• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mašina

Nema ni 25 godina, a već je postigao 228 golova za Barselonu. Leo Mesi hita ka vrhovima svih mogućih rang lista...

 Mašina Izvor: MONDO

Lionel "Leo" Mesi, momak rođen 24. juna 1987. godine u Rozariju u Argentini postao je ovog 7. marta 2012. godine prvi fudbaler u dvije decenije dugoj istoriji Lige šampiona koji je postigao pet golova na jednom meču.

U demoliranju Bajera iz Leverkuzena rezultatom 7:1, za ukupnu pobjedu u dvomeču osmine finala od 10:2, Barselonina "desetka" radila je šta je htjela i koliko je htjela.

Mesi, zvanično najbolji fudbaler svijeta za 2009, 2010. i 2011. godinu, stigao je do cifre od 228 golova na 311 zvaničnih mečeva u seniorskom timu Barselone, za koji je debitovao 16. oktobra 2004. godine sa 17 godina i 114 dana, a tu šansu pružio mu je Frank Rajkard.

U evropskim takmičenjima, ovaj nevjerovatni fudbaler postigao je 54 gola, od čega 49 u Ligi šampiona, jedan u UEFA Superkupu i četiri na finalnim turnirima FIFA svjetskog prvenstva za klubove. Samo ove sezone, Mesi je već stigao do 48 golova na 42 utakmice.

Njemu se baš žuri da sruši prošlogodišnji rekord kada je bio strijelac 53 gola na 55 utakmica. U jednom je već uspio, a tek će četvrtfinale Lige šampiona. Trenutno je prvi strijelac tog takmičenja sa 12 pogodaka u sezoni, što je inače rekord od osnivanja Lige šampiona.

Samo su Rud van Nistelroj i sam Mesi uspijevali 12 puta da budu strijelci u LŠ od 1992. godine, tako da je za očekivati da ove sezone Argentinac podigne ljestvicu.

I tu postoji jedan kuriozitet. Do prvog pogotka na meču sa Leverkuzenom, Mesi nije bio strijelac u Ligi šampiona na stadionu Kamp Nou od 8. marta prošle godine, dakle skoro punu godinu dana! Onda ih je dao pet...

Od osnivanja Kupa šampiona 1956. godine, samo je Danac Soren Lerbi bio strijelac pet golova i to 24. oktobra 1979. godine.

Zanimljivo je i poređenje da je Mesi postigao pet golova na jednom meču, isto koliko i Fernando Tores od dolaska u Čelsi prije 13 mjeseci. Do danas, Tores je odigrao 50 utakmica i dao pet golova u plavom dresu.

Ove noći, Mesi je iza sebe ostavio grupu od šest fudbalera, koji su u Ligi šampiona uspijevali da daju četiri gola na jednom meču, a čine je Marko van Basten, Simone Inzagi, Dado Pršo, Rud van Nistelroj, Andrij Ševčenko i Bafetimbi Gomis.

Niko od brojnih Barseloninih legendi nije uspio da postigne više od tri, jednom je to polazilo za rukom Rivaldu, jednom Ronaldinju i jednom Samjuelu Etou. Mesi ima jednu utakmicu sa pet, jednu sa četiri i još dvije sa tri gola za 90 minuta.

Ako ovako nastavi, a uz to ne promijeni klub u skorijoj budućnosti, Mesi će brzo doći na čelo liste strijelaca Barselone od njenog osnivanja. Tamo se nalazi Paulino Alkantara, ali je on 357 golova postigao prije Prvog i između Prvog i Drugog svjetskog rata, kada fudbal nije ni ličio na ovaj današnji.

Mesi nezaustavljivo napreduje i ka vrhu lista najboljih strijelaca u Ligi šampiona, kao i evro-kupova. On je trenutno na četvrtom mjestu liste strijelaca od osnivanja Lige šampiona i na sedmom mjestu kada se računa i Kup šampiona.

LIGA ŠAMPIONA TOP 10:

1. Raul Gonzales (Real Madrid, Šalke) 71/144
2. Rud van Nistelroj (PSV, Mančester junajted, Real Madrid, HSV) 56/74
3. Tijeri Anri (Monako, Juventus, Arsenal, Barselona) 51/114
4. Lionel Mesi (Barselona) 49/65
5. Andrij Ševčenko (Dinamo Kijev, Milan, Čelsi) 48/115
6. Filipo Inzagi (Juventus, Milan) 46/83
7. Alesandro Del Pjero (Juventus) 42/96
8. Didije Drogba (Marsej, Čelsi) 36/69
9. Fernando Morijentes (Real Madrid, Monako, Liverpul) 33/93
10. Kristijano Ronaldo (Sporting, Mančester junajted, Real Madrid) 32/75

Može li neka sila da ga zaustavi?

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC