• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Isplivale fotografije poslije 62 godine! Prvi put stigle u Srbiju, kod Džajića - da pokažu kakav je bio veliki Šole!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Nikad viđene fotografije Svjetskog prvenstva 1962. godine prvi put stigle u Srbiju.

 Otkrivene fotografije Svjetskog prvenstva 1962 u Čileu Džajić o Milutinu Šoškiću Izvor: MN PRESS

Donedavno zaboravljene fotografije, iz jednog zabačenog podruma u Čileu, našle su put do srećnih nalazača, a potom i do Beograda. U pitanju su negativi nastali na Svjetskom prvenstvu 1962, na kojem je jugoslovenska reprezentacija stigla među četiri najbolje ekipe na svijetu. Na klupi je sjedio selektorski trio Ljubomir Lovrić, Prvoslav Mihajlović i Hugo Ruševljanin, a u četvrtfinalu je ostvarena istorijska pobjeda protiv Savezne Republike Njemačke, golom Petra Radakovića u 85. minutu.

Nakon nalaska tih negativa, tamošnji autori počeli su veliki projekat - snimanje dokumentarnog filma pod nazivom "1.000 fotografija nemogućeg Svjetskog prvenstva". Taj naziv, "nemoguće", dobilo je jer je dvije godine prije turnira - 22. maja 1960. godine - Čile pogodio razorni zemljotres, u najjači ikada registrovan seizmografskim instrumentima. Snaga je bila između 9,4 i 9,6 stepeni po Rihterovoj skali, trajao je deset minuta i stradalo je više od 1.000 ljudi.

U petak je u Fudbalskom savezu Srbije novinar iz Santijaga, Ruben Martinez, donio fotografije predsjedniku Draganu Džajiću, koji je tada još bio dijete, ali naravno da odlično zna sve asove sa fotografija. Nakon posjeta federacijama Italije, Njemačke i Švajcarske, Čileanac je dobio priliku da uruči fotografije i prvom čovjeku srpskog fudbala.

"Želio bih da se zahvalim gostima iz Čilea što su nam pružili priliku da se prisjetimo jednog od najdražih Mundijala u istoriji našeg fudbala. Ne treba posebno da naglašavam da ove fotografije za nas predstavljaju neprocjenjivo bogatstvo. Evo, već na prvoj prepoznajem sve igrače koji su u kadru, vidim Skoblara, Kovačevića, Šekularca, Perušića i Galića. Lijepo je čuti da još uvijek postoje ljudi koji vode računa o fudbalskoj zaostavštini. U to vrijeme nije bilo televizijskih prenosa, a kratki snimci koji se mogu vidjeti na društvenom mrežama nisu adekvatno svjedočanstvo o majstorijama nekadašnjih fudbalskih virtuoza", govorio je Džajić dok je posmatrao pažljivo upakovane fotografije.

Izvor: Tomislav Mihajlovic/© MN press, all rights reserved

Autor fotografija je Huan Luka Valencuela, poznati fotograf u Čileu. Džajiću su posebno bile probuđene emocije kada mu gost donio jednu timsku fotografiju sa Mundijala.

"Imao sam tada 16 godina, ali sam slušao radio prenose i sjećam se mnogih detalja sa Mundijala. Igrali smo dobro u meču za treće mjesto protiv Čilea, nije nas demoralisao poraz u polufinalu od Čehoslovačke. Nažalost, Rohas je u 90. minutu kaznio jednu našu grešku i domaćin je slavio sa 1:0. Prepoznajem sve igrače sa ove slike, možda samo za jednog nisam siguran. Evo ga Dražen Jerković koji je sa Vavom, Garinčnom, Albertom, Sančezom i Ivanovom podijelio prvo mjesto na listi strijelaca, svi su dali po četiri gola. Evo ih Vlatko Marković, Milutin Šoškić, Durković, Perušić, Vladica Popović, Galić, Skoblar, Šekularac, Kovačević… sve velika imena tadašnjeg jugoslovenskog i svjetskog fudbala."

Za Jugoslaviju su 1962. igrali ovi asovi

  1. Milutin Šoškić (24) Partizan
  2. Vladimir Durković (24) Crvena zvezda
  3. Fahrudin Jusufi (22) Partizan
  4. Petar Radaković (25) Rijeka
  5. Vlatko Marković (25) Dinamo Zagreb
  6. Vladica Popović (27) Crvena zvezda
  7. Andrija Anković (24) Hajduk Split
  8. Dragoslav Šekularac (24) Crvena zvezda
  9. Dražen Jerković (25) Dinamo Zagreb
  10. Milan Galić (24) Partizan
  11. Josip Skoblar (21) OFK Beograd
  12. Srboljub Krivokuća (34) OFK Beograd
  13. Slavko Svinjarević (27) Vojvodina
  14. Vasilije Šijaković (32) OFK Beograd
  15. Željko Matuš (26) Dinamo Zagreb
  16. Muhamed Mujić (29) Velež
  17. Vojislav Melić (22) Crvena zvezda
  18. Vladica Kovačević (22) Partizan
  19. Mirko Stojanović (22) Dinamo Zagreb
  20. Žarko Nikolić (23) Vojvodina
  21. Nikola Stipić (24) Crvena zvezda
  22. Aleksandar Ivoš (30) Sloboda Tuzla

Džajić je potom ostao oduševljen kada je vidio fotografiju na kojoj se nalazio veliki Milutin Šoškić, velikan Partizana, jugoslovenskog fudbala, njemačkog Kelna, koji je za reprezentaciju branio 50 puta.

"Kako i ne bi bila vrijedna kada na veoma jednostavan način objašnjava kakav je čovjek i sportista bio Milutin Šoškić. Nakon što je Rohas zatresao mrežu u 90. minutu, Šole je zagrlio strijelca pobjedonosnog gola za Čile, što je izazvalo ovacije publike na prepunom stadionu u Santijagu. Zaista je bio oličenje fer-pleja i sigurno jedan od najboljih golmana na svijetu u tom trenutku", rekao je Džajić.

Izvor: MN PRESS

"Fotografije iz Čilea ne mogu biti svedene samo na relikvije prošlosti. One su inspiracija za buduće generacije, podsjećanje na važnost kulture, sporta i zajedništva. Putovanje kroz vrijeme koje nam omogućava da osjetimo atmosferu ‘nemogućeg Svjetskog prvenstva’, trenutke u kojima se ispisivala istorija našeg reprezentativnog fudbala", poruka je iz Fudbalskog saveza Srbije.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC