• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drugačiji pristup rješavanju problema huliganstva

Konferencija o sprečavanju huliganstva na sportskim manifestacijama u Bosni i Hercegovini održava se u srijedu u Sarajevu.

 Drugačiji pristup rješavanju problema huliganstva Izvor: MONDO

Primarni cilj konferencije je definisanje konkretnih mjera koje bi doprinijele reduciranju i kontroli nasilja i huliganizma na stadionima i dvoranama u Bosni i Hercegovini i promjena postojećeg nepovoljnog stanja u toj oblasti.

Učesnici konferencije smatraju da je stanje u BiH u ovoj oblasti alarmantno te da rješenje zahtijeva brojne promjene u društvu, prenose agencije.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je da se do rješenja navedenog pitanja pokušava doći dugi niz godina te da zakon o huliganstvu nije usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH zbog pitanja nadležnosti države i entiteta.

''Sada imamo drugačiji pristup tom problemu. Pokušavamo koordinisati entitetske, odnosno kantonalne nivoe vlasti, o čemu će danas biti govora posebno zbog sve učestalijih navijačkih izgreda. U skladu s nadležnostima koje imamo pokušaćemo ovu oblast popraviti koliko je to moguće'', rekao je Ahmetović.

''Ono što očekujem od ove konferencije jeste da razgraničimo navijače od huligana i da policija evidentira izgrednike da bi na vrijeme mogla intervenisati'',
naglasio je on.

Da je situacija na stadionima i u dvoranama širom BiH alarmantna zbog čega na proljeće u Premijer ligi BiH neće biti gostujućih navijača, potvrdio je i predsjednik Komiteta za normalizaciju FS BiH Ivica Osim.

''Ne može se odigrati ni trening utakmica a da ne bude incidenata. Primjer za to je prijateljski susret između dva sarajevska kluba - Olimpika i Sarajeva, tokom kojeg je došlo do navijačkih izgreda''
, kazao je Osim.

Predsjednik Društva psihologa Federacije BiH Ibrahim Prohić ističe da problemi nastaju jer vlast i država nisu osigurali zakonsku regulativu, infastrukturu i provedbene akte kojima bi zakoni postali operativni u praksi.

''Veliki problem predstavlja umiješanost politike u sport, dok se pojedinci kite rezultatima za koje nisu zaslužni'', naglasio je Prohić.

Smatra da ciljevi ljudi koji vode sport treba da budu sportski, a ne politički, te da se sportisti moraju boriti za autonomiju, odnosno rad bez političkog uticaja.

Zaključci konferencije biće upućeni Vijeću ministara BiH.

(agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC