• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Voša slavi 98. rođendan!

"Stara dama" srpskog fudbala danas slavi 98. rođendan.

 Voša slavi 98. rođendan! Izvor: MONDO

Još dva do vijeka!

Tog 6. marta 1914. godine, pod izgovorom da dolaze da pomažu u preradi vune, u dvorištu Temerinske 12 okupili su se učenici "Velike srpske pravoslavne gimnazije", studenti, šegrti i trgovački pomoćnici sa ciljem da osnuju sportski klub od nacionalnog značaja.

Tako je rođen Fudbalski klub Vojvodina, kasnije dvostruki šampion Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Da li su "lale" do danas mogle (i morale) više? Jesu... Ali, Novosađani ističu i da su "za njih te dvije titule vrijednije nego sve tuđe zajedno".

Ono što bi prije nekog budućeg trofeja Uprava Vojvodine morala da uradi je da obilježi mjesto na kojem je nastao jedan od dva najstarija srpska kluba, ali do danas jedini koji nije mijenjao ime. Stariji od Vojvodine samo je OFK Beograd, kao nasljednik Beogradskog Sportskog Kluba, odnsono BSK, osnovanog 1. septembra 1911. godine.

"Samo rođenje FK Vojvodine bilo je slično rađanju nekog mitskog ili antičkog heroja. Osnivanje se održalo kao u nekoj priči u potpunoj tajnosti, jer je u predvečerje Prvog svjetskog rata austro-ugarska policija budno pratila svako okupljanje srpske omladine, samo što je umjesto neke udaljene planine ili kakvog skrivenog mjesta, kao pozornica poslužila štrikerska radnja Save Šijakova u Temerinskoj ulici (današnji Tehnometal)", prepričavaju navijači Voše na svom portalu.

Među osnivačima su bili Milenko Šijaković - utemeljivač tekstilne industrije u Novom Sadu, Vladimir Milićević - univerzitetski profesor, Dušan Hinić - ugledni hemičar, Radenko Rakić i Kamenko Ćirić - istaknuti pravnici, Gojko Ružić, Ranko Tošić, Đorđe Živanov, Branko Gospođinački i viđeni advokat Kosta Hadži.

"Novonastali klub nije slučajno dobio naziv Vojvodina. Ovim imenom je snažno naglašen srpski karakter novog kluba, jer je sa njim pokušano da se vaskrsne sjećanje na Vojvodstvo Srbiju i Tamiški Banat (koje je trajalo od 1849. do 1861. godine) u kom su Srbi, bar na papiru, trebalo da imaju kulturno-političku autonomiju u Habzburškoj carevini", podsjeća se dalje u tekstu posvećenom 98. rođendanu.

"Sa današnje tačke gledišta, ne možemo a da ne kažemo da je ovo bio izuzetno hrabar potez, s obzirom na zategnute odnose između Srbije i Autro-Ugarske. Da li je od neko od osnivača mogao tada da pretpostavi da su tada udareni temelji jednog od najvećih klubova u regionu mi ne možemo znati, ali je jedno sigurno - njihovi snovi i ideali su tada ostvareni i tada je rođena FK Vojvodina. To se zbilo na današnji dan, davne 1914. godine. Možda je ovakvo tajno osnivanje bilo i najbolji predznak budućih nevolja i problema koji će Vojvodinu, kao neki usud, pratiti do današnjih dana".

Vojvodina u prvim danima nije imala svoj teren, pa se treniralo na poljančetu "Četiri krajcare", na kraju današnje Šumadijske ulice. U to vrijeme Novi Sad imao je oko 34.000 stanovnika, a prve dresove "lalama" sašila je majka jednog od prvotimaca i bili su svijetlo plave boje.

Prva utakmica odigrana u junu 1914. godine u Kovilju, protiv lokalnog, ali starijeg kluba Šajkaš (osnovan 1908. godine). Novosađani su ostvarili ubjedljivu pobjedu od 5:0.

U tom timu Vojvodine uglavnom su igrali đaci i studenti koji su bili na ljetnjem raspustu. Potonja ratna zbivanja su odredila da utakmica sa Šajkašem bude prva i jedina utakmica Vojvodine sve do oslobođenja 1918. godine.

Sve ostalo je istorija...

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC