• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan: Godišnjica smrti legendarnog Ćire

Autor Haris Krhalić

Prva godišnjica smrti slavnog trenera Ćire Blaževića.

 Godišnjica smrti Ćire Blaževića Izvor: MN PRESS

Na današnji dan 2023. godine, u 88. godini života preminuo je Miroslav Ćiro Blažević, slavni hrvatski fudbalski trener.

Legendarni Ćiro rođen je 10. februara 1935. godine u Travniku, a najveće uspjehe napravio je sa reprezentacijom Hrvatske. Prvo je stigao do četvrtfinala na Evropskom prvenstvu 1996. godine, da bi potom 1998. na Svjetskom prvenstvu napravio jedno od najvećih iznenađenja u istoriji Mundijala - osvojivši bronzu.

Harizmatični trener bio je omiljen među fudbalerima, a imao je prosječnu igračku karijeru gdje je nastupao za Dinamo, Sarajevo, Rijeku i Sion, da bi njegova trenerska počela još krajem šezdesetih u Švajcarskoj. Vodio je brojne klubove, ali će se najviše pamtiti dani u Dinamu sa kojim je bio šampion Jugoslavije 1982. godine, što im je bila prva šampionska titula poslije više od dvije decenije i zato je toliko značajna u klupskoj istoriji.

Vodio je još Veve, Sion, Lozanu, Švajcarsku, Rijeku, Grashoper, Prištinu, Nant, PAOK, Iran, Osijek, Muru, Varteks, Hajduk, Ksamaks, Zagreb, Šangaj, Mes Kerman, Zagreb, Slobodu iz Tuzle, Zadar, kao i reprezentaciju Bosne i Hercegovine pored Hrvatske. Posljednji trenerski angažman imao je 2014. godine u Zadru.

Blažević je sahranjen u Aleji velikana na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj.

Na Mirogoju se pred lijesom Miroslava Ćire Blažića poklonilo na tisuće njegovih prijatelja i sugrađana, brojne kolege iz svijeta sporta, predstavnici Vlade Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Posljednji ispraćaj okupio je dio igrača iz Ćirine zlatne generacije s kojom je 1998. osvojio broncu na SP-u, ali i igrače Dinama, kluba kojeg je doveo do mjesta prvaka u Jugoslaviji 1982. Između ostalih, na ispraćaju i na komemoraciji nazočili su Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Aljoša Asanović, Robert Jarni, Niko Kranjčar...

Legendarnog Ćiru nisu zaboravili ni u Travniku, a upravo u njegovom rodnom gradu oslikan je mural u njegovu čast. Na njemu su Ćiro sa ključem grada koji mu je prošle godine počasno dodijeljen, te citat njegove čuvene izjave.

"Ja sam s velikim ponosom, s velikim dostojanstvom se falio uvijek da sam ja iz Travnika", riječi su koje je rekao Ćiro Blažević

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC