• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LE: Dominacija Španaca

U polufinalu Lige Evrope sastaće se Atletiko Madrid - Valensija i Sporting - Atletik Bilbao.

 LE: Dominacija Španaca Izvor: MONDO

Da će pehar namijenjen pobjedniku Lige Evrope ostati u Portugalu, šanse su, matematički gledano - 25 odsto. A da će se trofej vratiti u Španiju poslije dvije godine - 75 odsto.

Jer, u polufinalu manje važnog evropskog takmičenja našle su se četiri ekipe sa Iberijskog poluostrva, tri iz Španije i jedna iz Portugala što je obrnuto u odnosu na prošlu sezonu kada je trijumfovao Porto. Kada se tome dodaju Barselona i Real Madrid u završnici Lige šampiona, jasno je kakva je liga Primera.

Za plasman u finale, koje će se 9. maja igrati na Nacionalnoj areni u Bukureštu, boriće se Atletiko Madrid - Valensija i Sporting - Atletik Bilbao. Polufinalni mečevi su na programu 19. i 26. aprila.

Nijemci, doduše predvođeni Špancem i Holanđaninom, uzdali su se u tradicionalnu upornost u nadi da će na San Mamesu napraviti podvig i proći dalje uprkos porazu u Gelzenkirhenu od Atletika iz Bilbaoa - 2:4. I sa takvim ubjeđenjem izašli su igrači Šalkea na teren.

Bili su bolji i agresivniji što su naplatili u 29. minutu. Huntelar je opalio sa 17 metara po zemlji, golman Iraizoz je zakačio loptu, ali nedovoljno da bi je spriječio da završi u mreži - 0:1. Holanđanin se tako učvrstio na vrhu liste strijelaca Lige Evrope sa deset pogodaka, a kada se uračunaju i kvalifikacije na kontu ih ima 14, čime se izjednačio sa Mesijem po broju golova u Evropi ove sezone. Argentinac iz Barselone će imati još prilika da popravi skor, a Huntelar neće.

U 41. minutu San Mames je eksplodirao - Ibai Gomez ušao je u igru u 31. minutu, a deset minuta kasnije postigao je prelijep gol. Pucao je sa 20-ak metara iskosa sa lijeve strane i pogodio "malu mrežu" u kontra uglu - 1:1.

Ni tada se Šalke nije predavao, ponovo je poveo na početku drugog poluvremena (52. minut). Raul je, poslije dva gola u prvom meču sa Baskijcima, ponovo bio precizan. Iz slične pozicije kao Gomez, samo sa desne strane, tukao je pod prečku - 1:2. Ipak, tačku na borbu za polufinale stavio je Susaeta samo tri minuta kasnije. Tako je raspršio nade "kraljevsko plavih" da će napraviti senzaciju - 2:2.



Još jedan španski predstavnik eliminisao je njemačkog. Poslije 2:1 na Visente Kalderonu Atletiko Madrid je i u revanšu u Hanoveru pobedio istim rezultatom 1:1.

Prvi gol za goste postigao je Adrijan u 63. minutu pošto je "izvozao" nekoliko domaćih defanzivaca, uključujući i golmana Cilera. Dijuf je izjednačio u 81. minutu, najbolji strijelac Lige Evrope iz prošle sezone Falkao (tada igrao za Porto) svojim osim golom u tekućem ciklusu odagnao je sve dileme u 87. minutu i ostao usamljen na drugom mjestu liste golgetera.

"Jorgandžije" su se tako izborile za priliku da u svoje vlasništvo vrate trofej osvojen 2010. godine, u premijernom izdanju Lige Evrope pod tim nazivom.

Treći tim iz Primere koji se domogao polufinala je Valensija. Francuz Rami je izvršio "blic krig" nad AZ Alkamrom pogocima u 15. i 17. minutu. Oba puta je centaršut došao sa desnog krila, Rami je prvo dobro reagovao glavom na pas Fehulija, a onda i nogom na "drugoj stativi" pošto mu je sa "prve" loptu prebacio Soldado.

Najbolji strijelac "slijepih miševa" je upisao još jednu asistenciju. Poslije niza grešaka gostujuće odbrane Soldado je poslao loptu pred gol, a Alba je iz neposredne blizine prosledio u mrežu za 3:0. Konačnih 4:0 postavio je Ernandez u finišu pošto ga je uposlio strijelac trećeg gola, Alba. Nedelju dana ranije AZ je kao domaćin pobijedio 2:1.

Sporting je uspio da "odbrani" 2:1 iz Lisabona. U Harkovu je sa Metalistom igrao 1:1. Van Volfsvinkel je u posljednjim trenucima prvog poluvremena doveo ekipu iz Lisabona u vođstvo. Srbin sa ukrajinskim pasošem, Marko Dević, koji je u prethodnim mečevima spašavao ukrajinski tim, ušao je u igru na početku drugog poluvremena i asistirao Kristaldu za izjednačenje, ali to je bilo sve od Metalista za ovu sezonu u Evropi.

Još jedan Srbin je nastupao, Milan Obradović je bio član odbrane domaćina cijelu utakmicu, dok je golman Vladimir Dišljenković bio na klupi.

Rezultati revanša:

Atletik Bilbao - Šalke 2:2 (1:1), prvi meč 4:2
/Gomez 41, Susaeta 55 - Huntelar 29, Raul 52/

Hanover - Atletiko Madrid 1:2 (0:0), prvi meč 1:2
/Dijuf 81 - Adrijan 63, Falkao 87/

Metalist - Sporting 1:1 (0:1), prvi meč 1:2
/Kristaldo 57 - Van Volfsvinkel 44/

Valensija - AZ Alkmar 4:0 (2:0), prvi meč 1:2
/Rami 15, 17, Alba 56, Ernandez 80/

(MONDO, foto Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC