• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jirgen Klinsman - Jenki

Legenda njemačkog fudbala imenovan za novog selektora fudbalske reprezentacije SAD. I to jedan dan prije njegovog 47. rođendana.

 Jirgen Klinsman - Jenki Izvor: MONDO

Samo 24 sata nakon što je Bob Bredli dobio otkaz, na mjesto selektora fudbalske reprezentacije SAD postavljen je Jirgen Klinsman,

"Uzbuđeni smo što će Klinsman biti selektor. Bio je izuzetno cijenjen kao fudbaler i kao trener, ima veliko iskustvo i znanje. Imao je uspjeha u mnogim sferama ove igre i radujemo se što je jedan takav čovjek voditi naš nacionalni tim i vjerujemo, unaprijediti igru", napisao je u saopštenju predsjednik Fudbalskog saveza SAD Sanil Gulati.

Bivši fudbaler Štutgarta, Intera, Monaka, Totenhema, minhenskog Bajerna i Samdprije ima selektorsko iskustvo. Vodio je njemačku reprezentaciju na Mundijalu u toj zemlji 2006. godine i osvojio je treće mjesto.

Klinsman je bio blizu selektorske klupe američkog tima upravo poslije tog Mundijala, a potom i prošle godine, kada je Bredliju ipak ukazano novo povjerenje.

Na klupi selekcije SAD debitovaće 10. avgusta kada se Amerikanci sastaju sa Meksikom u prijateljskom meču u Filadelfiji.

Klinsman je rekao da je počastvovan odlukom da bude selektor SAD.

"Uzbuđen sam zbog ovog izazova i jedva čekam da okupim igrače za predstojeći meč protiv Meksika. Krećemo u operaciju 'kvalifikacije za SP 2014. godine'", rekao je Klinsman, koji sutra puni 47 godina.

Kao igrač Klinsman je postigao 11 golova na svjetskim prvenstvima - 1990, 1994. i 1998. godine. Po tom učinku je šesti na vječnoj listi strelaca, odmah iza Pelea.

Bio je jedan od ključnih fudbalera koji su Njemačkoj donijeli titulu svjetskog prvaka na Mundijalu u Italiji 1990. godine. Igračku karijeru zaključio je 1998. godine i potom se preselio u SAD.

U julu 2008. godine vratio se u Njemačku i bio je imenovan za trenera Bajerna, što muje bio prvi takav posao u nekom klubu. Uspio je da dođe u četvrtfinale Lige šampiona gdje je Barselona izbacila Bavarce, a potom postala prvak Evrope.

Zanimljivo, dobio je otkaz u Bajernu u trenutku kada je minhenski klub bio samo tri boda iza vodeće ekipe a do kraja sezone ostalo je bilo još pet utakmica. Njegov učinak u Bajernu kao trenera (u Bundesligi) bio je: 16 pobjeda, šest neriješenih i sedam poraza.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC