• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kadu za MONDO: Lakše je kad ti ne zvižde

"Kada ti zvižde, nije ti nimalo prijatno, ne možeš da se smiriš i da pokažeš šta znaš. Sada se mnogo toga promenilo", kaže u intervjuu za MONDO fudbaler Zvezde Kadu Mendeš.

 Kadu za MONDO: Lakše je kad ti ne zvižde  Izvor: MONDO

Kadu Mendeš uveliko je najbolji strelac od svih stranaca koji su igrali u Crvenoj zvezdi. Ukoliko ga trener Robert Prosinečki bude uvrstio u startnu postavu protiv Hajduka iz Kule naredne subote, izjednačiće i rekord Mohameda Avala Isaha po broju nastupa u crveno-bijelom dresu.

Važnije od statistike je to da se omaleni dribler dugo borio, borio i izborio sa zvižducima koji su pratili skoro svaki njegov ulazak sa klupe i izlazak iz igre. Sve do nedavno...

Dijelu navijača koji ga nije podržavao od starta, Kadu je odgovorio sa 22 gola u dresu Crvene zvezde, od čega deset ove sezone, devet u Superligi i to na svega 13 utakmica. Četiri pogotka dao je samo ovog proljeća, tokom kojeg zaslužuje epitet najboljeg u timu!

Kadu, da li ti prija što ste ovog proljeća na svakom koraku okruženi navijačima, što su tribine pune, što se podrška osjeća sa svih strana?

"Kako da ne? To je najbitnije... Navijači sada vjeruju u nas i na svakoj utakmici imamo pun stadion. I ovde i u gostima nas bodre od početka do kraja. Za mene, kao i za sve ostale igrače, to je veoma važno", kaže Kadu u intervjuu za MONDO i dodaje:

"Što je navijača više na tribinama, ti više ostavljaš srce dole na terenu. Kad osjetiš podršku, ona te vodi kroz igru. To nam mnogo znači".

Do skoro si slušao zvižduke, sada velika većina traži Kadua u startnoj postavi. Kako si se ti nosio sa time i kako se osjećaš sada kada dobijaš aplauze?

"I ja sam dugo čekao aplauze, ali vjerujte da mi nije bilo lako u početku... Kada sam došao ovdje bilo mi je teško da se naviknem, najviše zbog pozicije. Znao sam tada da moram da mijenjam, da je Zvezda na prvom mjestu, ali nije bilo lako", sjeća se Kadu da je kod Vladimira Petrovića šansu dobijao povremeno, sa klupe, uglavnom kada nije išlo i kada je morao da rješava stvari sa pozicije lijevog krila.

"Sada je već drugačije, igram ono što mi najviše 'leži' i to se vidi, ali ja i dalje se trudim da napredujem, da ojačam, da radim naporno svakog dana kako bih igrao što bolje", upoređuje Kadu, koji je prošle sezone na 26 utakmica postigao pet golova, a ove devet na 13 nastupa.

Normalno, stvari su se okrenule u njegovu korist.

"Meni je to mnogo važno, zato što sada mogu da razimšljam samo o igri i da se koncentrišem na utakmicu i protivnika. Kada ti zvižde, nije ti nimalo prijatno, ne možeš da se smiriš i da pokažeš šta znaš. Sada se mnogo toga promijenilo, iz utakmice u utakmicu sve je više navijača na tribinama i svi nas bodre, pa je odmah lakše i ljepše igrati...", kaže 25-godišnji Brazilac, koji je zimus produžio ugovor sa Crvenom zvezdom do ljeta 2013. godine, iako je bio na izlaznim vratima.
Naime, poslije burnog završetka jesenjeg dijela prvenstva, kada je u Ljutice Bogdana bilo rezova na svim nivoima, Prosinečki je Kaduu poručio da ne računa više na njega, jer je ovaj otvoreno zatražio da ide. Strasti su se u međuvremenu smirile, a Kadu je radom na treninzima i naročito potezima na utakmicama potvrdio da nije lagao kada je rekao da razmišlja samo o Crvenoj zvezdi.

Došle su pobjede, a rijetko ko se u klubu sjeća kada je neka generacija imala ovakvu podršku sa tribina.

"To se odmah vidi po igračima, svi koristimo da na krilima te podrške uđemo u seriju pobjeda i da osvojimo nešto za naše navijače", kaže Kadu, koji zbog virusa nije mogao da bude ni na klupi u "vječitom derbiju".

"Žao mi je, ali na kraju je bilo sve u redu, dobili smo utakmicu i to je bitno. Nije važno ko igra, važno je da Zvezda pobijedi. Žao mi je što nisam mogao da pomognem ekipi u toj teškoj utakmici i u važnom trenutku za klub, ali sam se radovao kao da sam bio na terenu", nesebično kaže Brazilac, koji je u klubu od juna 2009. godine i koji je do danas postigao 22 gola i odigrao 79 utakmica.

Posebno važnu ulogu, Kadu je imao u meču sa Borcem iz Čačka, kada ekipi nije išlo. Silom prilika, zbog povrede Nikole Mikića, ušao je na poluvremenu, asistirao Darku Lazoviću kod prvog i sam postigao drugi pogodak za šestu proljećnu pobjedu Crvene zvezde.

"Ja se nadam da ću nastaviti tako, da će biti i golova i asistencija, ali meni je najvažnije da dajem sve od sebe na terenu. Kada počne utakmica, ne razmišljam ni o golu, ni o asistenciji, razmišljam samo da ekipa pobijedi. Da kad se završi mogu da kažem da sam dao 100 ili čak 120 odsto mogućnosti... Onda ti se sve vrati dobro".

Da li ti prija što si najbolji strelac, a uskoro ćeš biti i stranac sa najviše mečeva u Crvenoj zvezdi?

"Zvezda ima bogatu istoriju i ja sam na neki način dio te istorije, naravno da mi je drago. Mnogo je stranaca bilo u Zvezdi, a niko nije dao više golova, malo ih je odigralo ovoliko utakmica. Slagao bih kad bih rekao da mi nije lijepo zbog toga".

Može li takva sezona da se završi osvajanjem trofeja?

"Sve bih dao da bude tako. To je važnije od svega, i navijačima, i ljudima u klubu, treneru, nama igračima... Svako ko dolazi ovde da nas bodri, sanja o tome da osvojimo titulu. Ne kažem da ćemo uspjeti, ali ćemo dati sve od sebe. Pred nama je još jedan period u kojem ćemo igrati u ritmu srijeda-subota, tako da je bitno da se ove nedjelje odmorimo, da u isto vrijeme i treniramo i da se oporavimo. Svi želimo da nastavimo seriju pobjeda, ako može, neka bude do kraja prvenstva...", kaže Karlos Eduardo de Fiori Mendeš ili kraće - Kadu!

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC