• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LE: Mančesterovo zbogom Evropi

Junajted eliminisan od Baskijaca, a Siti od Sportinga. U četvrtfinalu poslije preokreta Šalke i Metalist, čiji je junak bio Dević.

 LE: Mančesterovo zbogom Evropi Izvor: MONDO

U četvrtfinale Lige Evrope plasirala su se tri španska tima, Atletik Bilbao, Valensija i Atletiko Madrid, zatim Hanover, AZ Alkmar, Sporting, Metalist i Šalke.

Oba kluba iz Mančestera završila su takmičenje. Junajted nije ni imao šanse u revanšu na San Mamesu (2:1 za Atletik Bilbao), dok je Siti bio nadomak senzacije, jer je poslije 0:1 u Lisabonu od 0:2 za Sporting stigao do 3:2 u drugom meču. Ali, više nije mogao.

Preokret vrijedan plasmana u narednu rundu napravili su Šalke protiv Tventea (4:1) i Metalist protiv Olimpijakosa (2:1) u Pireju, gdje je Srbin sa ukrajinskim pasošem Marko Dević od tragičara stigao do junaka. Promašio je penal, ali je ekipi iz Harkova donio trijumf.

Atletik Bilbao i drugi put je bio bolji od Mančester junajteda. Nadigrao ga je i zasluženo izbacio i iz drugog evropskog takmičenja iako su "crveni đavoli" slovili za jednog od favorita i u Ligi šampiona, a kamoli u Ligi Evrope.

Možda je timu Aleksa Fergusona tako i bolje. Nenaviknut, pa vjerovatno i nezainteresovan za učešće u manje važnom takmičenju, ispao je i sada može da se posveti borbi za odbranu titule prvaka Engleske.

Igrači Marsela Bijelse doveli su tribine San Mamesa do usijanja. Ne samo pobjedom i golovima već i igrom, jer su u potpunosti nadigrali velikog rivala. Dominirali su u većem dijelu utakmice i stvorili više šansi.

Već u 14. minutu Munain je pogodio stativu gola De Hee iz izgledne pozicije, a lopta se odbila do De Markosa, koji je bio sam pred praznim golom, ali ga nije pogodio!

Zato je Ljorente bio pribran devet minuta kasnije kada je dugu loptu "opalio" iz prve dok je njegov čuvar Ferdinad samo posmatrao šta neumoljivi golgeter radi. Nemoćan je bio i De Hea - 1:0.

Nedugo zatim Ljorente je napustio igru zbog povrede, ali već tada je bilo jasno da je svom timu donio prolaz dalje.

Junajted je "jurio" minus iz prvog meča, a prvu šansu stvorio je tek poslije pola sata igre. Gigs je glavom odreagovao na centaršut Janga, lopta je pogodila jednog igrača Atletika i promanila pravac, ali nije prevarila golmana Iraizoza.

Odnos snaga na terenu najbolje je oslikao momenat iz 54. minuta kada je Iraola "provozao" trojicu igrača Mančestera, pa iako je solo akciju mogao ranije da završi šutom, učinio je to kada je već bio nadomak gola. Kao da mu je bilo važno da zabavi publiku, a ne da udvostruči prednost domaćina. Na kraju je loptu poslao pored gola.



U 65. minutu De Markos se iskupio za promašaj iz prvog poluvremena. Ostao je sam na desetak metara i ljevicom tukao precizno što mu je bio drugi pogodak u dvomeču sa engleskim prvakom.

Konačan rezultat postavio je Runi. Desnicom je poslao projektil sa više od 20 metara i zario ga u gornji lijevi ugao domaćeg gola. Svi gledaoci ustali su i aplaudirali majstoru. Ipak, slaba mu je to utjeha.

Za razliku od Junajteda, utisak je da je Siti bio znatno "našpanovaniji" za Ligu Evrope. Ipak, to, kao i ogromna sredstva uložena u ekipu, nisu mu bili dovoljni da eliminiše Sporting.

Portugalski predstvanik je od kuće ponio prednost (1:0), a poslije prvog poluvremena revanša vodio je 2:0! Navijači "građana" nisu mogli da prepoznaju svoje ljubimce što su gosti znalački kažnjavali.

Prvo je Fernandez "odapeo praćku" iz slobodnog udarca, a onda je i Van Volfsvinkel obavio zadatak centarfora - na centaršut Izmailova sa metar-dva poslao je loptu u nebranjenu mrežu.

Vrijeme je u drugom poluvremenu odmicalo, a igrači Roberta Manćinija, među kojima i Aleksandar Kolarov i Stefan Savić, nisu pokazivali napredak u igri. Samo su koračali ka eliminaciji.

Ipak, kada je Aguero na isteku sata igre asistenciju Jaja Turea pretvorio u 1:2, lavina je krenula. Siti je imao pomoć u norveškom sudiji Tomu Haraldu Hagenu, koji je dosudio penal iako je prekršaj nad Aguerom napravljen van kaznenog prostora. Baloteli je poklon pretvorio u 2:2 u 75. minutu.

Samo sedam minuta kasnije najbolji igrač utakmice Aguero snašao se u gužvi i donio vođstvo "građanima" (3:2), kojima je bio potreban još jedan gol za prolaz u četvrtfinale. I jurišali su ka golu...

Posljednju priliku imao je golman Hart u 96. minutu. Došao je u protivnički kazneni prostor i glavom poslao loptu... Svi na Itihad stadionu su zanijemjeli, let lopte trajao je vječnost... Ona je odskakutala pored gola i igrači i brojni navijači Sportinga počeli su da slave.

Siti je napravio preokret, ali Pirov. Metalist je isto učinio i prošao dalje. Olimpijakos je poslije pobjede u Harkovu (1:0) i vođstva u Pireju, koje mu je donio Španac Marsano već u 14. minutu bio nadomak uspjeha. Međutim, ukrajinski sastav je golovima Viljagre u 81. i Devića u 86. minutu ispisao novu stranicu klupske istorije.

Dević je u igru ušao na početku drugog poluvremena, u 78. minutu promašio penal, ali je osam minuta kasnije ćušnuo loptu u mrežu za trijumf Metalista!

Vladimir Dišljenković branio je gol ekipe iz Harkova, dok je Milan Obradović utakmicu odgledao sa klupe.

I Šalke je krenuo stranputicom, pa se digao iz pepela. Tvente je u Gelznekirhenu rano poveo golom Jansena, što mu je sa pobjedom iz Enšedea donijelo veliku prednost od ukupno 2:0, ali mu se onda "desio" Huntelar. Holanđanin je postigao tri gola (jedan iz penala), a u strijelce se upisao i Kanađanin Džons za ubjedljivu pobjedu u revanšu - 4:1.

Huntelar se popeo na vrh liste strijelaca Lige Evrope sa devet golova, dva više od Matijasa Suareza iz Anderlehta, koji je završio takmičenje.

Najveća prijetnja Huntelaru trenutno je Falkao, prvi golgeter prošlosenzonskog ciklusa kada je nosio dres Porta. Sada igra za Atletiko Madrid i pogotkom u Istanbulu stigao je do "kote šest", na kojoj je i Dmitri Sičev iz moskovske Lokomotive (ranije ispala).

Kolumbijac je dao drugi gol u još jednoj laganoj pobjedi "jorgandžija" nad Bešiktašom - 3:0.

Kada je Udineze poveo protiv AZ Alkamara već u trećem minutu golom Di Natalea iz penala, kome je prethodio prekršaj za isključenje Virgevera nad Florom Floresom, djelovalo je da će domaćin na Friuliju uspjeti da nadoknadi 0:2 iz prvog duela.

A kada je najbolji strijelac "crno-bijelih" već u 15. minutu vratio dvoboj na početak, Udineze je bio u velikoj prednosti - bio je u zaletu, imao je igrača više, domaći teren...

Međutim, u 31. minutu Falkenburg je riješio pitanje putnika u četvrtfinale. Smanjio je na 1:2 i Udineze (bez povrijeđenog Dušana Baste) nije imao snage da u preostalih sat vremena "pojuri" još dva gola.

Crvenih kartona bilo je i u Ajndhovenu i Hanoveru, ali ni tamo nisu direktno uticali na pitanje ukupnog pobjednika.

Hanover je protiv Standarda već vodio 2:0 kada je gostima iz Liježa isključen Gakpe (58. minut). To je samo pomoglo bundesligašu da dokrajči Belgijance - 4:0 poslije remija od prije nedjelju dana (2:2).

Valensija nije imala problema da odbrani 4:2 sa Mestalje u revanšu sa PSV-om. "Slijepi miševi" su poveli preko Ramija u uvodu drugog poluvremena, a sve što su "filipsovci" uspjeli u nastavku da urade je da izjednače preko Toivonena. Upravo je Francuz iz Valensije "pocrvenio", u 89. minutu kada je već sve bilo riješeno.

Rezultati:

Atletik Bilbao - Mančester junajted 2:1 (1:0), prvi meč 3:2‚
/Ljorente 23, De Markos 65 - Runi 80/

Hanover - Standard 4:0 (2:0), prvi meč 2:2
/Abdelaue 4, Kanu 21, Ja Konan 73, Pinto 90+3/

PSV - Valensija 1:1 (0:0), prvi meč 2:4
/Toivonen 64 - Rami 47/

Udineze - AZ Alkmar 2:1 (2:1), prvi meč 0:2
/Di Natale 3p, 15 - Falkenburg 31/

Bešiktaš - Atletiko Madrid 0:3 (0:1), prvi meč 1:3
/Adrijan 26, Falkao 83, Salvio 90+3/

Mančester siti - Sporting 3:2 (0:2), prvi meč 0:1
/Aguero 60, 82, Baloteli 75p - Fernandez 33, Van Volfsvinkel 40/

Olimpijakos - Metalist 1:2 (1:0), prvi meč 1:0
/Marsano 14 - Viljagra 81, Dević 86/

Šalke - Tvente 4:1 (1:1), prvi meč 0:1
/Huntelar 29, 57p, 81, Džons 71 - Jansen 14/

Četvrtfinalni mečevi na programu su 29. marta i 5. aprila. Žrijeb će biti obavljen u petak.

(MONDO, foto Beta/AP, Guliver/Getty images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC