• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Platini: Srbija može od sjaja do očaja

"Kad srpska reprezentacija ima dan može da pobjedi Brazil, ali ako ima loš dan izgubiće od slabije ekipe", primijetio je Platini.

 Platini: Srbija može od sjaja do očaja Izvor: MONDO

Predsjednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini poručio je nadležnim organima u Srbiji da moraju da učine još stvari na iskorjenjivanju nasilja iz fudbala.

"Stepen nasilja i nemira u srpskom fudbalu je i dalje neprihvatljivo visok, posebno u domaćim takmičenjima. UEFA očekuje veću posvećenost i upravljanje od strane relevatnih državnih vlasti i punu saradnju sa FS Srbije", rekao je Platini u intervjuu za sajt FSS.

On je rekao da treba da u ispunjavaju tog cilja treba priomeniti nedavni sporazum MUP-a i FSS, kao i da hitno treba revidirati zakonodavstvo uz pomoć Savjeta Evrope i Evropske unije.

"Kritična tačka napretka je primjena sistema efektivnih zabrana, da bi se isključili oni koji su krivi za nasilje i nered. Takođe, treba ubrzati krivične postupke i sudske procese da bi se brže došlo do presuda i isključenja onih koji prave probleme", poručio je Platini, dodajući da uz to treba primijeniti program obuke koji ima UEFA i EU za policiju, redare i menadžere stadiona.

U intervjuu za sajt FSS, Platini je rekao i da su odnosi UEFA i srpske fudbalske organizacije odlični, i da se istovremeno postidio i bio ponosan kada je saznao da će po njemu biti nazvan jedan od terena u Kući fudbala u Staroj Pazovi.

Govoreći o srpskom reprezentativnom fudbalu, Platini je imao zanimljivu opasku:

"Srpski fudbal je oduvijek davao sjajne igrače, tehnički nadarene fudbalere i to se nastavlja i dalje, a može se dokazati brojem srpskih igrača i njihovom aktivnosti u inostranstvu, u velikim ligama. Na žalost po srpski fudbal, ti igrači rano napuštaju zemlju i to je očigledno imalo uticaj na eventualni uspjeh srpskih klubova na evropskoj sceni. Reprezentacija ima koristi od iskustva koje stiče preko svojih igrača iz inostranstva. Sa srpskom reprezentacijom možete sve da doživite, ako im je dan dobar - lako će pobijediti Brazil, a ako imaju jedan od loših dana, izgubiće i od slabije ekipe. Pošteno bi bilo da se kaže da im ponekad nedostaje dosljednost", odgovorio je Platini.

Njegova vizija razvoja fudbala oslanja se na primjenu Sistema licenciranja klubova i pravila finansijskog fer-pleja.

"Potrebno je da osiguramo da su igrači tačno i blagovremeno plaćeni. Izgradnja dobre infrastrukture i razvoj znanja za sve uključene u administraciji i obrazovanju igrača, trenera i sudija je takođe od krucijalne važnosti za poboljašnje budućnosti fudbala", rekao je Platini.

Što se tiče regionalnih liga, Platini nema određen stav.

"Započeo sam razgovore i osnovao Radnu grupu da razgovara sa nacionalnim savezima, da razumije njihove želje. Još uvijek je taj proces konsultacija u povoju i u ovom trenutku nemam čvrst stav ni za, ni protiv. Ali, zaista sam želio da dam priliku da se razmjene stavovi na ovu temu", rekao je Platini.

Upitan da li mu nedostaju igrački dani i šta je za njega veći izazov - biti igrač ili biti predsjednik UEFA, Platini je odgovorio:

"Kada sam imao 20 godina, bilo mi je draže da igram fudbal, ali sada kada mi je 56, radije sam predsjednik".

(MONDo)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC