• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesi: Kako sam uspio...

Najbolji fudbaler današnjice otkrio čega se sve odrekao kako bi uspio u onome što najbolje radi. "Uvijek igram da pobijedim. Ne znam drugačije. Igrao bih džabe".

 Mesi: Kako sam uspio... Izvor: MONDO

Da bi se dosegle visine potrebno je odricanje. Mnogo odricanja. Lionel Mesi je na vrhu svijeta. Najboilji je fudbaler koga je svijet gledao u posljednjoj deceniji. A još ima mnogo toga da pokaže.

Ima samo 24 godine, a već je tri puta uzastopno osvajao Zlatnu loptu namijenjenu najboljem fudbaleru svijeta.

Kako se postiže takav uspjeh?

Velikim radom i žrtvovanjem.

U emotivnom intervjuu za londonski "San" (The Sun), Mesi je objasnio šta je sve uradio sa ciljem da uspije. Napustio je porodicu u Argentini, odbijao je izlaske na zabave i mučio samog sebe (ne, fizički, naravno) kada bi izgubio.

"Uvijek sam želio i znao da ću biti profesionalni fudbaler. Znao sam, takođe, da ću morati mnogo toga da se odreknem i da će biti bolno. Žrtvovao sam se napustivši Argentinu, otišao sam od porodice da bih počeo novi život. Ostavio sam prijatelje iza sebe. Sve se promijenilo. Sve. Ali, sve što sam uradio, imalo je samo jedan cilj - da igram fudbal i da budem uspješan", kaže Mesi.

Uvijek i samo posvećen fudbalu. Ništa drugo ga nije zanimalo.

"Oduvek sam volio da igram fudbal i samo sam tome bio potpuno posvećen. Zato i nisam izlazio uveče, na zabave ili radio mnoge stvari koje su radili moji vršnjaci. Kad sam bio dijete, drugovi bi me zvali da izađemo, da se družimo, 'visimo' u kraju, ali ja sam ostajao kod kuće. Nije mi žao zbog toga, jer sam znao da će u mom životu uvijek na prvom mjestu biti fudbal. Ništa se nije promijenilo do danas. Kada moji saigrači izađu, ja ostanem kod kuće, jer nas sutra čeka trening", rekao je Mesi.

Ove sezone dao je 51 gol za Barselonu u 45 utakmica u svim takmičenjima. Zastrašujuće. A da bude još strašnije po protivničke odbrane, Mesi kaže da mu je cilj da još napreduje.

"Iz godine u godinu radim na sebi, poboljšavam se. Imao sam sreću da počnem još kao dječak i što sam uvijek imao dobru ekipu pored sebe, koja mi je pomagala da dostignem ovaj nivo. Ipak, i sad mislim da imam još mnogo toga da pružim. Još nisam dostigao zenit. Još sam mlad i razvijam se kao fudbaler", rekao je Mesi.

"Nikad neću prestati da učim. Čak i kad prestanem da aktivno igram, niakda neću reći: 'Da, bio sam kompletan igrač'. Jer, kako stariš tako stičeš iskustvo. To znači da postaješ bolji kako vrijeme odmiče. Pod vođstvom Pepa Gvardiole, recimo, naučio sam kako da igram mnogo više taktički, što je, mislim, bilo najpotrebnije za mene i moju igru. Trebalo je da naučim kako da razmišljam na terenu kad moj tim nema loptu", kaže Mesi.

Iako je najplaćeniji fudsbaler svijeta, kaže da mu novac nikada nije bio motiv.

"Novac me ne uzbuđuje ili zbog novca ne igram bolje. Ono što me čini srećnim je kad imam loptu u nogama. Motivacija dolazi upravo odatle - od tiga da igram igru koju obožavam. Da me ne plaćaju kao profesionalnog fudbalera, pristao bih da igram džabe", kaže Mesi.

Volio bi, a to i da planira da do kraja karijere ostane u Barseloni.

"Istina je da imam želju i ideju da ostanem u Barsi i ovdje završim karijeri. Ne znam šta će se desiti u budućnosti, ali ako se ja budem pitao onda će to biti Barselona".

Ne voli da gubi (a ko voli?). Kad izgubi to teško podnosi.

"Ja sam takmičar po prirodi i vrlo loše se osjećam kad nam ne ide. Vidi se po meni da sam uzrujan, da sam loše volje. Tada ne razgovaram ni sa kim. Samo se povučem u sebe i premotavam film sa te utakmice u kojoj smo izgibili. Razmišljam o tome gdje sam griješio, gdje smo griješili kao tim. To je, ponekad, mučenje", otvoreno priznaje Mesi.

Bez obzira na to da li igra takmičarsku utakmicu ili sa prijateljima, Mesi je uvijek...Mesi.

"Uvijek igram da pobijedim, uvijek igram isto, bez obzira na to kakav je meč u pitanju. Uvijek se trudim da dam sve od sebe, da pomognem timu, da zadovoljim navijače. Da pobijedim. Ne znam da igram drugačije".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC