• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LE (kval): Zvezdina nula za zebnju i nadu

U beogradskih 90 minuta, Crvena zvezda nije imala ideju kako da postigne gol, pa će praznih kofera putovati na revanš narednog četvrtka u Nikoziju.

 LE (kval): Zvezdina nula za zebnju i nadu Izvor: MONDO

U tih kiparskih 90 minuta pašće odluka da li će crveno-bijeli produžiti put ka Ligi Evrope ili će i petu sezonu zaredom igrati samo Superligu i Kup Srbije.

Pred 26.930 gledalaca na "Marakani": Crvena zvezda - Omonija 0:0, u utakmici u kojoj su "zeleni" tačno znali šta žele, a crveno-bijeli nisu znali kako da dođu do onoga što žele.

U igri koja se zasnivala na bjesomučnom dodavanju oko disciplinovane zone Kiprana na oko 40 metara od gola Džonija Leonija, ekipa Roberta Prosinečkog nije stvorila nijednu šansu iz kategorije "stopostotne", pa je tako u velikoj mjeri olakšala izveštačima sa stadiona tumačenje utakmice i njeno predstavljanje javnosti.

Inicijativa da - efikasnost ovog puta ne.

Na drugoj strani, najbolje što je Zvezda dobila u ovoj toploj avgustovskoj noći, jeste sigurnost u odbrani kada je na terenu novajlija Milan Jovanović (samo jedan kiks na debiju), a ispred njega povratnik u tim Srđan Mijailović.

Sve to dovelo je do dijametralno suprotnih utakmica odigranih na istom mjestu u samo sedam dana. Prošlog četvrtka 3:3, ovog četvrtka nikom ništa.

Crvenoj zvezdi na Kipru biće potreban gol, ako ne želi na penal rulet. Da li je to nemoguće? Pa i nije... Omonija za sedam dana neće moći da glumi Čelsi pred svojim navijačima, moraće unaprijed kao Partizan u revanš meču polufinala Kupa Srbije.

Da li će Prosinečki i igrači umjeti to da iskoriste? Vidjećemo... Sedam dana brzo prođe.

Ovog puta Zvezdina želja nije bila sporna, ali jesu ideja, koncepcija, namjera i put do cilja...

Pomalo sputani tremom, pomalo strahom od nove ružne epizode pred svojim navijačima, crveno-bijeli su 90 minuta igrali "u širinu", nespretno pokušavajući da pronađu pukotinu u sigurnoj odbrani ekipe iz Nikozije. Nije je bilo.

Već od prvog minuta i polu-prilike Luke Milunovića postalo je jasno da ekipu iz Nikozije najviše interesuje odbrana svog gola.

Praćeni grupom od 500 navijača, fudbaleri Omonije stigli su na "Marakanu" odlučni da sačuvaju svoju mrežu. Ofanzivna igra samo bi im kvarila planove, pa su od nje odustali već u avionu za Beograd.

Nošeni navijanjem publike, koja je porukom na sjevernoj tribini jasno poručila šta želi od svojih ljubimaca ("Samo se borite za te boje dvije"), domaći nisu uspjeli da počnu kao protiv Naftana. Naprotiv, prvu šansu na utakmici imali su gosti...

... Ipak, Srđan Mijailović preduhitrio je (rane) zvižduke njegovim saigračima. Požrtvovano je u šestom minutu uklizao, izblokirao Alveša i "prodrmao" ekipu.

Zvezda se pribrala, preuzela kontrolu nad igrom (beskonačnim dodavanjima) i sa nekoliko ne previše opasnih podgrijala nadu navijača. Najprije je Nikola Maksimović u 26. minutu dočekao loptu kod bliže stative poslije kornera Darka Lazovića i poslao je preko gola, da bi Luka Milunović u 28. i 37. dva puta pokušao glavom.

Oba puta lopta nije išla među stative ni pod prečku, pa je postalo izvjesno da će i na poluvremenu ostati 0:0.

Crveno-bijeli ispraćeni su na pauzu povicima "Hoćemo pobjedu", a drugi dio meča počeli su sa drugačijom idejom, ali istim učinkom.

Robert Prosinečki "duplirao je" Lazovića i Milunovića na lijevom boku, u želji da otvori prostor borbenom Marku Vešoviću na desnom. Promjena je bila lako uočljiva, ali ne i korisna.

Tek je kasna izmjena Lazović (ispraćen zvižducima) - Milivojević donijela osvježenje na terenu. Univerzalni vezista pokušavao je iz daljine, poslije kornera, a jednom i iz peterca, takođe poslije prekida. Igrači i navijači Crvene zvezde zatražili su u tom 82. minutu penal, aludirajući na igru rukom gostujućeg igrača.

Ni penala ni nedozvoljenog poteza defanzivca Omonije nije bilo.

Zvezdin trener odlučio je da u finišu pruži šansu i Kaduu, utisak je - prekasno. Igra bez koncepta, protkana opreznim dodavanjima i kratkim akcijama bila je kao "naručena" za brazilskog vezistu.

Na žalost 25.000 navijača - nije stigao da to dokaže, iako su domaći u finišu još jednom krenuli u ofanzivu. Bez ideje, ali ofanzivu.

Rezultat je, ipak, ostao nepromijenjen, a jedino vrijedno pomena do posljednjeg zvižduka austrijskog arbitra Renea Ajznera je zasluženo dodijeljen drugi žuti karton Zvezdinom beku Marku Vešoviću.

U žaru borbe, podstaknut adrenalinom i samopouzdanjem zbog svoje dobre igre, nesmotreno je startovao i u posljednjim trenucima meča izgubio avionsku kartu za revanš na Kipru, sljedeće nedjelje.

Fudbaleri u crveno-bijelim dresovima otišli su u svlačionicu praćeni aplauzom. Crvena zvezda uspjela je da poslije dvije sezone ne izgubi na svom terenu od respektabilne evropske ekipe.

Podsjetimo da su u prethodne dvije sezone na najvećem stadionu u Srbiji slavili Slovan i Ren.



CRVENA ZVEZDA (4-3-2-1) : Bajković - Vešović, Maksimović, Jovanović, Mladenović - Dimitrijević, Mijailović, Evandro - Lazović (od 80' Milivojević), Milunović - Kasalica.

OMONIJA: Leoni – Skaramocino, Pavićević, Danielson, Špungin - Asis, Leandro, Marko – Margasa, Hristofi, Alveš

Podsjetimo da su dva kluba igrala i prije 11 godina, u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Uspješniji su bili crveno-bijeli. Na Kipru je debi Nemanje Vidića završen rezultatom 1:1 (gol Mihajla Pjanovića), dok je u Beogradu Zvezda pobijedila 2:1, pogocima Milenka Aćimovića i Lea Lerinca.

(MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan

Razbicemo ih na Kipru nece znat sta ih je snaslo

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC