• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Kralj" napunio 110 godina

Real Madrid u utorak slavi 110 godina postojanja, a u najtrofejnijem evropskom klubu očekuju da će jubilarnu godinu proslaviti novim titulama.

 "Kralj" napunio 110 godina Izvor: MONDO

"Kraljevski klub", koji su osnovali braća Padros Rubio 6. marta 1902, osvojio je rekordnih devet puta titulu šampiona Evrope, dva puta Kup UEFA i dva Kupa pobednika kupova.

Kralj Alfonso XIII dao je 1920. godine klubu iz Madrida blagoslov da koristi naziv Real (kraljevski).

Na domaćoj sceni osvojio je 31 titulu prvaka i 18 pehara namijenjenih pobednicima kupa.

Uz najveće rivale, Barselonu i Atletik iz Bilbaoa, jedini je klub koji nije ispao iz najkvalitetnije španske lige od njenog osnivanja 1928. godine.

Poslednji trofej Real je osvojio prošle sezone u Kupu kralja pošto je u finalu savladao Barselonu.

Madridski gigant ostaće zabilježen kao jedan od osnivača Svjetske fudbalske federacije (FIFA) 1904. godine i takmičenja prvaka država starog kontinenta 1955. koje danas nosi ime Liga šampiona.

Tvorac preporoda Reala tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka Santjago Bernabeu je najtrofejniji funkcioner nekog kluba u istoriji fudbala, a stadion na kome nastupaju "kraljevi" nosi njegovo ime.

FIFA je Real Madrid proglasila za najbolji fudbalski klub 20. vijeka.

Osim fudbalskih uspjeha klub iz Madrida ima i košarkašku sekciju koja je, takođe osvojila, pregršt trofeja uz osam titula prvaka Evrope.

Zanimljivo je da su košarkaši, baš kao i fudbaleri, svoj za sada posljednji trofej osvojili, pobjedom nad Barselonom u kupu prošlog mjeseca.

Na klupi fudbalskog kluba sjedila su tri stručnjka iz Srbije. Miljan Miljanić trenirao je tim od 1974. do 1977. i osvojio dva prvenstva i jedan kup.

Vujadin Boškov bio je na klupi od 1979. do 1982. i za to vrijeme osvojio po jednom ligu i kup, dok je Radomir Antić bio na čelu 1991. godine, bez trofeja.

Za Real Madrid nastupao je i bivši napadač Partizana i reprezentacije Jugoslavije Predrag Mijatović koji je bio strelac jedinog gola u finalu Lige šampiona 1998. protiv Juventusa.

Mijatović je bio i sportski direktor u klubu od 2006. do 2009.
godine.

Real, koji sa klupe predvodi Žoze Murinjo, proslavu velikog jubileja čeka sa deset bodova prednosti na tabeli u odnosu na najbližeg rivala Barselonu.

U Ligi šampiona Madriđani će sljedeće sedmice na svom terenu igrati revanš meč protiv moskovskog CSKA. U prvom meču u Moskvi bilo je 1:1.

U ovoj sezoni fudbaleri Reala, na čelu sa efikasnim Kristijanom Ronaldom postigli su već 85 golova u Primeri i na 13 mečeva do kraja takmičenja imaju šansu da prestignu rekord od 107 golova iz 1990. godine kada je napad predvodio Emilio Butragenjo.

(Beta, foto zvanični sajt Reala, AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC