• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LŠ: Čelsi preživio!

U "ludoj" utakmici na "Stamford Bridžu", Čelsi je bio na potez nogom od eliminacije, ali je prošao Benfiku. APOEL se časno oprostio u Madridu.

 LŠ: Čelsi preživio!  Izvor: MONDO

Kakva "luda" utakmica na "Stamford Bridžu"!?

Fudbaleri Čelsija izbacili su Benfiku u četvrtfinalu Lige šampiona ukupnim rezultatom 3:1, a jedan potez dijelio ih je od eliminacije!

Sa desetoricom na terenu od prvog poluvremena i sa 0:2 na semaforu, računajući i prvu utakmicu u Lisabonu, Benfika je u drugom poluvremenu uspela da izjednači u 85. minutu i potom imala sjajnu šansu za drugi gol, koji bi značio šokantnu eliminaciju londonskog tima.

Mladi, premladi Nelson Oliveira u završnici se ponio shodno svojim godinama (20), pokušao da pogodi gol spoljnim dijelom stopala i ispadne šmeker, umjesto da doda do potpuno samog Janika Đaloa i promašio je... Njegov tim bio je surovo kažnjen zbog toga.

U nadoknadi vremena, bivši igrač velikog rivala Benfike, Portoa, postavio je konačan rezultat. Trkom preko pola terena i golčinom iz punog trka, Raul Meireleš nokautirao je dvostrukog šampiona Evrope: Čelsi - Benfika 2:1 (1:0), prvi meč 1:0.

Čelsi će u polufinalu Lige šampiona, 18. i 24. aprila, igrati dvomeč sa šampionom kontinenta, Barselonom.
Fudbaleri Benfike u velikoj mjeri kumovali su sopstvenoj eliminaciji.

Nakon što su se u prvom meču na "Da Lužu" ispromašivali i dozvolili Čelsiju da u London ponese kapitalnih 1:0, Portulaci su ove večeri krenuli ka istoriji, da postanu tek treći klub koji je u UEFA takmičenjima prošao dalje poslije takvog epilog u prvih 90 minuta, ujedno i prvi koji bi izbacio Čelsi u toj situaciji.

Samo 21 minut kasnije, sapleli su sami sebe. Havi Garsija prejako je remplovao Ešlija Kola u svom šesnaestercu, nakon što je brzi bek Čelsija stigao prvi do lopte, poslije čega Slovenac Damir Skomina nije imao dilemu - pokazao je na bijelu tačku.

Na tome, oštro mu je zamjerio Maksi Pereira i dobio je opomenu, nekoliko sekundi prije nego što je Frank Lampard postigao šesti gol sa penala u Ligi šampiona. Doduše - zamalo! Artur je bio "na" lopti, dotakao je, ali ne i zaustavio - 1:0!

I deseti put ove sezone, Čelsi se prvi "upisao" na semafor u Ligi šampiona. Slutilo je na rutinu ekipe privremenog staratelja Roberta Di Matea, ali... Benfika je u prvih 90 minuta prikazala lijep i dopadljiv fudbal.

U istom stilu nastavili su Portugalci i u Londonu, krenuli ka Petru Čehu, stvorili dve, tri lijepe šanse i onda napravili drugu kardinalnu grešku. Poslije nepotrebne svađe sa Skominom, Pereira je napravio sulud start na sredini terena (!?), otvorenom nogom udario po potkoljenici Obija Mikela i u 39. minutu dobio drugi žuti, odnosno crveni karton.

Benfiki je u tom trenutku bilo potrebno čudo. A, za čudo se valja pokazati hrabrim.

Hrabri su i bili gosti u nastavku, Oskar Kardoso lijevom je skoro savladao Čeha, ali je sjajni golman ponovo spasao svoj tim, kao u nekoliko navrata protiv Napolija u osmini finala, ali i u meču odluke u grupi protiv Valensije.

Od polovine drugog poluvremena, dva rivala počela su da se šamaraju šansama, ali gola nije bilo. Teško je i nabrojati, a kamoli opisati šta su sve promašivali Salomon Kalu, Pablo Aimar, Fernando Tores, Huan Mata, Janik Đalo, itd.

Moglo je da bude i 2:0 i 1:1, a bilo je ipak - 1:1!

U 85. minutu, odbrana Čelsija zaspala je poslije sjajno izvedenog kornera, a štoper Benfike Garsija iskupio se za skrivljeni penal i glavom sa peterca doveo svoj tim na "samo" gol od plasmana dalje.

Deset minuta imala je Benfika da napravi preokret za prepričavanje i skoro da je uspjela. Mladi Oliveira dobio je loptu na ivici šesnaesterca, malo sa desne strane, driblingom je izbacio rivala i onda... Sa oko 15 metara od Čeha, Oliveira je pokušao spoljnim dijelom stopala da pogodi dalji ugao gola. Taj potez teško izvode i najveći majstori fudbala...

...njegov pokušaj završio je preko gola, dok Đalo nije mogao da vjeruje da nije dobio pas za prolaz u polufinale.

Kazna je stigla ubrzo, kada se iz kontre Meireleš narugao Benfiki, koju je često kažnjavao i u plavom dresu Porta. Čelsi ide u šesto polufinale Lige šampiona u posljednjih devet sezona, što je uspjelo još samo Barseloni.

ČELSI: Čeh - Ivanović, Luiz, Teri, Kol - Mikel, Ramireš, Lampard, Mata - Kalu, Tores.

BENFIKA: Artur - Pereira, Garsija, Emerson, Kapdevila - Matić, Vitsel, Sezar, Aimar, Gaitan - Kardoso.

ČASTAN OPROŠTAJ KIPRANA

Na "Santijago Bernabeu" lagani trening za Real Madrid.

I prije prve utakmice na Kipru bilo je više nego očekivano (da ne kažemo - jasno) da će Real proći junake Ivana Jovanovića, fudbalere APOEL, a kada je prvi duel završen rezultatom 0:3, bez da je kiparski tim šutnuo (!?) ka golu Ikara Kasiljasa, očekivala se lagana utakmica u revanšu...

Žoze Murinjo jeste malo "promiješao karte", ali je na teren poslao najveće zvijezde tima, vjerovatno da bi ih statistički počastio.

Goleada je, međutim, izostala. Gost se časno oprostio: Real Madrid - APOEL 5:2 (2:0).

Umalo da je više zuba izgubio defanzivac gostujućeg tima Paolo Žorže u sudaru sa jednim saigračem i Kristijanom Ronaldom, nego što je Real postigao golova ove srijede uveče. Ronaldo je sebi dao jak for u 61. minutu i pokušao da stigne loptu pre Žoržea, koji se sapleo o njegovo stopalo i udario vilicom o rame saigrača.

Momentalno su mu iz usta ispala dva zuba, a jedan je sam iščupao kraj aut linije i vratio se na teren da igra!?

Ovo je bio najdramatičniji momenat dvomeča "Davida i Golijata", uz podatak da je APOEL čekao 145 minuta na prvi šut prema Kasiljasu! A, kada su se otkravili fudbaleri u žutim dresovima, postigli su i dva pogotka na oproštaju od Lige šampiona, sezone koju će pamtiti do kraja svojih života.

Gustavo Manduka je u 67. minutu krunisao divnu akciju cijelog tima, koja je počela na polovini APOEL.

Kiprani su igrom "od noge, do noge" stigli do šesnaesterca domaćih, u koji je utrčao Manduka i četvrtim golom u takmičenju matirao Kasiljasa, poslao u trans nekoliko stotina navijača svog tima, koji su došli na izlet u Madrid.

U 72. minutu, moglo je da bude i 2:2, ali je Kasiljas zaustavio šut izbliza Kostantinosa Karalambidesa.

Tada se Real malo uzbiljio i pobjegao na 4:1, prije nego što je Santijago Solari, brat bivšeg igrača Reala Estebana, postigao i drugi gol za svoj tim na velikoj sceni.

Ispostavilo se da je tako samo iziritirao moćni Real da postigne i peti gol te večeri, koji je bio djelo povratnika poslije teške povrede Anhela Di Marije za konačnih 5:2. Bio je to "bezobrazan" lob Argentinca, željnog fudbala...

Odbrana APOEL na "Santijago Bernabeu" stadion u centru prijestonice Španije držala se 26 minuta. Tada je Kristijano Ronaldo na pas Marsela pogodio sa peterca i postigao jubilarni, 100. pogodak zajedno sa kolegama iz napada Gonzalom Iguinom i Karemom Benzemom.

Da i dalje zna da igra fudbal, iako kod Žozea Murinja nije u prvom planu, niti u centru zbivanja na terenu, bivši najbolji igrač svijeta Kaka podsjetio je u 37. minutu kada je postigao golčinu, nalik onima u dresu Milana... Kaka je postigao 27. gol u Ligi šampiona i uz Rajana Gigsa postao najbolji strelac u istoriji tog takmičenja, računajući samo veziste. Iza njih je Frank Lampard sa 22 gola...

Kada je na semaforu pisalo 2:0, Real je spustio tempo, APOEL došao do vazduha i potom pobrao aplauze uveliko ispražnjenog stadiona, koji je počeo da se prazni i prije prvog gola gostiju za 2:1. Ispostavilo se da su oni koji su najviše razmaženi promašili goleadu...

One koji su ostali da gledaju utakmicu, uprkos blagoj kiši, Ronaldo je u 76. minutu počastio prelijepim golom iz slobodnog udarca, sa mjesta odakle se najčešće centrira, osim ako niste vanserijski fudbaler... Njemu je to bio 49. gol ove sezone, osmi u Ligi šampiona.

Potom se upisao i Hoze Marija Kaljehon iz kontre, pa i Di Marija za potpunu goleadu pred dva duela Reala i Bajerna iz Minhena u polufinalu Lige šampiona, 17. i 25. aprila!

REAL MADRID: Kasiljas - Ramos, Varane, Pepe, Marselo - Sahin, Granero - Altintop, Kaka, Ronaldo - Iguain.

APOEL: Pardo - Pursaitides, Paolo Žorže, Kaka, Boventura - Nuno Moraiš, Helio Pinto, Karalambides, Marsinjo, Manduka - Ailton.

REZULTATI ČETVRTFINALA:

Real Madrid - APOEL 5:2 (2:0), prvi meč 3:0
/Ronaldo 26, 76, Kaka 37, Kaljehon 80, Di Marija 84 - Manduka 67, Solari pen 82/

Čelsi - Benfika 2:1 (1:0), prvi meč 1:0
/Lampard pen 21, Meirelješ 90+2 - Garsija 85/

U utorak:

Barselona - Milan 3:1 (2:1), prvi meč 0:0
/Mesi 11', 41', Inijesta 53' - Noćerino 32'/

Bajern Minhen - Olimpik Marsej 2:0 (2:0), prvi meč 2:0
/Olić 13', 37'/

PAROVI POLUFINALA:

Bajern Minhen - Real Madrid/APEOL (17. april - 25. april)

Čelsi/Benfika - Barselona (18. april - 24. april)

Finale Lige šampiona biće odigrano 19. maja na "Alijanc Areni" u Minhenu. Titulu brani Barselona.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC