• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žuta Zvezda...

Pet žutih kartona u 90 minuta. Pa, još u evropskoj utakmici, u nokaut fazi. Previše za renome fudbalera Crvene zvezde u duelu protiv Ventpsilsa iz Letonije.

 Žuta Zvezda... Izvor: MONDO

"Mnogo, mnogo...", kaže Lukić. "Katastrofa", misli Kovačević. "Dogodi se...", tvrdi Prosinečki.

Crvena zvezda je požutjela na Baltiku. A, malo je nedostajalo u jednom trenutku da i "pocrveni", kako joj to ime i kaže.

U prvoj utakmici trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope, protiv Ventspilsa u Letoniji, crveno-bijeli su zaradili pet (!?) žutih kartona, a jedan je bio kritičan, na ivici da bude i crveni.

Ako je loše izdanje protiv snažnih i tehnički nedoučenih Letonaca, naročito u drugom poluvremenu, imalo donekle opravdanje u činjenici da je to bila prva takmčarska utakmica Zvezde ove sezone, da su duel "nadgledali" zli duhovi iz prošlosti i da je protivnik u jeku sezone, onda je nedisciplina u igri za svaku brigu. I upozorenje.

Zvezda je pobijedila Ventspils 2:1 kao gost, golom rezerviste Bruna Mezenge u trećem minutu nadoknade, ali će do (rutinskog) revanša narednog četvrtka na "Marakani", trener Robert Prosinečki morati dosta toga da riješi, malo treningom, više razgovorom sa igračima.

Ovim tempom, hipotetički, Zvezda bi revanš četvrtog kola kvalifikacija, odnosno plej-ofa, igrala sa drugim timom.

Samo je žuti karton kapitena Nenada Kovačevića u 55. minutu bio opravdan i iznuđen, jer je "Piksi" jurio koliko je mogao da stigne bržeg od sebe, Eduardsa Višnjakovsa. Faulirao ga je na dovoljnoj udaljenosti od gola da ne bi dobio direktan crveni karton, a kontra Ventspilsa razvila se iz taktičke greške Duška Tošića na ivici protivničkog šesnaesterca.

Ostale opomene, a zaradili su ih Tošić (14), Andrija Kaluđerović (24), Evandro Goebel (42) i Kadu Mendeš (89) mogle su da budu izbjegnute. Tačnije, morale su. Naročito faulovi Tošića i Kadua na sredini terena, u trenucima kada Letonci nisu bili ni blizu da stvore neugodnu šansu.

"Mnogo, mnogo kartona za jednu utakmicu... Zadovoljni smo rezultatom, ali mnogo toga jeste za analizu. Ipak, možda je i dobro da kreneš ovako. Nikad nije dobro za podbaciš, ali ako je trebalo da se dogodi loš dan, onda je najbolje da to bude u ovom periodu takmičenja. Ako je trebalo da se dogodi, neka je to bilo u Letoniji", rekao je posle utakmice predsednik Crvene zvezde Vladan Lukić, koji je upozorio da igrači ubuduće ne smiju tako lako da se upisuju u sudijsku bilježnicu.

Kapiten Kovačević bio je još oštriji (i samokritičniji) kada je govorio o "žutici".

"Prevelik broj kartona, katastrofa! Pet kartona u ovakvoj utakmici!? Nedopustivo", rekao je Kovačević poslije utakmice, u kojoj je on najčešće razgovarao sa sudijom Larsom Kristofersenom iz Danske.

Uostalom, njemu je to do određene granice i dozvoljeno, jer je kapiten, ali ostalima nije.

Da li vam je trener nešto rekao tim povodom?

"Jeste, rekao nam je, naravno... Čak sam i ja rekao igračima da ne pričamo sa sudijom, jer se u Evropi sudi drugačije. Svaka gestikulacija rukama je žuti. Svi će tako suditi, to su nova pravila, koja kod nas još nisu zaživjela", upozorava Kovačević saigrače za neke buduće okršaje, a svi se u klubu nadaju da će ih biti.

Prosinečki: "Tuča" se dogodila...



Ovaj broj kartona doveo je Prosinečkog u problem oko sastava za revanš sa Letoncima u Beogradu, jer bi nove opomene za već upisane igrače značio da neće moći da igraju u plej-ofu za Ligu Evrope, kada će rivali biti mnogo bolji od Ventspilsa.

Uprkos tome, Prosinečki je imao najmekši stav o ovom problemu.

"Tako se namjesti utakmica, ja nisam htio da dobijemo toliko kartona. Namestilo se da se kroz njihov stil igre ode utakmica u krivom smjeru. Oni su opasni na prekidu i na dugim loptama, plus mi nismo imali kontrolu na sredini terena i tako se dogodilo. Ja sam tako vidio utakmicu, ne znam kako ste vi", rekao je Prosinečki novinarima na aerodromu dok se čekalo poletanje iz Rige za Beograd.

Da li ste mogli da izbjegnete "tuču" sa visokim i snažnim Letoncima, koji su pritom priželjkivali takvu utakmicu?

"Nismo mogli da dođemo do svoje igre. Kao da sam ja htio da uđemo u tuču? Nego, nismo mogli da dođemo do igre", rekao je Prosinečki i potom slikovito objasnio, pokazujući rukom u pravcu korpulentnog generalnog sekretara Crvene zvezde, magistra Đorđa Stefanovića.

"Ja ne bih volio da se tučem s njim, jer sam slabiji, vidi koliki je u odnosu na mene, ali tako dođe utakmica u kojoj ne uhvatimo kontrolu igre... Nismo mogli drugačije, jer nismo imali kontrolu utakmice kao što je Zvezda navikla".

Iako je možda namjeravao da isti sastav uigrava za start sezone u Superligi (13. avgust) i očekivanu plej-of rundu za popunu grupa Lige Evrope (18. - 25. avgust), Prosinečki će vjerovatno u revanšu izmiješati karte i sačuvati pojedince "parnih" kartona.

Problem bi mogle da mu naprave i povrede, a najveće pitanje je koliko će se Evandro brzo oporaviti od neugodne povrede ramena, koju je zadobio prilikom pada u duelu sa snažnim nigerijskim vezistom iz Ventspilsa, Majklom Tukurom. U posljednjih desetak minuta prvog dela igre, Evandro je držao ruku fiksiranu uz tijelo, a u pauzi ga je zamijenio Kadu.

(N. Janković - MONDO, foto: crvenazvezdafk.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC