• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Spremite se za hapšenja u srpskom fudbalu"

Generalni sekretar FIFpro Teo Van Segelen istakao je Srbiju i Hrvatsku kao zemlje u kojima se "sve unaprijed zna" kada je fudbal u pitanju.

 "Spremite se za hapšenja u srpskom fudbalu" Izvor: MONDO

Internacionalna federacija profesionalnih fudbalera ili kraće FIFpro, ponovo se oglasila i ponovo ukazala na to da u Istočnoj Evropi nije sve čisto kada je fudbal u pitanju.

Ovog puta, oglasio se Teo Van Segelen, generalni sekretar organizacije, koja u svom statutu ima zacrtan cilj da zastupa prava profesionalnih fudbalera. U intervjuu magazinu "Inside World Football", Van Segelen istakao je Srbiju i Hrvatsku kao zemlje u kojima nije sve baš čisto.

Na temu "kupovine" mjesta na tabeli na kraju sezone, kao i lažiranja pojedinih mečeva, Van Segelen je rekao:

"U pojedinim zemljama Istočne Evrope, klubovi kupuju svoje pozicije u takmičenjima. Znaju unaprijed ko će biti prvi, drugi, treći, četvrti, peti, itd. Dogovaraju se između sebe", rekao je Van Segelen i dodao:

"Čuo sam to od igrača. Te stvari događaju se u Srbiji, događaju se i u Hrvatskoj. I u drugim zemljama. To se događa već neko vrijeme. U narednih nekoliko mjeseci biće pokrenuta velika istraga i dogodiće se mnoga hapšenja, ali sada ne mogu da kažem više od toga", ostao je zagonetan Van Segelen.

Nedavno, Van Segelen, dao je konkretan prijedlog. On smatra da bi UEFA trebalo da prisili nacionalne saveze u "problematičnim" zemljama da uvedu plej-of turnire za ispadanje iz lige, da uključe veći broj timova u borbu za opstanak i tako osiguraju regularniju završnicu prvenstva.

To bi, prema njegovom mišljenju, osujetilo klubove iz sredine tabele da olako prepuštaju bodove onima koji se bore za titulu ili izlazak u Evropu.

I ne samo to... Van Segelen ukazao je na to da mnoge mlade zvijezde iz Istočne Evrope propadnu kada dođu na Zapad, jer se ispostavi da su daleko od kvaliteta, koji je bio očekivan.

"Često sam se pitao zašto je to tako... Možda zbog toga što im organizuju da postignu 25 golova u ligi. Moramo da nađemo način da spriječimo klubove da utiču na ishod prvenstva", rekao je Van Segelen.

Na kraju, Van Segelen priznao je da problem namještanja globalan i da ne postoji samo u Istočnoj Evropi, koju visoki funkcioneri najčešće apostrofiraju kao najdrastičniji primjer neregularnosti u fudbalu. Recimo, koliko juče, u Italiji je uhapšen još jedan fudbaler, koji je priznao da je namjerno postigao autogol za Bari, kako bi Leće opstalo u ligi, a da je za to dobio 180.000 evra.

Italija je Zapad!

"Moramo da shvatimo koliko je neregularnost veliki problem. To traje možda i deset godina. Suviše je naivno reći da su za to odgovorne samo Vlade tih zemalja i policija. Svjetski fudbal mora da preuzme odgovornost. Ne smijemo da zatvaramo oči", zaključio je Van Segelen.

Ako su njegove najave vjerodostojne, predstoji nam vruće ljeto u srpskom fudbalu.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC