• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi slave EURO, a Hrvatima to kao "Dobar dan" - propustili su samo dva takmičenja!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Hrvatska je ostvarila još jedan plasman na veliko takmičenje, što za njih postaje normala.

 Hrvatska se plasirala na 13 od 15 najvećih takmičenja Izvor: Profimedia

Fudbalska reprezentacija Hrvatske mučila se u kvalifikacijama, ali je uspjela da se plasira na Evropsko prvenstvo u "pet do 12". Hrvati su znali da moraju da pobijede Jermeniju ako žele da se plasiraju u Njemačku i uspjeli su u tome, premda ne na naročito impresivan način. Ognjen Čančarević je pravio čuda na golu Jermenije, ali nije mogao baš sve da odbrani - tako da je jedan gol Budimira iz 43. minuta bio dovoljan da "ovjere vizu" za EURO 2024 i otpočnu slavlje. I to uz Tompsona...

Sada će spokojni čekati žrijeb 2. decembra u Hamburgu, gdje će biti najnepoželjniji tim iz trećeg šešira, prije svega zato što znamo kakve su rezultate pravili u posljednje vrijeme. Iako njihova kampanja u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo nije bila impresivna, ističu da je najvažnije da je nastavljen kontinuitet na velikim takmičenjima čiji su redovni učesnici.

I te kako imaju čime da se pohvale, pošto su od posljednjih 15 najvećih takmičenja - bili učesnici čak 13. Vjerovali ili ne, aliHrvatska je propustila samo dva velika turnira od 1996. godine. To su bili Evropsko prvenstvo 2000. godine u Holandiji i Belgiji, odnosno Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi. A ne samo da su bili učesnici preostalih turnira, nego imaju dvije bronze sa Mundijala (1998. i 2022. godine) i jedno srebro (2018). Što se tiče evropskih prvenstava, igrali su četvrtfinale 1996. i 2008. godine, dok su u još dva od četiri navrata prolazili grupu.

U tom kontekstu nema nikakve sumnje da su najveća fudbalska sila od svih reprezentacija sa prostora bivše Jugoslavije, pošto je Srbija igrala daleko manje velikih takmičenja. Štaviše, učešće na Evropskom prvenstvu 2024. godine u Njemačkoj biće im prvo u ovom vijeku. Što se tiče Mundijala, igrali su na pet i tek jednom - 1998. godine - uspjeli da prođu grupnu fazu.

Izvor: Ivica Veselinov/© MN press, all rights reserved
ŠEŠIRI ZA ŽRIJEB!

PRVI ŠEŠIR: Njemačka, Portugal, Francuska, Španija, Belgija, Engleska

DRUGI ŠEŠIR: Mađarska, Turska, Danska, Albanija, Rumunija, Austrija

TREĆI ŠEŠIR: Škotska, Slovenija, Slovačka, Češka Republika, Holandija, Hrvatska

ČETVRTI ŠEŠIR: Italija, SRBIJA, Švajcarska i tri tima iz baraža.

U Njemačkoj ćemo gledati i Sloveniju, kojoj je ovo takođe prvo Evropsko prvenstvo od 2000. godine, a četvrto veliko takmičenje jer su igrali Mundijale 2002. i 2010. godine. Ni na jednom nisu prošli grupnu fazu. Još jednu šansu za plasman na EURO 2024 imaće i Bosna i Hercegovina koju čeka baraž, a ako izabranici selektora Save Miloševića (ili nekog drugog trenera) uspiju u tome, biće im to prvi kontinentalni turnir na kome igraju. Nastupili su samo na Mundijalu 2014. u Brazilu kada su učećće završili u grupi.

Sjeverna Makedonija i Crna Gora nisu uspjele da se plasiraju na Evropsko prvenstvo, s tim da su Makedonci igrali na prethodnom turniru gdje su poraženi u sve tri utakmice. "Sokolovi" i dalje čekaju plasman na veliko takmičenje.

Jasno je da je Hrvatska daleko od konkurencije Ex-Yu zemalja, pa su njeni uspjesi ogromni čak i u kontekstu najvećih fudbalskih sila u Evropi. Gledajući od 1996. godine, čak je i Italija propustila dva takmičenja poput njih - posljednja dva Svjetska prvenstva, sa kojih inače ima četiri titule.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC