• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čelsi potrošio milijardu evra za godinu dana! Doveli "tonu" igrača i ne staju, a evo zašto (još) nisu kažnjeni

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Čelsi je bar na papiru potrošio više od milijardu evra na pojačanja, a uprkos tome UEFA ih nije kaznila. Zna se i zbog čega je to tako.

 Čelsi potrošio milijardu evra na pojačanja zašto nisu kažnjeni Izvor: Profimedia

Nakon što je Čelsi "probio plafon" i za Mojzesa Kaiseda platio 133 miliona evra Brajtonu, što je rekord Premijer lige, mnogi su mislili da će se smiriti i da neće dovoditi više pojačanja, ali ne lezi vraže... Američki biznismen Tod Boli nastavlja da ulaže u nove igrače tako da je Čelsi sada zvanično potpisao ugovor i sa Romeom Lavijom iz Sautemptona, koga će platiti 70 miliona evra, ako ispuni sve bonuse iz ugovora.

U pitanju je mladi belgijski fudbaler koga je Čelsi želio da dovede još u januaru, nakon što je "izdominirao" protiv njihovog veznog reda u crveno-bijelom dresu. Bili su spremni da tada plate oko 50 miliona evra, čime bi gotovo upetostručili novac koji je Soton dao za njega samo šest mjeseci ranije Mančester sitiju, međutim za to nisu željeli ni da čuju na jugu Engleske. Nadali su se da će im pomoći da izbore opstanak u Premijer ligi, a nakon što to nije upalilo - stavili su ga na tržište i gledali kako se Čelsi i Liverpul "mačuju" za njega. Kao i u slučaju Kaiseda, Čelsi je opet pobijedio.

Na taj način, Čelsi je ovog ljeta potrošio više od 400 miliona evra na pojačanja, a ako uzmemu u obzir i prošlu sezonu kada su u dva prelazna roka "spiskali" 611 miliona evra - dolazimo do "magične brojke" od milijardu evra za godinu dana. To je novac kakav niko nikada nije potrošio u tako kratkom periodu i izgleda da se Čelsi neće na tome zaustaviti...

Romeo Lavija i Mateo Kovačić prošle sezone na meču Čelsi - Sautempton.
Izvor: Profimedia

Uskoro bi trebalo da dovedu mladog brazilskog napadača Dejvida Vašingtona iz Santosa, kao i francuskog ofanzivnog vezistu Majkla Olisea iz Kristal Palasa za 40 miliona evra. Nakon toga kreću u ofanzivu na novog golmana, spominje se i Đorđe Petrović koji igra u MLS, dok žele i još jednog napadača koji će zaoštriti konkurenciju jedinoj pravoj "devetki" Nikolasu Džeksonu, što bi mogao da bude Dušan Vlahović.

Ono što se mnogi pitaju je kako Čelsi može da plaća toliki novac za pojačanja, a da opet ne podliježe sankcijama? Prema pravilima finansijskog fer-pleja UEFA, klub ne smije da izgubi više od 90 miliona evra u periodu od tri godine. Međutim, trenutno Čelsi ne podliježe kaznama UEFA zbog toga što prošle sezone bili tek 12. u Premijer ligi i nisu se plasirali u evropska takmičenja, dok je Premijer liga daleko fleksibilnija i (još) ne kažnjava klubove zbog ovakvih stvari. Ako se uvede pravilo od naredne sezone, Čelsi neće biti retroaktivno kažnjen.

Izvor: Profimedia/Ian Stephen / ProSportsImages / DPPI

UEFA IH PROVALILA

U međuvremenu je UEFA provalila Čelsijevu igricu i odlučila da koliko god da su ugovori igrača, u amortizaciji troškova mogu najviše da se računaju do pete godine ugovora. 

Takođe, Čelsi je pronašao rupu u pravilima zbog koje je uspio da potroši tako veliki novac u kratkom periodu.

Zbog toga što su sa fudbalerima koje su doveli sklapali ugovore na sedam, osam i devet godina, uspjeli su da "amortizuju" troškove koji u knjigama nisu tako veliki kao što se čini na prvu loptu. Kako to funkcioniše? Sabira se novac koji je dat za obeštećenje i ukupna plata igrača, a potom se dijeli na broj godina ugovora - i dobije se trošak koji ulazi u finansijske knjige za tu godinu.

Na taj način transferi Kaiseda, Mudrika, Lavije, Fernandeza i drugih igrača zapravo nisu toliko ogromni kao što se čini, dok su takođe uspjeli da rasterete budžet za plate prodajom igrača koji su bili višak, a namjeravaju da se otarase još nekih nevažnih fudbalera poput Lukakua, Ziješa, Kaluma Hadson-Odoija, Sara...

Izvor: Profimedia

Procjenjuje se da je "balans" Čelsija trenutno na minusu od oko 150 miliona evra, što je i dalje preko limita koji UEFA dozvoljava (90 miliona evra), ali i daleko ispod katastrofe koju su mnogi vidjeli kada su potrošili milijardu evra. Da li će vlasnik kluba Tod Boli i njegovi saradnici uspjeti da izbjegnu kaznu zbog finansijskog fer-pleja znaćemo sljedećeg leta u ovo vrijeme, kad će Čelsi voditi bitku da sredi svoje knjige nakon gotovo suludih izdataka za pojačanja. Naravno, pod uslovom da i ova sezona pod Maurisijom Poketinom ne bude rezultatski fijasko.

SPISAK SVIH FUDBALERA KOJI JE ČELSI DOVEO OD LJETA 2022. GODINE:

  • Mojzes Kaisedo (Brajton) - 133 miliona evra
  • Enco Fernandez (Benfika) - 121 milion
  • Vesli Fofana (Lester) - 80,4 miliona
  • Mihajlo Mudrik (Šahtjor) - 70 miliona
  • Romeo Lavija (Sautempton) - 70 miliona
  • Mark Kukurelja (Brajton) - 65 miliona
  • Kristofer Nkunku (Lajpcig) - 60 miliona
  • Rahim Sterling (Mančester siti) - 56 miliona
  • Benoa Badijašil (Monako) - 38 miliona
  • Kalidu Kulibali (Napoli) - 38 miliona
  • Nikolas Džekson (Viljareal) - 37 miliona
  • Noni Madueki (PSV) - 35 miliona
  • Malo Gusto (Lion) - 30 miliona
  • Lesli Ugočukvu (Ren) - 27 miliona
  • Robert Sančez (Brajton) - 23 miliona
  • Karni Čukvuemeka (Aston Vila) - 18 miliona
  • Anđelo (Santos) - 15 miliona
  • Pjer-Emerik Obamejang (Barselona) - 12 miliona
  • David Datro Fofana (Molde) - 12 miliona
  • Žoao Feliks (Atletiko Madrid, pozajmica) - 11 miliona
  • Gabrijel Slonina (Čikago) - 9 miliona
  • Denis Zakarija (Juventus, pozajmica) - 3 miliona

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC