• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREMIJER: Siti slavio u utakmici sezone!

U "finalu" Premijer lige, najvažnijem meču sezone u Engleskoj, Siti pobijedio Junajted (1:0)!

 PREMIJER: Siti slavio u utakmici sezone! Izvor: MONDO

Bitku i to drugu ove sezone u ligi je dobio.

A, da li će dobiti i rat biće poznato poslije preostala dva kola u Premijer ligi. Trenutno i Siti i Junajted imaju po 86 bodova, s tim što "građani" imaju znatno bolju gol razliku pa je sasvim izvjesno da će postati šampioni Engleske ako i minimalnim rezultatima pobijede Njukasl i Kvins Park Rendžers.

Pred 47.000 gledalaca na "Etihadu" u izdvojenoj utakmici 36. kola Premijer lige, pred očima cijelog svijeta: Mančester siti - Mančester junajted 1:0 (1:0)!

Pobjedonosni gol za "građane", koji su (to mora odmah da se napiše) potpuno taktički, trkački i motivaciono razbili slavnijeg rivala iz grada, postigao je kapiten tima Vensan Kompani, koji je ukucao loptu glavom u mrežu Davida De Hee u prvom minutu nadoknade prvog poluvremena!

Ni pre toga, a ni poslije, šampion Engleske nije stvorio nijednu jedinu šansu za gol u utakmici u kojoj je i remi bio sasvim dovoljan za 13. titulu prvaka u posljednje dvije decenije, a 20. u istoriji.

Momenat odluke dogodio se kada je odlični sudija Andre Mariner bio na nekoliko sekundi od zvižduka kojim bi označio kraj poluvremena.

Strijelac Kompani i njegov kolega štoper Džolion Leskot ukrstili su kretnju prilikom centaršuta Davida Silve iz kornera, tako da su i Rio Ferdinand i Majkl Kerik naivno krenuli na Leskota, u to vrijeme Karlos Tevez tijelom je blokirao De Heu i...

Sve što je Belgijanac trebalo da uradi je da skoči i pokloni se. To je i uradio - 1:0!


"Ekslplodirao" je od sreće u tom trenutku plavi dio Mančestera. Titula, treća u istoriji, prva od sezone 1967/68 nije bila bliže!

Sat vremena kasnije, Mariner je odsvirao nešto duži zvižduk koji je označio kraj 165. zvaničnog okršaja dva kluba u istoriji, ali ubjedljivo najvažnijeg od osnivanja Mančester sitija i Njuton Hita, preteče Junajteda. Siti je, iako je u april mjesec ušao sa osam bodova zaostatka za Junajtedom, uveo prvenstvenu trku u foto-finiš, koji će biti odlučen tek za dvije nedjelje.

KO S KIM DO KRAJA:

JUNAJTED: Svonsi, SANDERLEND.

SITI: NJUKASL, Kvins Park Rendžers.

Tada ćemo imati odgovor na to da li su momci Roberta Manćinija bili dovoljno zreli da drugu veliku pobjedu nad Junajtedom u Premijer ligi ove sezone pretoče i u titulu prvaka ili se Junajted ponovo vratio "iz mrtvih" odakle je ustajao često pod vođstvom besmrtnog Aleksa Fergusona.

Kad smo već kod njih dvojice, taktičari se umalo nisu potukli u 76. minutu utakmice, kada je od ranije poznat kao grubijan, Najdžel De Jong, umalo teško povrijedio Danija Velbeka. Ipak, De Jong nije imao namjeru da nasrne na rivala, jeste dobio žuti karton, ali se to Fergusonu nije dopalo tim prije što je njegov tim gubio i što je Manćini uveo De Jonga u igru samo koji minut ranije.

Ušla su tada dva džentlmena u uštru raspravu, umalo je došlo i do kontakta, ali su se poslije utakmice gospodski rukovali.

Utisak svih utisaka, s početka izvještaja, je da je Siti bio i psihički i fizički spremniji za ovaj derbi, iako je morao da pobijedi, iako je Junajtedu odgovarao i remi.

Sastavi za koje su se odlučili menadžeri nagovijestili su u punoj mjeri ono što smo vidjeli u prvih 45 minuta - Siti je napadao od početka, Junajted se branio i umalo odbranio. Sa petoricom vezista, Ferguson je u dobrom dijelu prvog poluvremena uspijevao da poremeti igru "građana", ali je taj bedem na 30 metara od gola popuštao vremenom.

U posljednjih deset minuta poluvremena, gol Sitija je "visio" u vazduhu i "pao" je nekoliko sekundi prije odlaska na odmor, što bi naši treneri voljeli da kažu - u najgorem trenutku po onog ko je primio pogodak.

Može li Junajted da uzvrati? Pitali su se navijači tog kluba širom planete...

Istorija nas je naučila da se ovaj klub vraćao i iz gorih "čarlama", ali ovog ponedjeljka uveče jednostavno nije postojao način za to. Junajted je odigrao jednu od najgorih utakmica u sezoni, a Siti jednu od takmičarski najboljih.

Ferguson se izmjenama (Jang za Nanija, Valensija za Skolsa i Velbek za Parka) otvorio, naredio juriš, ali se svaki pokušaj završavao najdalje na ivici šesnaesterca ispred Džoa Harta, koji skoro da nije morao ni da interveniše, osim na povremene "bunar" lopte. Suprotno Fergusonu, Manćini je vremenom povlačio po jednog ofanzivnog za defanzivnog igrača, iz 4-3-3, došao do 5-4-1 i obezbijedio mirnu završnicu u kojoj su igrač utakmice, neumorni Jaja Ture i Serhio Aguero mogli da dokusure protivnika.

I Gael Kliši imaju je dobru priliku za 2:0 u drugom poluvremenu, ali mu je De Hea zaustavio udarac.

Nije to bilo bitno nikome kada je Mariner odsvirao kraj, ova pobjeda od 1:0 praktično je vrijednija od one 1:6 iz prvog dijela sezone, kada se Siti nasmijao Junajtedu na "Old Trafordu". Istina, ova pobjeda postaće potpuno beznačajna ako Manćini i skupa, preskupa ekipa u posljednja dva kola na "Sports Dajrekt Areni" u Njukaslu i potom na svom stadionu protiv davljenika ne "potvrde brejk", teniskim rečnikom.

Junajtedu ostaje samo da se nada da je Siti i dalje nezreo za titulu, što večeras nije moglo da se vidi.

Sezona u kojoj je Mančester siti u jednom trenutku imao deset bodova više od Mančester junajteda, doduše sa utakmicom više, a potom Junajted imao osam bodova više u odnosu na Siti, nije mogla da ima bolji završetak.

Spremite se - još nije gotovo!

MANČESTER SITI:
Hart - Zabaleta, Kompani, Leskot, Kliši - Beri, Jaja Ture, Silva (Ričards), Nasri (Milner) - Tevez (De Jong), Aguero.

MANČESTER JUNAJTED: De Hea - Evra, Džons, Ferdinand, Smoling - Nani (Jang), Park (Velbek), Kerik, Skols (Valensija), Gigs - Runi.

(N. J. - MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC