• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FSS: Da vidimo te dokaze o namještanjima!

FSS odgovorio na optužbe Udruženja profesionalnih fudbalera FIFpro: "Kad treba da se daju dokazi, vas nema".

 FSS: Da vidimo te dokaze o namještanjima!  Izvor: MONDO

Fudbalski savez Srbije oštro je reagovao na izjavu generalnog sekretara Udruženja profesionalnih fudbalera FIFPro Teo van Segelen u kojoj je iznio tvrdnju da u mnogim ligama u Istočnoj Evropi, uključujući Srbiju, nije sve čisto i da se "unaprijed sve zna".

U odgovoru na tvrdnje Van Segelena, FSS ističe da njegovo obraćanje nije bazirano na dokazima o eventualnim anomalijama, već ponovo na "razgovor sa igračima" i zaključuje da izjave generalnog sekretara Udruženja fudbalera FiFpro nanose "samo štetu srpskom klupskom fudbalu i takmičenju u Superligi".

"To nas obavezuje na reakciju svim mogućim sredstvima", poručio je FSS.

Krovna organizacija srpskog fudbala saglasna je u ocjeni da je slučaj namještanja rezultata jedan od najvećih problema sa kojima se fudbal suočava i pruža aktivnu podršku u raščišćavanju tog problema.

"U tom cilju, FSS će već danas zatražiti zaštitu od Evropske fudbalske unije (UEFA). Naravno, ne jednostranu, već sa jasnom porukom - ili će brojne iznesene optužbe od strane Van Segelena iz prethodnog perioda biti potkrepljene materijalnim dokazima ili će našim klubovima, ligi i FS Srbije biti ukazana pravna zaštita", saopštio je FSS.

Pozivajući se na dosadašnje izvještaje UEFA, koja prati lige na Starom kontinentu, FSS ističe da se Srbija i srpski klubovi "nigdje ne pominju kao meta po pitanju namještanja rezultata".

"Ali, FSS, kao najveća sportska institucija na Balkanu, u kojoj djeluje 2.200 klubova, više od 130.000 registrovanih igrača, 6.000 sudija i isto toliko trenera, uz desetine hiljada sportskih radnika, uvijek mora da drži otvorene oči i pazi da se ne pojavi bilo kakva nepravilnost", naglašava se u saopštenju i dodaje da je FSS odavno podržao sva načela iz Uefinog "nivoa nulte tolerancije" po pitanju svih anomalija.

FSS daje podršku udruženjima fudbalera u Evropi i njihovih predstavnika u Evropi, predvođenih predsjednikom sindikata fudbalera "Nezavisnost" Mirka Poledice u zaštiti interesa profesionalnih igrača, ali je ukazao i na to da su "neosnovani napadi" tih udruženja postali i njihovo obilježje.

Srpska fudbalska organizacija je dala primjere za te svoje tvrdnje.

Podsjetila je na to da je Van Segelen najprije optužio FSS zbog navodne suspenzije igrača Dragiše Pejovića, a zatim, kada je uvidio da dotični fudbaler i dalje aktivno igra za FK Bane iz Raške, izvinjavao se zbog ishitrene reakcije, pravdajući se netačnim informacijama koje je dobio iz Srbije.

"Predsjednik ovdašnjeg sindikata Poledica je u intervjuu hrvatskim medijima optužio da postoji sprega države, političara i FSS koji stoje iza namještanja rezultata, uz navode da susretima srpskog prvenstva prisustvuje po 500 gledalaca. Poledica je u direktnom obraćanju nadležnima u UEFA zatražio da Crvena zvezda ne dobije licencu za učestvovanje u evropskim takmičenjima u narednoj sezoni. Poledica se u Briselu pojavio sa igračem Dragišom Pejovićem, koji je bez iznošenja dokaza, pričao o namještanjima utakmica", navodi FSS.

U saopštenju se takođe naglašava da je Disiplinska komisija FSS pokrenula niz disciplinskih postupaka nakon tih tvrdnji u okviru kojih su zatraženi dopunski izvještaji od njih.

"Kao i obično u ovakvim situacijama, uprkos brojnim javnim i zvaničnim pozivima koje smo upućivali, na našu adresu nisu stigle niti izjave niti eventualni dokazi. Na kraju, mi smo od predstavnika lokalnog tužilaštva zatražili da pojedini igrači budu podvrgnuti ispitivanju, a u cilju otkrivanja istine", ističe FSS.

Za optužbe koje je iznio Van Segelen, FSS navodi da su "zasnovane na podjeli 'pošteni zapad' i 'nepošteni istok'" i poručuje da to nikad neće prihvatiti.

"Želeći, više od svih, da domaća takmičenja krase najsjajniji fudbalski atributi - pored regularnosti reč je i o kvalitetu igre, većoj posjeti, stvaranju maksimalnih preduslova sa aspekta infrastrukture, zanimljivosti i ostalim važnim detaljima, FSS je učinio mnogo toga u prethodnom periodu. Između ostalog, najavili smo i uvođenje utakmica baraža za opstanak, odnosno ulazak u Superligu, tako da smo bili preteča mnogim idejama sa kojima se sada suočavamo", navedeno je u saopštenju FSS.

Srpska fudbalska organizacija je podsjetila i da je 13. marta ove godine potpisala sporazum o saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije.

"Tim sporazumom ne želimo nikoga da plašimo, već samo da jasno poručimo i ponovimo - svako ko ima bilo kakve dokaze o namještanju fudbalskih utakmica u Srbiji mora odmah da se obrati nadležnim policijskim organima. Put ne može da bude ni lakši ni bolji", poručio je FSS.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC