• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Superliga u brojkama: Partizanov jamb

Crno-bijeli superiorno do pete uzastopne titule, serija od 25 utakmica bez poraza. Pojedini klubovi kao da "bježe" od Evrope. Moreira na terenu samo 10 minuta.

 Superliga u brojkama: Partizanov jamb  Izvor: MONDO

Partizan je ponovo dominirao u srpskom fudbalu, ponovo je osvojio titulu. Zahvaljujući velikoj bodovnoj zalihi, koju su crno-bijeli ostvarili jesenas pod vođstvom Aleksandra Stanojevića, ovog proljeća njegov nasljednik Avram Grant nije imao težak zadatak.

Poslije početna dva remija (Novi Pazar 1:1 i Sloboda 0:0), Partizan je nanizao 10 pobjeda i suvereno došao do novog, najvažnijeg trofeja. Ukupno 24. u klupskoj istoriji.

Zanimljivo, iako je u sadašnjoj postavi Partizana i legenda kluba Saša Ilić, samo se jedan fudbaler iz trenutnog tima crno-bijelih radovao svim titulama u nizu, tačnije dizao je svih pet uzastpnih šampionskih pehara. To je Aleksandar Lazevski.

Crno-bijeli imaju seriju u ovom prvenstvu od 25 mečeva bez poraza, a prosječno su po utakmici postizali 2,35 gola.

Partizan ima nekoliko igrača u vrhu liste strelaca JSL (Zvonimir Vuki - 13, Nemanja Tomić - 11), a ima i novog rekordera po broju datih golova u srpskim prvenstvima - Lamina Dijaru, koji je sa dva gola u Čačku ukupno postigao 55 golova u 108 utakmica u prvenstvima Srbije (od sezone 2006/07).

"Ja i ne znam kako izgleda biti drugi. Ipak, ako i odem iz kluba momci su prošle godine pokazali da mogu da budu najbolji i bez mene. Vidjećemo da li ću ostati u Partizanu, ja sam svoje želje i planove rekao, ali ne odlučujem sam. Dolazim na pripreme, a za dalje ćemo vidjeti", izjavio je Dijara, koji ima ugovor sa crno-bijelima do 30. juna.

Partizan je i najuspješniji tim ovog proljeća - osvojio je 32 boda, a Crvena zvezda 30. Gol-razika Partizana fenomenalnih 65:11 (+54).

Crno-bijeli su promovisali nekoliko novih ultratalentovanih igrača. Prije svih, bljesnuo je Lazar Marković, koji je jesenas bio u prvom planu. Ovog proljeća veću minutažu dobijali su Miloš Ostojić, Saša Marković i Nikola Ninković-Džigi, koji je prodorima i asistencijama, pogotovo u Čačku, pokazao da na njega može najozbiljnije da se računa u godinama koje dolaze.

Saša Marković je postigao prvenac u prvenstvu u dresu Partizana.

Avram Grant je drugi stranac u novijoj istoriji Partizana koji će podići šampionski pehar, poslije Lotara Mateusa (Jirgen Reber u tome nije uspio.)

A sad malo o evropskim mestima. Osim Crvene zvezde, koja je sigurni učesnik kvalifikacija za Ligu Evrope (osim ako UEFA ne kaže drugačije), kao da ostali timovi "bježe" od Evrope, osim užičke Slobode. Ta borba za Evropu biće i jedina zanimljiva do kraja prvenstva.

Riječ "bježanje" je upotrebljena figurativno, razume se i bazirana je na osnovu rezultata timova koji se bore za dva (ili jedno, zavisi od toga šta će biti u finalu Kupa Srbije) u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Kragujevački Radnički je zadržao treće mjesto, ali je odigrao samo neriješeno sa OFK Beogradom na svom "Čika Dači". Vojvodina je izgubila od Smedereva, a Jagodina može da ima opravdanje, jer je gostovala Crvenoj zvezdi i izgubila.

Jedino je Sloboda osvojila sva tri boda i ima sasvm solidne šanse da se domogne Evrope.

Agonija Vojvodine se nastavlja. U posljednja tri kola osvojila je samo bod, i to na svom "Karađorđu" protiv Javora. Vojvodina u posljednjih šest utakmica primila 14 golova!

Zanimljivo, Brana Ilić, koji je otišao zimus iz Vojvodine, i dalje je najbolji strelac novosadskog kluba u ovoj sezoni sa sedam golova!

U 27. kolu JSL postignuto je 15 golova. Da nije bilo Partizanove goleade u Čačku, bio bi ovo jedan od najsiromašnijih učinaka superligaških klubova ove sezone što se tiče golova.

Bilo je nekoliko fudbalera koji su se golovima i ukupnim učincima izdvojili od ostalih.

To je dvojac Smedereva - Nenad Adamović (dvostruki strelac u pobjedi nad Vojvodinom) i Darko Brašanac, koji će se najvjerovatnije vratiti u Partizan i konačno dobiti svoju šansu. Nad Brašancem je napravljen penal, a potom je bio asistent za drugi gol.

To je bila prva pobjeda Smedereva poslije pet kola.

Darko Spalević je postigao svoj 18. gol u dresu Radničkog u ovoj sezoni i vrlo malo ga dijeli od epiteta "kralja strelaca". I dalje mu je najbliži Partizanov vezista Zvonimir Vukić sa 13 pogodaka.

Miloš Dimitrijević aka "Mali Čava" dao je prvi prvenstveni gol u dresu Crvene zvezde (u utakmici protiv Jagodine).

BSK je ostvario tek drugu pobjedu na svom terenu ove sezone. Od 22. oktobra je BSK čekao na pobjedu na svom "Vizelj parku" i duela sa OFK Beogradom (1:0). Uspjeli su Borčanci u finišu da daju gol i Radu i pobijede i tako, najvjerovatnije, obezbijede opstanak.

Zanimljivo, BSK je ovog proljeća dao samo dva gola na svom terenu. Crvenoj zvezdi u porazu 1:4 i sad protiv Rada 1:0 (strelac Aleksandar Simović).

Metalac sigurno ispada iz Superlige, a po svemu sudeći, pridružiće mu se komšija iz Čačka - Borac.

- kuriozitet -

- Almami Moreira igrao je za Vojvodinu protiv Smedereva samo 10 minuta! Ušao je u igru u 64. i izašao u 75. minutu, požalivši se na povredu.

- Utakmicu Borac - Partizan sudila je sudijska četvorka sa istim imenom: Dejan. Glavni sudija bio je Dejan Santrač, pomoćnici Dejan Potočan i Dejan Petković, četvrti sudija bio je Dejan Dimtrijević. A kontrolor je bio Dejan Andrejić!

- penali -

U ovom kolu dosuđena su tri penala i sva tri su realizovana. Za Slobodu (Savo Kovačević), za Novi Pazar (Irfan Vusaljnin) i za Smederevo (Nenad Adamović).

- crveni kartoni -

Pokazan je samo jedan - Augustinu Batohi iz OFK Beograda.

(MONDO - foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC