• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOPA AMERIKA: Pobijedio fudbal i - Urugvaj

"Urusi" pobijedili Paragvaj 3:0 (2:0) u finalu u Buenos Airesu golovima Suareza i Forlana dva i osvojili rekordnu 15. titulu.

 KOPA AMERIKA: Pobijedio fudbal i - Urugvaj Izvor: MONDO

Četvrti na svijetu, a prvi u Južnoj Americi - to su Urugvajci. U finalu 43. izdanja "Kopa Amerika" zasluženo su pobijedili Paragvaj 2:0 (2:0) i postali rekorderi po broju titula - 15, prvi put poslije 1995.

Na večnoj listi šampiona za korak su pobjegli Argentincima, i to na njihovom tlu, na stadionu Monumental u Buenos Airesu.

Golove su postigli Luis Suarez u 12. i Dijego Forlan u 42. i 90. minutu.



Suarezu je to bio četvti pogodak, pa je ostao na drugom mjestu liste strijelaca, jer je Peruanac Paolo Gerero stigao do "kote pet" zahvaljući het-triku u meču za treće mjesto.

Da su Paragvajci zalutali na Monumental vidjelo se već u uvodnim minutima utakmice. Uraganskim napadima krenuli su igrači u nebesko-plavim dresovima da lome odbranu ekipe, koja je do finala stigla sa pet remija u isto toliko mečeva!

Povijao se bedem pred najboljim igračem Paragvaja na turniru, golmanom Hustom Viljarom... Nije prošlo ni dva minuta, a Urugvaj je mogao da povede... Da je, za ovako velike utakmice neiskusni sudija Salvio Fagundes Filjo iz Brazila dosudio penal zbog igranja rukom Nestora Ortigoze. Ali, nije.

Međutim, Viljar je kapitulirao deset minuta kanije, jer od Suareza nema odbrane. Napadač Liverpula se lako oslobodio čuvara i iskosa sa desne strane precizno pucao u suprotni ugao gola. Lopta se odbila od stative i odskakutala u mrežu - 1:0.

Mogao je Suarez još koji put da se upiše u strijelce. Kao od šale je "lomio" igrače u crveno-bijelim dresovima... Imao je i Dijego Forlan šanse, a iskoristio je onu u 42. minutu.

Prvi gol za reprezentaciju još od Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi dao je udarcem iskosa sa lijeve strane - 2:0.

Tako je sa dva hica u metu krunisana apsolutna dominacija Urugvajaca (primjera radi u prvom poluvremenu izveli su devet kornera, a rival samo jedan), a ujedno je kažnjeno opredjeljenje selektora Paragvaja Herarda Martina, koji ekipu nije mogao da vodi sa klupe jer je suspendovan zbog tuče u polufinalu. Tradicionalna paragvajska dekadencija je "razbucana" po kratkom postupku.

Sa značajnim kapitalom stečenim u prvom poluvremenu, prirodna reakcija "urusa" bila je opreznija igra u nastavku.

S druge strane, Paragvajci su, nemajući šta da izgube, krenuli ofanzivnije. Prve znake života pokazali su u 55. minutu kada je Haedo Valdez opalio iz voleja, a Fernando Muslera pomogao lopti da udari u prečku. Nedugo zatim i Kristijan Riveros je mogao da prepolovi "minus", ali je loše reagovao pred Muslerom.

I to je bilo sve od njih. Sa osjećajem nemoći i daleko kvalitetnijim protivnikom nisu mogli da se izbore.

Na kraju, u 90. minutu sevnula je kontra igrača Oskara Tabareza, Suarez je uposlio Forlana za konačnih 3:0.

Zato je najpoznatija navijačica svijeta Larisa Rikelme smorena napustila stadion u argentinskoj prestonici.

Urugvaj i Paragvaj su se prvi put sastali u finalu.

"Urusi" su u svom 21. finalu osvojili 15. titulu, dok su Paragvajci ostali na dve (1953. i 1979) poslije osmog nastupa u završnoj predstavi.

Dan ranije treće mjesto zauzeli su Peruanci pobjedom nad Venecuelom - 4:1.

Naredno izdanje "Kopa Amerika" održaće se 2015. u Brazilu.



URUGVAJ - PARAGVAJ 3:0 (2:0)

STRIJELCI: 1:0 - Suarez u 12, 2:0 - Forlan u 42, 3:0 - Forlan u 90. minutu.

URUGVAJ: Muslera, Maksi Pereira, Lugano, Koates, Martin Kaseres (od 89. Godin), Dijego Perez (od 70. Eguren), Rios, Gonzalez, Alvaro Pereira (od 64. Kavani), Forlan, Suarez.

PARAGVAJ: Viljar, Piris, Da Silva, Veron, Marekos, Ortigoza, Riveros, Viktor Kaseres (od 64. Ernan Perez), Vera (od 64. Estigaribija), Valdez, Zebaljos (od 76. Barios).

(MONDO, foto Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC