", "Srbi su pi..."

Kad je svih šest-sedam hiljada navijača ušlo na stadion, politički miting je konačno mogao da počne.

Škendija je imala malu podršku - Partizan velikog neprijatelja na tribinama. Baliste je mnogo više od bodrenja svog kluba zanimalo da iskoriste svoj repertoar sa što više antisrpskih pjesama, zastava, parola...

Doživljena mržnja bila je opipljiva. Vulgarna. Opasna.

Pored zastava Albanije (jedna preko cijele tribine), Kosova, UČK, najjeziviji utisak ostavila je ogromna zastava na kojoj je prikazan navijač Škendije dok siluje trudnu ženu. Ispod nje je raširena parola: "Hot Serbian girls sex workers in Tetova" (Vruće djevojke iz Srbije rade kao prostitutke u Tetovu).

Ideja o Velikoj Albaniji zaživjela je na fudbalskoj utakmici. Poruka Makedoncima je bila jasna: "1st state Albanija" (Prva država - Albanija), "2nd state Kosova" (Druga država - Kosovo), "3rd state coming soon" (Treća država - uskoro).

Policija na ove poruke nije reagovala.

Da li će i kako reagovati UEFA? Morala bi, kao što je bilo i u slučajevima sličnih divljanja navijača sa ovih prostora. Predstavnici Partizana su još na stadionu ukazali delegatu Austrijancu Kristijanu Šmelceru na sve što se dešavalo. Epilog ćemo saznati uskoro.

Treba pomenuti da članovi ekspedicije Partizana, kao i novinari koji su pratili srpskog šampiona na gostovanju u Makedoniji, za nešto manje od dva dana boravka u Skoplju, sve do dolaska na utakmicu, nisu doživjeli nijednu neprijatnost.

Naprotiv.

Ljubaznost domaćina mogla je da se osjeti na svakom koraku.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC